www.politikerlede.com
Start
Velkommen
Politikernes privilegier
Tyveri
Korruption
Fuprejser
Skattevanvid
Skattefrihed

Grundloven
Ytringsfrihed
Politi og domstole
Forsvaret
Janteloven
Menneskerettighederne

Folketingsvalg
Kommuner og regioner
Danske regeringer
Folketinget
Non governmental org.
Fagbevægelsen
Kongehuset
Religion
Debat

A. Socialdemokraterne
B. Det Radikale Venstre
C. Konservative Folkeparti
D. Centrumdemokraterne
F. Socialistisk Folkeparti
I. Liberal Alliance
K. Kristendemokraterne
M. Minoritetspartiet
O. Dansk Folkeparti
V. Venstre
Z. Fremskridtspartiet
Ø. Enhedslisten
Å. Alternativet

Europæiske Union
Amerikanske præsidenter

Spar penge
Konkurrenceloven
Polsk arbejdskraft

Kontakt
politikerlede.com

Den lille havfrue (©)

(Sitemap)

Havfruen
H. C. Andersen skrev eventyret »Den Lille Havfrue« i 1837. Historien blev ikke en af de bedste. Manuskriptet var lige ved at gå tabt. Men havfruen på stenen ved Langelinie blev alligevel verdenskendt.

Den 1,25 meter høje og 175 kg. tunge bronzefigur blev foræret til København af brygmester Carl Jacobsen. I december 1909 var han til premiere på eventyrballetten på Det Kgl. Teater. Det begejstrede ham så meget, at han kontaktede teaterchefen og forelagde ham ideen om en en statue af havfruen. Billedhuggeren Edvard Eriksen blev herefter kontaktet. Han lavede figuren med sin unge hustru som model. Den 23. august 1913 blev den opstillet på Langelinie.

Havfruen var den yngste af en søskendeflok på seks. I de første 15 år af sit liv levede hun i det dybe mørke hav. Men en dag fik hun lov til at stige op og kigge på menneskene. Og skæbnen ville, at hun forelskede sig i en smuk ung prins. Da hun kom tilbage i havet, savnede hun sin prins så meget, at hun ville tilbage til menneskenes verden. Men hun måtte aflevere sin tunge til den onde heks for at få ben i stedet for hale.
Den flotte prins blev i stedet gift med en smuk prinsesse. Og kun ved at dræbe ham kunne havfruen få sin hale igen og vende tilbage til havets bund. Men hun elskede ham så højt, at hun kastede sig i bølgerne og blev til skum. Hun fik aldrig fortalt ham sin kærlighed. Hun var jo stum og manglede sin tunge. I dag sidder havfruen ensom på stenen og kigger efter sin prins.
Havfrueattentaterne
Den lille havfrue på Langelinie har levet en omtumlet tilværelse. Folk kan tilsyneladende ikke holde fingrene væk. I 2008 planlagde politikerne at flytte hende til Kina. Læs nedenfor:

 • Den 28. april 1963 blev hun overhældt med maling.

 • Den 24. april 1964 var en mand på morgenvandring på Langelinie. Og han fik sig et chock. Havfruen manglede sit hoved. Det var simpelt hen blevet savet af. Danmark var i oprør. Historien gik verden over.
  Havfruen fik hurtigt et nyt hoved. Men det oprindelige hoved er aldrig dukket op. Den afdøde billedkunstner Jørgen Nash påstod i sin bog fra 1997 - »En havfruemorder krydser sit spor« - at han var gerningsmanden. Hovedet skulle være smidt i vandet i Utterslev Mose (det tror vi ikke et øjeblik på).

 • Den 15. juli 1976 blev hun overhældt med maling.

 • Den 22. juli 1984 havde nogen savet hendes højre arm af. Den blev afleveret dagen efter af gerningsmændene.

 • Den 5. august 1990 havde nogen forsøgt at save hovedet af igen. Man opdagede et 18 cm. langt snit.

 • Den 6. januar 1998 var hovedet savet af igen. Dette blev senere afleveret anonymt.

 • Den 1. juni 2003 var hun overhældt med hvid maling.

 • Den 11. september 2003 var havfruen blevet sprængt ned fra sin sten.

 • Den 15. maj 2007 blev havfruen malet rød i ansigtet i forbindelse med uroligheder på fristaden Christiania i København.

 • I september 2008 fik mærkelige mennesker i økonomi- og erhvervsministeriet den idé at flytte havfruen til Shanghai i Kina i anledning af verdensudstillingen EXPO 2010. I perioden 25. april 2010 til 31. oktober 2010 blev den placeret i et vandbassin til glæde for kineserne. Ministeriet koordinerede sagen med Københavns Kommune, som ejer havfruen. Et flertal bestående af Socialdemokraterne, Venstre og Radikale Venstre i Borgerrepræsentationen stemte for planen. Torsdag den 25. marts 2010 blev hun løftet af stenen og sendt afsted. På denne måde skulle Danmark promoveres som et klima- og miljøvenligt land. Den danske udstilling kostede ca. 150 millioner kr. Heraf betalte skatteyderne 75 millioner kr. En kinesisk kunstner lavede som kompensation en videoinstallation på Langelinie (se billedet nedenfor). Ialt 5,5 millioner kinesere mødte op og kiggede på havfruen i Kina. Lørdag den 20. november 2010 blev hun sat tilbage på sin sten på Langelinie.
  Tre millioner turister tager hvert år ud og ser den lille havfrue. Det er Danmarks nationalsymbol. Det er formentlig deres eneste grund til at besøge landet. Vi har ikke så meget mere at byde på. Og nu flyttede tåberne hende til Kina. Det var det hidtil mest omfattende attentat på havfruen. Vanvittigt.

 • Den 3. september 2009 havde nogen klistret et billede af Birthe Rønn Hornbech´s fjæs på den lille havfrue. Nedenunder hængte et skilt med ordlyden »send Birthe til Kina i stedet«.
  Helt ærligt. Det ville være synd for kineserne. De ville få et chok!

 • Hvor er hovedet fra attentatet i 1964? Kom med et forslag.
  Havfruen anno 2010

  Den lille havfrue anno 2010

  Hej Politikerlede
  Hovedet sidder naturligvis ovenpå Charlotte Bircows krop - deraf sloganet: "Balder af stål, hoved af bronze" (Mandril-aftalen, ukendt afsnit).
  Venlig hilsen
  Michael