www.politikerlede.com
Svinet
Velkommen
Politikernes privilegier
Tyveri
Korruption
Fuprejser
Skattevanvid
Skattefrihed

Grundloven
Ytringsfrihed
Politi og domstole
Forsvaret
Janteloven
Menneskerettighederne

Folketingsvalg
Kommuner og regioner
Danske regeringer
Folketinget
Non governmental org.
Fagbevægelsen
Kongehuset
Religion
Debat

A. Socialdemokraterne
B. Det Radikale Venstre
C. Konservative Folkeparti
D. Centrumdemokraterne
F. Socialistisk Folkeparti
I. Liberal Alliance
K. Kristendemokraterne
M. Minoritetspartiet
O. Dansk Folkeparti
V. Venstre
Z. Fremskridtspartiet
Ø. Enhedslisten
Å. Alternativet

Europæiske Union
Amerikanske præsidenter

Spar penge
Konkurrenceloven
Polsk arbejdskraft

Kontakt
politikerlede.com
Fremskridtspartiet.dk

Z. Fremskridtspartiet (©)

(Sitemap)

Ved folketingsvalget 2001 fik partiet kun 0,6 pct. af stemmerne. De stillede ikke op til valget i 2005. Fremskridtspartiet er nu en saga blot. Levebrødspolitikerne, landsforræderne og papirnusserne kan slappe af.
Jordskredsvalget 1973
Mogens Glistrup og Fremskridtspartiet
I Danmark finanserer lav- og mellemindkomstgrupperne verdens bedste velfærd ved at betale verdens højeste skatter og afgifter. Højindkomstgrupperne, de store erhvervsvirksomheder og de multinationale selskaber betaler ingen eller næsten ingen skat. Disse højindkomstgrupper har nemlig mulighed for at reducere deres skattebetaling til et minimum ved at udnytte smuthullerne i skattelovgivningen. Sådan har politikerne med vilje skruet systemet sammen. Sådan er det i dag. Og sådan var det i 1950´erne. Det opdagede den unge Mogens Glistrup fra Rønne på Bornholm. Han blev cand. jur. med speciale i skatteret i 1950 med landets tredjestørste karaktergennemsnit. Som landsretssagfører (1955-1981) og lektor i skatteret (1956-1963) gennemskuede han hurtigt urtfærdighederne i skattesystemet. Det blev hans skæbne.

I 1970 overtog Glistrup svigerfaderens advokatvirksomhed som landets største. Hovedkvarteret med over 100 ansatte lå på Strøget i København. Firmaet havde mange velhavende kunder - eksempelvis Simon Spies. De brugte hans skarpe juridiske blik og ikke mindst evnen til at gennemskue smuthullerne i skattelovgivningen til at minimere deres skattebetaling. Og det syntes Glistrup også skulle komme almindelige mennesker til gode. Firmaet begyndte at sælge aktieselskaber til almindelige skatteydere med »ondt i skatten«. Ved at lade selskaberne handle indbyrdes kunne man opnå store skattefradrag og nedbringe sin skat.

I TV-programmet FOCUS i 1971 var han inviteret i studiet for at vejlede om selvangivelsen. Det blev en ret kedelig omgang under de første optagelser. Derfor foreslog han selv at sætte mere fut i tingene. I den nye og endelige udsendelse afslørede han sin egen skatteprocent på 0. Han påstod, at det var umoralsk at betale indkomstskat og sammenlignede skattesnyd med fædrelandskærlig jernbanesabotage under besættelsen. »Hvis man har ondt i tænderne, så går man til tandlægen. Hvis man har ondt i skatten, så går man til en skatterådgiver.....« - lød det på landsdækkende TV.
Fra den ene dag til den næste blev Glistrup landskendt. Medlemmerne i den politiske gammelmandsklub var rystede. I den efterfølgende måned forsøgte den daværende konservative finansminister og embedsværkets bedste jurister at sammenskrue flere lovforslag for at sætte en stopper for hans skattetænkning. Det lykkedes ikke. Herefter blev ministeren indlagt med en blodprop.
Glistrup begyndte nu at fremture i medierne. De siddende folketingspolitikere betegnede han som en »indavlsklub af selvglæde«. Derfor satte regeringen hele statsapparatet ind på at ramme ham på et eller andet punkt. Manden var blevet for farlig ved at have tilladt sig at oplyse om og udbrede skattefiduserne til almindelige skatteydere. Den slags er forbeholdt »overdanmark«. Nogle af de store kunder begyndte at falde fra. Eksempelvis Simon Spies. Han indgik en hemmelig aftale med Statsadvokaturen om at forsyne dem med alle oplysninger om kundeforholdet med Glistrup mod selv at slippe for enhver form for tiltale. Men Glistrup gav ikke op så let. I 1972 stiftede han Fremskridtspartiet under et animeret pressemøde i Grøften i Tivoli.

»Overdanmark« begyndte at ane, at noget stort var i vente. Den politiske elite fik bange anelser. Nu gik det lige så godt med den skatteyderbetalte levebrødspolitik. Christiansborg var en dejlig hyggeklub for støvede og højtidelige gamle mænd. Nu sad de hjælpeløse og så Fremskridtspartiet storme frem. Partiets bornholmske stifter ville være minister for afvikling af offentligt bureaukrati. Han ville installere en telefonsvarer, der meddelte russerne, at »vi overgiver os«. Begreberne »skrankepaver« og »kontornussere« blev opfundet. Enhver bleg embedsmand rystede i bukserne af skræk.

I 1973 forlod Erhard Jacobsen Socialdemokratiet for at starte Centrumdemokraterne. Da man skulle stemme om udskrivningsloven i november 2009 mødte han ikke op i Folketinget. Hans bil var løbet tør for benzin. Formentlig var det med vilje. Han påstod selv, at konen havde brugt reservedunken til græsslåmaskinen. Men regeringen med Anker Jørgensen (A) som statsminister kom derved i mindretal. Og så blev valget udskrevet.

Fremskridtspartiet kom herefter i Folketinget med 485.289 stemmer svarende til 28 mandater (40 pct. af vælgerne) som landets andetstørste politiske parti ved »jordskredsvalget« den 4. december 1973. Halvdelen af »de gamle« folketingsmedlemmer fra de andre partier røg ud af Folketinget. Socialdemokratiet blev næsten halveret. Efter 14 dages panikmøder blev den siddende socialdemokratiske regering erstattet af en Venstre-mindretalsregering. Man ville for alt i verden holde det nye Fremskridtsparti væk fra enhver indflydelse. Glistrup sad herefter som folketingspolitiker for Fremskridtspartiet i perioderne 1973-1983 og 1987-1990.

Det etablerede system gik herefter i gang med at undergrave partiet. Politikerne, landets bedste juridiske hjerner og skatteeksperter satte sig sammen for at optrevle hans skattetekniske manøvrer. Det lykkedes dem ikke. De kastede derfor et stort net ud over sagen ved at politianmelde ham for skattesnyd og bedrageri. Rigsadvokaten præsenterede ham for et »politisk« anklageskrift på ikke mindre end 116 sider. Hans private hjem blev ransaget af politiet. Derved håbede man at finde et eller andet ulovligt at hænge ham op på. Ganske uhørt i civiliseret retspraksis.
I 1974 idømte Byretten ham en millionbøde for skattesvig. Det var politikerne ikke tilfredse med. Dommen blev anket. I 1981 fandt Landsretten ham skyldig i groft skattesvig med en dom på fire års fængsel, fire millioner kr. i bøde samt fradømmelse af advokatbestallingen. I 1983 blev dommen nedsat til tre års ubetinget fængsel af Højesteret. I 1983-84 afsonede han halvandet år i Horserød som fange nr. 3817. Efter frigivelsen blev han igen valgt ind i Folketinget for Fremskridtspartiet. Men da havde Pia Kjærsgaard sat sig på det meste af magten i partiet. Herefter dannede han Trivselspartiet. Men de andre politiske partier kendte ham »uværdig«. Han måtte herefter forlade sit folketingsjob. Mange mennesker mener, at fængselsdommen var et justitsmord. Hans lederrolle i Fremskridtspartiet blev overtaget af Pia Kjærsgaard. Hun stiftede senere Dansk Folkeparti.

Om aftenen tirsdag den 1. juli 2008 døde Mogens Glistrup stille i sin æresbolig i Virum nord for København 82 år gammel. Begravelsen foregik i fuld offentlighed i silende regnvejr fra Sorgenfri Kirke tirsdag den 8. juli. Glistrup var medlem af Folketinget i sammenlagt 14 år. Kun Dansk Folkeparti deltog med to repræsentanter til begravelsen. Alle de andre folketingsmedlemmer blev væk. I juni 2013 døde hans hustru 88 år gammel efter kort tids sygdom.
I alle de nordiske lande samt Island eksisterer der i dag Fremskridtspartier.

Den dag i dag kan man stadig bringe sin trækprocent ned på nul. Det er helt fint med det politiske system, hvis man bare holder kæft og ikke inddrager alle andre skatteydere i fidusen. Glistrup kunne ikke holde sin mund. Det var den egentlige årsag til hans domfældelse.
Læs om de multinationale selskabers skattefrihed under: Skattefrihed


Skattefrihed er kun for overdanmark!


Gratis bil
I 2006 fik Mogens Glistrup »Mandfolkeprisen« på sin 80 års fødselsdag. Det drejede sig om gratis brugsret til en 3-dørs Nissan Micra med service og dækforbrug i resten af hans levetid. Prisen blev overrakt i Grøften i Tivoli af Point-S Grusbakkens Autogummi. Samme sted blev partiet stiftet for 34 år siden.
Partistifteren havde ikke haft kørekort siden 1950. Han kom altså ikke selv til at sidde bag rattet. Men dejlige gaver er altid velkomne. På dette område adskilte den aldrende politiker sig ikke fra alle kollegerne.Glistrup´ske citater:

 • »En krone betalt i skat er en krone betalt til fædrelandets fordærv«

 • »Skattesnydere er som besættelsestidens sabotører. De gør et farligt job. Men de gør et fædrelandsnyttigt job«

 • »Selvfølgelig er jeg racist. Det er alle gode danskere. Enten er man racist, eller også er man landsforrædder«

 • »Hvad skal vi med folk, der læser statskundskab? Det kommer der bare sådan nogle som Svend Auken ud af«


 • De myldrede ud af træværket  Landsbytosserne
  Fremskridtspartiet blev kvalt i sin egen succes. Opportunister strømmede til det nye parti. Festoriginaler, landsbytosser og fodermestre. Badutspringere. Fusentaster og politiske skidesprællere. Klamphuggere og kroniske fladnakker. Et politisk årsmøde i 1995 var lige ved at ende i et stort masseslagsmål. Den marcipanbrødsspisende bornholmske partistifter havde ideerne men ikke evnerne til at holde sammen på tingene.
  En jysk fodermester var med til at stifte partiet i 1972. Han fortsatte efterfølgende med over i Dansk Folkeparti. På et landsmøde for DF i 1995 kaldte han medlemmerne af hovedbestyrelsen for »tøsedrenge«. »Danmark er for lille et sprogområde til at have sin egen ballet.....« - udtalte han under en kulturdebat i Folketinget. Og han havde også en mening om børnelitteratur. »Op af brøndens klare vand trækker jeg min tissemand. Den er slimet. Den er slasket. Den har mange piger vasket. Den har Grethe suttet på. Nu er den blevet blå.....« - kunne han forarget underholde forsamlingen med som et eksempel under en debat. I 2015 mente den 80-årige fodermester sig fortjent til en orden fra kongehuset. »Når man som jeg har siddet i Folketingets Præsidium i tre år, er det normalt, at man bliver ridder af Dannebrogsordenen. Jeg kan ikke forstå, hvorfor jeg ikke skal have et ridderkors.....« - udtalte han til JyllandsPosten. Men han fik aldrig en orden. Ved dronning Margrethes 50-års fødselsdag kunne han nemlig oplyse, at prinsgemal Henriks vin smager som »rævepis«.
  Mange af partiets landsbytosser dannede i 1995 Dansk Folkeparti. Her forsøgte de at blive stuerene og føre nogle af ideerne videre. Fremskridtspartiets politiske mærkesager blev i øvrigt overtaget af Venstre og Socialdemokraterne.
  Fængsel - igen  Racisme
  I 2005 fik den 79-årige partistifter en ubetinget dom på 20 dages fængsel for at bruge sin grundlovssikrede ytringsfrihed. Årsagen til dommen var en udtalelse om, at »Muhammeds tilhængere er kommet til Danmark for at drive danskerne ud af deres fædreland«.
  Den 29. juni 2005 måtte han tilbringe 20 dage i skyggen i Vordingborg Arrest. Forinden var arresten blevet støvsuget for Muhammeds lovovertrædere.
  Det eneste positive man kan sige om fremskridtsfolkene  De fik ret i advarslerne og forudsigelserne om Muhammedanerne.


  Tilbage til top