www.politikerlede.com
Start
Velkommen
Politikernes privilegier
Tyveri
Korruption
Fuprejser
Skattevanvid
Skattefrihed

Grundloven
Ytringsfrihed
Politi og domstole
Forsvaret
Janteloven
Menneskerettighederne

Folketingsvalg
Kommuner og regioner
Danske regeringer
Folketinget
Non governmental org.
Fagbevægelsen
Kongehuset
Religion
Debat

A. Socialdemokraterne
B. Det Radikale Venstre
C. Konservative Folkeparti
D. Centrumdemokraterne
F. Socialistisk Folkeparti
I. Liberal Alliance
K. Kristendemokraterne
M. Minoritetspartiet
O. Dansk Folkeparti
V. Venstre
Z. Fremskridtspartiet
Ø. Enhedslisten
Å. Alternativet

Europæiske Union
Amerikanske præsidenter

Spar penge
Konkurrenceloven
Polsk arbejdskraft

Kontakt
politikerlede.com
petsdirect.dk
highways.dk
hytter.dk
piratgruppen.org
nettips.dk
udvandrerne.dk
vildkat.dk
html.dk
quindenet.dk
festbogen.dk
mobilunlock.dk
download.dk

Downloads og links
Majorgeeks.com
Webattack.com
Tucows.com
Download.com
Osalt.com
Thepiratebay.org
Thepolicebay.com
Mymusicinc.com
Easymusicnow.com
mp3sparks.com
iCopy.dk
rapidshare.com
E-muzica.net
hjemmesideguide.dk
surfthechannel.com
mininova.com
speckly.com
hvordan.dk

Spar penge - lidt af hvert (©)

(Sitemap)

Klag
Butikskøb
Sygehus, bedemand
Hårde hvidevarer
Internet-TV
Pengeinstitut, kredit
Bolighandel
Forsikring
Brillepriser
Auto
Tandlægen
Rejser
Håndværkere
Lejebolig
Flyttemanden
Bøger, løbesko
Kørekort
Advokat
Pensionist
Mobil, internet, TV og el
Identitetstyveri
Tjen penge
Diverse
Plattenslagerne
Nigeriabreve

Informationerne på denne side har kun til formål at give en generel vejledning. Brug dem under eget ansvar i en konkret situation.

Gratis Index - guiden til gratis tjenester på internettet!Klag
Danmark er verdens dyreste land
Hvorfor skal det være en straf at være dansk? Hvorfor skal vi betale 2-3 gange så meget for almindelige forbrugsgoder som i resten af Europa? Hvorfor skal danske boligejere betale 70 pct. mere i boudgifter end gennemsnitsudgifterne i Europa? Har du tænkt over det? Der er fire enkle forklaringer:

 • Den frie konkurrence fungerer ikke i Danmark. Når varerne fragtes over den dansk-tyske grænse, så stiger prisen for forbrugerne automatisk med 200-300 pct. I alle private brancher laves der nemlig ulovlige prisaftaler. På denne måde forlanger alle den samme høje pris for varerne. Dermed bryder man konkurrenceloven. Politikerne er ligeglade. Jo højere priser, desto flere skatter og afgifter i statskassen. Læs om ulovlighederne: Konkurrenceloven

 • Politikerne flår os i skatter og afgifter og sviner med pengene. Som konsekvens presser lønmodtagerne og fagforeningerne lønniveauet op. Det er 30 pct. højere end i andre europæiske lande. Detailhandlen har ikke råd til at ansætte medarbejdere. De hæver priserne for at følge med omkostningerne. Skruen uden ende.

 • I Danmark lider befolkningen under socialistisk »forsørgermentalitet«. Omkring 80 pct. af alle voksne mennesker modtager en eller anden form for offentlig ydelse. Alle klynker. Alle vil have penge fra statskassen. Skatter, afgifter og omkostninger stiger.

 • Danmark er et primitivt bondesamfund i international sammenhæng. Danmark er det land i verden med flest varer pr. hyldemeter men færrest varenumre i forretningerne. Der er altså tale om et indskrænket og fattigt vareudbud. Inden for hver branche styres vareudbuddet generelt af 2-3 grådige grossister. De importerer kun let omsættelige varer for at score en hurtig avance. Som konsekvens har danske detailforretninger kun 10 forskellige varer liggende på øverste hylde. Syv varenumre liggende på mellemste hylde. Og tre varer liggende på nederste hylde. De har ikke råd til et varelager. Hele dagen står de og fedter, skraber og nørkler med denne varefattigdom til verdens dyreste pris. Ingen gider handle hos dem. De tjener ingen penge. Så sætter de priserne op. Så får de endnu mindre handel. Så sætter de priserne yderligere op. Til sidst lukker butikken. Fremgangsmåde for fæhoveder. Læs eksempelvis: Ingen fladskærms-TV i København

  Priser for almindelige forbrugsvarer var i 2011 i gennemsnit 42 pct. dyrere i Danmark end i resten af EU´s 27 medlemslande (kilde: Danmarks Statistik). I perioden 2006-2011 steg priserne på almindelige fødevarer i gennemsnit 18 pct. i Danmark. Til sammenligning steg lønniveauet ca. 14,5 pct. Dermed var Danmark det dyreste land i Europa. På årlig basis svarede det til en merudgift til forbrug på 140.000 kr. for en familie i forhold til det billigste land (Bulgarien).
  Prisniveauet for danske bygge- og anlægsarbejder var i 2012 30 pct. højere i Danmark end gennemsnittet i EU. I perioden 2000-2012 steg danske byggeomkostninger med 40 pct. som det højeste i EU (med undtagelse af Norge og Sverige). Danmark har desuden de dyreste byggematerialer i EU.
  I maj 2006 offentliggjorde Konkurrencestyrelsen en opgørelse over prisniveauet i Danmark i forhold til europæiske priser. Eksempler på overpriser nedenfor:


  Dansk prisniveau sml. med Europa
  Varetype Overpris i Danmark (%)
  Læskedrikke 28
  Bøger og aviser 26
  Autoreservedele 20
  Medicin og sundhed 15
  Brød og kornprodukter 12
  (kilde: Konkurrenceredegørelsen 2006)  De private erhverv skal naturligvis overholde konkurrencereglerne. Vi har derfor lagt konkurrenceloven på vores website. Hvis du bliver udsat for ulovlig konkurrence, så klag til Konkurrencestyrelsen:

  Konkurrencestyrelsen
  Nyropsgade 30
  1780 København V
  Tlf. 72 26 80 00
  Internet: ks.dk


  Internethandel
  I 2011 købte danske forbrugere varer for ni milliarder kr. over internettet i udlandet. Hvorfor blev denne enorme handel ikke lagt i Danmark? Det er der to simple forklaringer på.

 • Varerne er for dyre i Danmark.
 • Den danske detaihandel har endnu ikke fundet ud af at skrue e-handel ordentligt sammen. Logistikken fungerer ikke. Varerne er ikke på lager. Kommunikationen mellem e-butik og underleverandører er ineffektiv. Leveringsfristerne er for lange og leveringsmetoderne for besværlige. Leveringsaftaler overholdes ikke. Hvis man ikke er hjemme, så smides varerne af på en fragtcentral ude på bøh-landet. De tilsendte varer er ofte forkerte. Det er ikke til at holde ud. Hvis man vil have en god oplevelse, så skal man handle med et udenlandsk internetfirma.


  Forbrugerklagenævnet
  Først mig selv. Så mig selv igen. Så min næste, hvis det kan blive til mit eget bedste. Alle er ude på at score dine penge. Hvis du ikke passer på, bliver du taget ved næsen. Hvis du bliver snydt - så klag til Forbrugerklagenævnet. Vær opmærksom på, at varekøbet skal have en værdi på over 800 kr.

  I 2004 blev sagsomkostningerne for klagesager sat op i Forbrugerklagenævnet. Det kommer forbrugerne tilgode. Hvis en erhvervsdrivende taber en sag, så skal han betale et gebyr på 2.500 - 4.700 kr. Tidligere var gebyret på kun 80 kr. Til sammenligning skal den almindelige forbruger kun betale et gebyr på 150 kr., hvis sagen tabes. De forretningsdrivende har virkelig fået respekt for klagesagerne. Hvis du virkelig bliver snydt i en forretning, og ikke kan komme overens med indehaveren, så tru med Forbrugerklagenævnet. I mange tilfælde vil det være billigere for forretningen at give dig en ny vare.

  Hvis du har fået ret i en klagesag i Forbrugerklagenævnet, så kan virksomheden vælge ikke at efterkomme afgørelsen. Efter 30 dage bliver firmaets navn herefter offentliggjort på internettet. På websitet firmatjek.dk kan du se, hvilke forretninger du skal undgå at handle med. Se hvilke virksomheder, der ikke kan finde ud af at overholde fødevarereglerne (Smiley-ordningen) på fødevarestyrelsens website: findsmiley.dk

  Nyttig kontaktinformation:

  Forbrugerstyrelsen og Forbrugerklagenævn
  Amagerfælledvej 56
  2300 København S
  Tlf. 32 66 90 00
  forbrug.dk / taenk.dk
  klagetjek.dk

  Forbrugerrådet
  Fiolstræde 17
  1017 København K
  Tlf. 77 41 77 41
  Internet: fbr.dk

  Forbruger i Europa:
  forbrugereuropa.dk

  God advokatinformation:
  familieadvokaten.dk


  OBS. Forbrugerrådet og Forbrugerstyrelsen er skatteyderbetalte offentlige myndigheder. Det skulle være en garanti for uafhængighed. Men direktøren for Forbrugerrådet i 2009 sad i VL-gruppe med eksempelvis Matas, Finansrådet og Skandinavisk Tobakskompagni. Direktøren for Forbrugerstyrelsen i 2009 sad i VL-gruppe 42 med eksempelvis Carlsberg, Irma, Astra Zeneca og Arbejdsgiverforeningen.
  Læs mere om disse broderskaber under: Korruption


  Få ret i en småsagsproces
  Pr. 1. januar 2008 kan en dansk forbruger stævne en forretningsdrivende i en såkaldt småsagsproces angående en uenighed over et varekøb. Tvisten må maksimalt beløbe sig til 50.000 kr. uden renter og sagsomkostninger. Fidusen er, at man selv kan føre sagen i Byretten. Man behøver altså ikke bruge penge på en advokat. Man kan dog vælge at gøre dette, hvis modparten repræsenteres af en advokat.
  Man indsender stævningen til Byretten i den retskreds, hvor den forretningsdrivende bor. Det kan gøres via internettet. Udgiften hertil er 500 kr. Herefter forkynder Byretten stævningen over for sagsøgte. Hvis denne ikke møder op i retten, så bliver vedkommende dømt til at betale. Ellers kan man selv føre sine klagepunkter frem. Dommeren afgør herefter sagen.
  Læs mere på websitet (søg evt. under »småsagsproces« i søgefeltet):
  Klageret som EU-borger
  Hvert medlemsland i EU har en klageinstans, som tager sig af internationale forbrugerklager. Som EU-borger har man denne klageret. I Danmark hedder kontoret »Forbruger Europa«. Det hører under Forbrugerstyrelsen.

  Forbruger Europa
  Amagerfælledvej 56
  Internet: forbrugereuropa.dk
  Tlf.: 32669000  Tjek dem
  Der er masser af svindlere derude. Masser af plattenslagere, der vil snyde dig og score dine penge. Hvis ikke du passer på, så bliver du taget i røven og står tilbage med en lang næse og håret i postkassen. Søg oplysninger om folk og firmaer du skal indgå økonomiske aftaler med. Naivitet kan koste dig helbred, hus og hjem.
  Kig på følgende links:

  Forbrugerkøb  Butikskøb
  Et varekøb i en ganske almindelig butik er generelt en bindende aftale, man ikke kan fortryde. Når man har betalt for varen og fået en kvittering, så er købet en ufravigelig realitet.

 • Garanti
  Nogle forretninger og producenter udsteder et garantibevis ved køb af en vare. Vilkårene kan variere. Men det er helt frivilligt og ikke noget krav, fordi det stiller køber bedre end købeloven.

 • Fortrydelsesret
  En »fortrydelsesret« er en frivillig bytteordning, som skal aftales specielt med butikken. Nogle forretninger tilbyder altid disse ordninger. Men hvis man aftaler dem som en speciel service, så få det skrevet på kvitteringen eller byttemærket. Mundtlige aftaler er ikke noget værd. Og vær opmærksom på en evt. byttefrist. Lad evt. plomberinger og prismærker være urørte.
  Det kan dreje sig om en »ombytningsret« hvor man kan bytte varen til et andet produkt. Nogle forretninger udsteder et tilgodebevis, hvis man ikke kan finde en anden vare.
  Desuden kan der være tale om en »returret«, hvor man returnerer varen og får alle pengene tilbage. Det tilbagebetalte beløb skal svare til købsprisen - og ikke det beløb, som varen koster på returdagen.

 • Reklamationsret
  Når man har købt en vare, så har man to års reklamationsret ifølge købeloven. Man har altså ret til at klage over varen. Hvis varen går i stykker uden købers skyld inden for seks måneder fra købstidspunktet, så gælder den såkaldte »formodningsregel«. Forretningen har dermed bevisbyrden for at varen ikke er født med fejlen. Derfor har man ret til at få den repareret eller erstattet med en identisk vare. Man vælger som udgangspunkt selv. Dog har butikken ret til at vælge reparation, hvis det er uforholdsmæssigt billigere end ombytning. Efter seks måneder har man stadig lov til at klage. Men man skal nu selv kunne bevise, at skaden ikke skyldes forkert og uagtsomt brug af varen. Og det kan være umuligt. Hvis fejlen fortsætter på trods af gentagne reparationer, så har man ret til at ophæve handlen og få pengene retur. Nogle gode råd:

  1. Gem bon og garantibevis.
  2. Kontakt straks butikken når fejlen opdages. Hvis der er gået over to måneder, kan man tabe klageretten. Sælger skal tage varen tilbage og returnere pengene eller udbedre fejl og mangler. Ifølge købeloven skal dette ske gratis inden for rimelig tid og uden væsentlig ulempe for køber. Sælger kan ikke kræve, at du selv sender varen til reparation. Sælger kan heller ikke kræve, at du selv retter henvendelse til varens producent. Sælger har det juridiske ansvar for, at varen er i orden og dermed også ansvaret for reparationen. Hvis en anden part overtager ansvaret for reklamationen, så få denne aftale på skrift. Desuden skal sælger kontaktes, hvis man vil rykke for en reparation, der trækker ud.
  Sælger kan ikke kræve, at man tager imod et tilgodebevis. Og sælger må ikke afvise reklamationen med henvisning til, at der er tale om "interne forbrugsvarer" som batterier, sliddele, tilbehør mv. Reklamationsretten inkluderer også disse ting. Betingelsen er naturligvis, at man ikke selv er skyld i fejlen, og at denne ikke er forventelig.
  3. Få en indleveringsseddel når varen indleveres til reparation. På sedlen skal påføres dato for indleveringen samt beskrivelse af fejlen.
  4. Hvis reparationen trækker ud (over 2-3 uger?), eller der kommer flere reparationsforsøg, så kan man skriftligt forlange købet ophævet. Man skal have hele købsprisen retur.
  5. Butikken og reparatøren har et såkaldt objektivt ansvar for den vare, som de modtager til reparation. Hvis varen beskadiges under deres varetægt, så har de ansvar for at udbedre skaden for egen regning.
  6. Gem en evt. kvittering på en reparation og få altid en reparationsseddel påført med reparationens art. Disse ting kan man få brug for, hvis varen går i stykker igen.
  7. Hvis tidspunktet for første reklamation ligger inden for de to års reklamationsret, og den samme fejl opstår igen inden for de næste tre år, så har man stadig reklamationsret ifølge loven om forældelsesfrist. Man har selv bevisbyrden for, at det drejer sig om samme fejl. Derfor skal man altid bede om en reparationsseddel, når varen har været repareret.
  8. En forretning må tage et undersøgelsesgebyr ved en reklamation - på betingelse af at forbrugeren oplyses herom, inden varen undersøges. Hvis man nægter at betale gebyret, så bortfalder den toårige reklamationsret.
  9. Hvis sagen går i hårdknude, så klag til Forbrugerklagenævnet (se ovenfor).
  10. Hvis firmaet skifter ejer, så er pengene tabte, med mindre den nye ejer har overtaget forpligtelserne over for de gamle kunder. Hvis firmaet går konkurs, så er man dårligt stillet i forhold til købeloven. Man skal hurtigst muligt gør sit krav gældende over for firmaet og boets kurator.

 • Og så lige en anden ting. Hvis du betaler med betalingskort i forretningen, så hold øje med det beløb der kommer til syne i kortterminalen. Når du først har godkendt beløbet, så fanger bordet. Hvis du kommer hjem og opdager, at du har betalt dobbelt pris, så kan det være umuligt at få pengene igen. Og husk at tage kvitteringen med hjem fra forretningen. Nummeret på dit betalingskort kan misbruges af svindlere på internettet.


  Internetkøb
  Pas på med internethandel. Skumle plattenslagere og skøre psykopater sidder parate for at snyde folk. Gode råd nedenfor:

 • Søg altid på Google, Facebook og Trustpilot med navnet på internetdomænet før et køb. Lav evt. en søgekombination mellem webshoppens navn og ord som »svindel, snyd, plat«. Hvad siger folk?

 • Lav et opslag i CVR-registret for at undersøge webshoppen.

 • Lad være med at handle med en internetbutik, der ikke oplyser om adresse, tlf.nr., CVR-nr., e-mail, leveringstid, fortrydelsesret, reklamation og »e-mærket«. Sidstnævnte betyder, at forretningen er medlem af e-handelsfonden (Danmark). Desuden skal der stå »https« og ikke »http« foran webadressen i søgefeltet. Det skulle stå for en sikker forbindelse. Internetbutikkerne har pligt til at oplyse om fortrydelsesretten på deres website (handelsbetingelser). Undladelse af dette kan medføre bødestraf.
  Internetbutikker, der ønsker at skjule sig, har ikke rent mel i posen. I 2013 eksisterede der 8.000-10.000 netbutikker i Danmark. Ud af disse afslørede e-mærket over 750 fupbutikker i december 2013.

 • Besøg websitet forbrugereuropa.dk før du handler på internettet. HOWARD kan hjælpe dig med at checke internetbutikken. Besøg desuden e-mærket.dk
  Hvis et tilbud lyder for godt til at være sandt, så er det formentlig svindel. Hvis man ikke kan kontakte folkene bag butikken, så er det formentlig også svindel. Man risikerer at blive snydt og få stjålet sin identitet ved betaling. Navn, adresse og bankoplysninger kan blive videresolgt til kriminelle netværk.

 • Internetbutikken skal oplyse om varens pris, moms, leveringsomkostninger- og betingelser. Lav evt. et udprint af varens data.

 • Betal aldrig med check, bankoverførsel og girokort. Brug betalingskort. Så har du mulighed for at få pengene tilbage, hvis varen aldrig dukker op. Oplys kun kortnummer, udløbsdato og kontrolcifre. Oplys kun personlige data nødvendige for levering (navn, adresse, telefonnummer og evt. e-mail). Opgiv aldrig cpr-nummer. Lav altid et udprint af siden med betalingsdata. Tjek altid kontoudskriften efter en internethandel. Passer beløbet?

 • Med mindre andet er aftalt, så skal varen være leveret inden 30 dage. Hvis butikken ikke overholder sine aftaler, så har du ret til at annullere købet og få pengene tilbage. Sælgeren har ansvaret og bevisførelsen for, at varen når frem - eksempelvis i form af en underskrift. Hvis varen ikke dukker op, så har sælgeren pligt til at sende en ny. Sælgeren skal selv udrede problemer med transportfirmaet eller postvæsnet, hvis varen aldrig dukker op.

 • Hvis den leverede vare ikke er identisk med den vare, som firmaet reklamerer med på websitet, så har man ret til uden beregning at få den byttet til det rigtige produkt. Hvis firmaet umuligt kan gøre dette, så har man ret til at få alle pengene tilbage.
  Situationen kan opstå, hvis websitet er behæftet med »fejl«. Firmaet har eksempelvis skrevet for lav en pris på en vare. Det kaldes vildledende markedsføring. Det er ulovligt iht. markedsføringslovens paragraf 3. Man har ret til at få varen til den angivne pris.

 • Når du køber en vare over internettet eller pr. postordre i Danmark, så har du iflg. lovgivningen fuld fortrydelsesret i 14 dage (undtagelser: se nedenfor). Det betyder, at du i denne periode kan returnere varen og få købsprisen og leveringsomkostningerne retur. Varens forsegling skal dog være ubrudt. Du skal selv betale udgifterne til at sende varen retur. Man kan evt. blot nægte at modtage eller afhente varen på posthuset.
  Giv butikken besked på, at du har fortrudt købet. Få en kvittering på det afsendte brev på eksempelvis posthuset. Når du indleverer varen på posthuset eller hos fragtmand, så husk at få endnu en kvittering. Vær desuden opmærksom på, at varen skal være ubeskadiget. Internetbutikken har herefter en 30-dages ret til at se varen, før de sender pengene retur.

 • Hvis den modtagne vare er defekt, så har du ret til at få den repareret, få en reduceret pris, få en ny vare eller ophæve købet. Sælger kan dog vælge at reparere varen eller erstatte den med en ny - uanset dit ønske.

 • Hvis du bliver snydt, så klag til Forbrugerklagenævnet eller forbrugereuropa.dk

 • Vær opmærksom på, at følgende varekategorier er undtaget fra fortrydelsesretten:
  Billetter til underholdende begivenheder.
  Bestilling af transport, forplejning og indkvartering.
  Deltagelse i spil og lotterier.
  Abonnementer på aviser og blade.
  Bestilling af faste leverancer af varer.

 • Læs mere om internethandel på websiderne:
  Betaling kontant el. med kreditkort
  De fleste handler forløber på principielt to måder. Og betalingsmåden bør være forskellig. Ellers kan man blive taget godt og grundigt ved næsen. Læs nedenfor:

 • I en butik eller et indkøbscenter tager man varen under armen eller får den udleveret på lageret. Man betaler herefter ved kassen med kontanter eller kreditkort. Sådan forløber de fleste handler. Man betaler straks for sin vare.

 • Varen kan være så stor, at den skal leveres på hjemadressen af forretningen. Eksempelvis et møbel eller store byggematerialer. I dette tilfælde skal man ikke betale det fulde beløb i forretningen. Man kan evt. betale et depositum. Den fulde pris skal man først betale ved varens levering på bopælen - når man har sikret sig, at varen er intakt og svarer til det aftalte. Husk desuden at få en kvittering. Hvis forretningen ikke vil acceptere denne betalingsmåde, så bør man handle et andet sted. Man risikerer at blive snydt, hvis man betaler alle pengene i forretningen.

 • Hvis man betaler en vare med et betalingskort, så må forretningen ifølge møntloven ikke afrunde beløbet til et højere beløb. Det er simpelt hen ulovligt. Hvis varen koster eksempelvis 9,95 kr., så må ekspedienten ikke indtaste 10,00 kr. til betaling. Hvis man betaler med kontanter, så er forretningen naturligvis nødt til at afrunde beløbet.
  Man skal altid have sit betalingskort indenfor synsvidde. Herved kan man undgå, at en ekspedient noterer eller affotograferer kortets fulde nummer og kontrolcifre. Vedkommende ville nemlig herefter kunne købe løs på internettet på din regning ved at indtaste kortets oplysninger!! I den forbindelse er det altid en god idé at holde øje med kontobevægelserne på netbanken. Mystiske ubekendte pengeoverførsler kræver omgående kontakt til banken mhp. spærring af kortet.


  Kvittering
  altid en kvittering eller en kassebon når du har købt en vare. Den er det eneste bevis på, at du har betalt pengene. Se nedenfor:

 • På en kvittering skal der stå oplysning om købsdato, varetype, købspris og butiksnavn. Hvis der laves specielle aftaler angående varen, så få det skrevet på kvitteringen. Mundtlige aftaler er ikke noget værd.
 • Gem kvitteringer i de to år reklamationsfristen varer. Kvitteringer for løbende ydelser bør gemmes i fem år (telefonregninger, lejeaftaler o.lign.).
 • Hvis du mister en kvittering, så risikerer du at måtte betale to gange for en vare, hvis der fremsættes krav fra sælger. Gem dankortkvittering og kontoudtog. Måske kan de bruges i stedet for en almindelig kvittering.
 • Hav et bestemt gemmested til kvitteringer. De har det med at forsvinde. Det kan blive til rigtig mange stykker små papir på et år.


  Tag selv et gebyr
  Hvis en forretning kommer til at skylde en køber penge efter et forretningskøb, så kan køber afkræve forretningen et gebyr, hvis der skal rykkes for pengene. Rykkeren skal overholde rentelovens regler. Læs: rykkergebyr


  Gebyr på reklamation
  Nogle forretninger er begyndt at forlange et gebyr på 100-1.000 kr. for at undersøge en vare ved en reklamation. Kunden skal oplyses herom ved indlevering af varen. Hvis varen er defekt og skal repareres, så returneres gebyret. Hvis varen er fejlfri, så beholder forretningen gebyret. Forretningerne oplyser ikke kunden om gebyret ved køb af varen.
  Man har mistanke om, at nogle forretninger fusker med ordningen. En defekt vare repareres i hemmelighed og kaldes fejlfri. Forretningen kan herved beholde gebyret. På denne måde betaler kunden selv for reparation og garanti. Hvis man vil undgå disse gebyrgribbe, så skal man spørge om gebyrordningen før varekøbet. Så kan man gå et andet sted hen.
  Forbrugerrådet har oprettet en liste over forretninger, som benytter sig af gebyret. Disse forretninger skal man undgå at handle med. Man kan risikere, at gebyret overstiger varens købspris. Totalt skørt. Læs: tænk.dk


  Skiltning med priser
  Ifølge dansk lovgivning skal forretninger skilte med pris på udstillede varer. Brud på loven er strafbart. Men det blæser mange erhvervsdrivende på. Eksempelvis mangler der ofte prismærker på varer udstillet i vinduet. Og hvorfor nu det? Fordi man vil have folk ind i forretningen og spørge om prisen. Det bringer den potentielle kunde i en svag position. Folk er nemlig bange for at tabe ansigt. Bange for at fremstå som en person, der ikke har råd til at købe varen. Hvis først man er inde i forretningen, så kan man måske også lokkes til at købe noget andet.
  I øvrigt har de erhvervsdrivende pligt til at sætte sig ind i lovgivningen på området.


  Køb af demo- og udstillingsvarer
  Man skal som udgangspunkt sørge for at købe nye ubrugte varer. Det gælder især ved køb af elektronik. Dette betyder varer i »ubrudt original indpakning«. Hvis ekspedienten kommer med en vare uden indpakning, så er der ofte tale om en demo- eller udstillingsvare af en vis alder. Sådanne varer har måske været udsat for slid og hårdhændet behandling. Og så er det ikke en ny vare.
  Forretningen skal gøre opmærksom på, at varen er brugt. Man må ikke sælge en brugt vare som ny. Køber kan (og bør) herefter bede om et afslag i prisen. Men forretningen har ikke pligt til at give et afslag. Køber skal være opmærksom på, at varen kan være behæftet med fejl efter lang tids brug og demonstration. Og fejl, som man selv opdager eller bliver gjort opmærksom på af sælger før købet, kan man ikke efterfølgende reklamere over. Men i øvrigt gælder købelovens sædvanlige regler for demo- og udstillingsvarer.


  Uddaterede varer
  Før ethvert køb bør man sikre sig, at varen er af sidste nye udgave. Nogle forretninger sælger varer, som har stået et år eller mere på lager. De forsøger at sælge de gamle varer, før de nye udgaver kommer på markedet. Så kan man risikere, at varen ikke længere opfylder kravene til normal brug. Dette gælder især elektroniske varer som TV, DVD-afspillere og fotografiapparater.
  Man bør spørge sælgeren om varens aktualitet. Er der en ny udgave på trapperne? Hvis man alligevel vælger at købe den gamle udgave, så kan man med god samvittighed forlange et kraftigt nedslag i prisen.


  Uenighed om tilbud
  Hvis man i en forretning eller på et website har købt og betalt en vare på et tilbud, så kan forretningen ikke senere tilbagekalde handlen. Heller ikke hvis tilbuddet viser sig at være en fejl. Eksempelvis en stave- eller indtastningsfejl. Hvis forretningen påstår, at man har købt varen i »ond tro«, så påhviler bevisbyrden dem.


  Falsk varebetegnelse
  Hvis en vare købt i en forretning senere viser sig at være noget andet end beskrevet i den oprindelige varebetegnelse, så er der tale om køb under falske forudsætninger og »falsk varebetegnelse«. Det er i strid med markedsføringsloven.
  Hvis man er utilfreds med købet, skal man straks klage til forretningen for at finde en løsning. Hvis dette mislykkes, må man klage til Forbrugerklagenævnet.


  Gavekort og tilgodebeviser
  Et gavekort og et tilgodebevis kan sidestilles med kontanter. Kortet er gyldigt i tre år fra udstedelsesdagen, med mindre andet er aftalt. Hvis kortet er udstedt før den 1. januar 2008, er det gyldigt i op til fem år. Det er altid en god idé at bruge kortet så hurtigt som muligt.
  Vær opmærksom på eventuelle specielle forhold omkring gavekortet ved købet. Kan det senere indløses til kontanter? Må man videregive kortet til en anden person? Og vær opmærksom på at kortet mister sin værdi, hvis forretningen går konkurs. Det gælder også ved gavekort udstedt i en lokal butik i en butikskæde. De øvrige butikker har ikke pligt til at indløse kortet. Læs mere på websitet forbrug.dk


  Spar tid
  De forretningsdrivende reklamerer højt og flot i aviser, reklamer og på internettet med deres varer. Konstant bliver vi bombarderet med deres tilbud. Når man møder op i butikken, så er varen »desværre udsolgt«. Hvis man går efter at købe fire forskellige varer, så er to af dem formentlig »udsolgt«. På denne måde bliver man holdt for nar og spilder sin tid. Det er utroligt, at fjolserne ikke kan finde ud af at bestille varerne hjem.
  Undgå denne situation ved at ringe forretningen op og forespørg om varen før et evt. besøg.


  Fup med tilbud
  Den 25. januar 2010 afslørede Ekstra Bladet tilbudsfup hos Føtex, Kvickly og SuperBrugsen. Forretningerne havde i meget lang tid haft alle kødprodukter fra egne slagtere på tilbud. På denne måde er tilbudspriserne i virkeligheden normalpriser. Sådan narrer man kunderne til at tro, at der er tale om tilbud. Tilbuddet er falsk. Og det er brud på markedsføringsloven. Direktørerne kaldte det en fejl, da de blev interviewet om sagen.
  Fra den 1. marts 2010 skal forretningerne have en vare på salg i mindst fire uger, før de må reklamere med tilbudspris i forhold til en normalpris. Og tilbuddet må højest vare i to uger. Ellers bryder de loven.


  Fup med internettilbud
  Undersøg altid en vares pris på internettet før besøget i butikken. Nogle butikker reklamerer med billige tilbud på deres websites. Men i butikken koster varerne fuld pris - med mindre man konfronterer dem med kendskabet til tilbuddene på deres websites. Denne slags fup afslørede Fyens Stifttidende i stikprøver hos Elgiganten i oktober 2011.


  Tjek bonen for tilbudsprisen
  Nogle forretninger snyder kunderne for de tilbud, som der er reklameret med. Når kunden bringer varen gennem kassen, så opkræves varens fulde pris. Hvis kunden ikke tjekker bonen, så bliver vedkommende snydt. I 2011 lavede 24timer en undersøgelse over problemets omfang. Den viste, at 50 pct. af forbrugerne har oplevet snyderiet ved køb af dagligvarer.
  Dette snyderi kan man opleve i FØTEX eksempelvis i forretningen på Vesterbrogade i København ved slag af tilbudsvarer fra delikatesseafdelingen. Når man opdager snyderiet ved kassen, så bliver man i en fornærmet tone bedt om at gå til informationen for at få de for meget betalte penge retur. Det ligner systematisk snyderi.


  Udsalg
  Udtrykket »udsalg« må kun anvendes, hvis det kan dokumenteres, at udsalgsvaren umiddelbart forud for udsalget var til salg for en højere pris i forretningen. Det siger markedsføringsloven.

  I forbindelse med et udsalg skilter nogle forretninger med en falsk højere førpris på varen. Derved sparer køberen ikke en krone. Denne fremgangsmåde er ulovlig. Forretningen risikerer at få en stor bøde - hvis man anmelder bedrageriet.
  Hvis man er blevet snydt med en falsk førpris, bør man først henvende sig i butikken og forlange et nedslag i købsprisen. Man kan selv udregne nedslaget på »nedslagsberegneren« på websitet forbrug.dk (man skal kende den falske førpris, den rigtige førpris og udsalgsprisen). Man kan også forlange købet ophævet og tilbagebetaling af pengene. Hvis butikken afviser kravet, så kan man anmelde den til Forbrugerklagenævnet. Herefter risikerer butikken en bøde.

  Når man står over for en udsalgsvare, bør man overveje følgende:
 • Lader man sig lokke af den billige pris? Er varen i virkeligheden prisen værd?
 • Har man brug for varen? Er varen forældet?
 • Man har ikke ret til at klage over fejl på varen, som man er blevet gjort opmærksom på ved købet. I øvrigt gælder de to års reklamationsret også på udsalgsvarer.
 • Nogle butikker ophæver returret og fortrydelsesret på udsalgsvarer.


  Nye regler for tilbud i 2010
  I 2010 kom der nye regler for udbud af varer på tilbud. Reglerne er så enkle, at selv den svagest begavede forretningsindehaver burde kunne forstå dem. Læs mere hos Forbrugerstyrelsen. Eksempler nedenfor:

 • Det er regelbrud, når varen udbydes på tilbud i forhold til en normalpris, som aldrig har eksisteret, eller kun har eksisteret i kort tid.
 • Varen skal have haft en normalpris i mindst fire uger, før den må sættes på tilbud.
 • Et tilbud må højest udbydes i to uger.
 • En forretning må højest holde ophørsudsalg i et år.
 • Det er regelbrud, når en vare allerede er udsolgt, når forretningen åbner på udsalgsdagen.

  Forbrugerombudsmanden har nu mulighed for at politianmelde en forretningsindehaver for regelbrud mhp. bøde.


  95 øre og 99 kroner......
  Næsten alle varer koster et eller andet med 95 øre eller 99 kroner. En skjorte til 99,95 kr. En boremaskine til 699 kr. Det er noget forretningerne gør for at »narre« forbrugerne til at tro, at varerne er billige. Skjorten koster 100 kr. Og boremaskinen koster jo i virkeligheden 700 kr.
  Forretningerne tror, at forbrugerne er dumme.


  Uopfordrede forsendelser
  En virksomhed må ikke uopfordret tilsende folk en vare og kræve betaling. Alligevel sker det i et vist omfang. Nogle plattenslagere håber dermed at at få folk til at betale og evt. acceptere et abonnement.
  Hvis man modtager en vare og en opkrævning uopfordret, så kan man blot beholde varen og smide opkrævningen i skraldespanden. Hvis man er flink, så kan man telefonisk eller skriftligt informere firmaet om den åbenlyse fejlforsendelse. Herefter skal firmaet selv afhente varen. De må ikke kræve, at modtageren går på posthuset, og selv betaler for varens tilbagelevering. Under alle omstændigheder bør man opbevare varen et par måneder. Så får firmaet en mulighed for at afhente denne. Hvis man betaler regningen, så har man juridisk accepteret aftalen.
  Hvis firmaet afviser at have begået en fejl, og derfor kræver betaling, så skal man blot bede dem om at dokumentere købsaftalen. Et firma må nemlig kun kræve betaling, hvis en sådan aftale eksisterer. De skal eksempelvis kunne fremkomme med en båndet telefonsamtale over aftalens indgåelse. Eller en underskrevet købsaftale. Hvis firmaet truer med advokat, retssag og inkasso, så skal man blot klaske sig på lårene af grin. Hvis kravet overgår til inkasso, så skal man så hurtigt som muligt give inkassofirmaet skriftlig besked om, at man bestrider fordringen. Så må de ikke gå videre med sagen.


  Hvis forretningen går konkurs
  Nogle forretninger forlanger betaling forud, hvis en vare skal bestilles hjem. Man skal dog aldrig forudbetale hele beløbet. Højest 10-20 pct. af købsprisen. Hvis forretningen går konkurs, så er pengene nemlig tabt.
  Ved en konkurs gælder flg.:

 • bestilte varer kan ikke afhentes
 • forudbetalte penge er tabt
 • gavekort kan ikke bruges
 • retten til at reklamere over en vare går tabt

  Hvis man vil gøre krav gældende ved en konkurs, så skal man kontakte kurator (konkursboets advokat). Læs mere på websitet forbrug.dk.


  Byt julegaven og tjen penge
  Vi har alle oplevet det. At købe eller modtage en julegave i december måned og så opdage, at varen kan købes langt billigere på udsalg lige efter jul i samme forretning. Så føler man sig snydt. Naturligvis. Men man kan faktisk bruge udsalget i forretningen til at tjene penge.
  Man går ind i forretningen og bytter varen til rede penge eller et tilgodebevis. Derefter køber man samme vare til udsalgspris. Så har man tjent differencen. Fuldt lovligt. Det kræver bare, at man ikke har fjernet prismærket og ikke åbnet plomberet emballage. Desuden kræver det, at forretningen tilbyder bytteret. Det gør de fleste større forretninger.


  Morarenter
  Som forbruger har man ret til renter (morarenter) af de penge, man af en eller anden grund har til gode hos en erhvervsdrivende, hvis pengene ikke er blevet udbetalt senest 30 dage efter kravet om tilbagebetaling. Det siger forbrugeraftaleloven. Samme regel gælder ved handel på internettet. Det kræver dog, at man fremsætter rentekravet via brev (anbefalet) eller via e-mail.
  Morarenten følger Nationalbankens udlånsrente opgjort halvårligt plus syv pct. Pr. 2010 lyder den på 8,55 pct.


  Privat handel
  Handel mellem to privatpersoner på internettet eller i enhver anden sammenhæng er ikke underlagt købelovens sædvanlige regler. Man kan altså ikke indbringe en uenighed til Forbrugerklagenævnet. Man må i stedet kontakte en advokat og anlægge et civilt søgsmål. Og det kan blive kostbart, hvis man taber sagen.
  Før ethvert køb fra en privat sælger bør man se varen. Det er oftest umuligt, hvis man handler via internettet. Man vælger altså at tage en risiko, når man betaler for varen.


  Dørsalg
  Falbydning af varer ved døren (dørsalg) er ulovligt i Danmark. Hvis man fortryder et køb, har man derfor ret til at få pengene tilbage. Der er bare et problem. Dørsælgeren og pengene er over alle bjerge!! Man står med håret i postkassen.
  Det fornuftigste man kan gøre, hvis en sådan plattenslager ringer på døren, er at kontakte politiet.


  Lagersalg og outlets
  Varer købt i såkaldt lagersalg og på outlets er også underlagt købelovens paragraffer om to års reklamationsret. Uanset hvad sælgeren påstår. Forbehold som »købt som beset« og »ingen reklamationsret« er ugyldige floskler. Man skal sørge for at få en kvittering med dato, pris, varens art samt navnet på sælger eller butik. Det er ulovligt at nægte at udstede en kvittering. Hvis man ikke kan finde frem til sælgeren, så skal man rette reklamationen til varens producent.


  Auktion
  Man kan spare store penge ved at købe ting på auktion. Man skal bare være opmærksom på, at varen er købt som beset og ikke indbefattet af købeloven. Man har altså ingen reklamationsret for fejl og mangler. Hvis varen viser sig at være tyvegods, risikerer man at skulle aflevere den til politiet. Og man får ikke pengene igen!!


  Kopivarer
  I Danmark er det ulovligt at indkøbe kopivarer til erhvervsmæssig brug og videresalg. Men det er lovligt at købe og importere en kopivare til privat brug. Eksempelvis via internettet.
  Hvis en kopivare til privat brug bestilt af en privatperson bliver tilbageholdt af Told og Skat ved indførsel, så bliver originalproducenten med rettighed til varemærket måske informeret. Så kan man risikere at blive kontaktet af en advokat og truet med erstatningsansvar, bøde og fængsel. Men det skal man bare ignorere. Man skal for alt i verden ikke underskrive nogen erklæring om ulovligheder og indrømmelse af krænkelse af rettigheder mv. Man har ret til at få sin vare udleveret.


  Discount-butikker
  Hvis man handler i discount-butikker som NETTO, FAKTA, ALDI, REMA 1000 og LIDL kan man spare ca. 10 pct. på fødevarebudgettet i forhold til at handle i Kvickly, Føtex og Bilka. Og varerne er ofte identiske med en anden indpakning. Det er en besparelse på tusindvis af kroner for en småbørnsfamilie.


  Ansvar for varer til reparation
  Som udgangspunkt har en forretning ikke ansvar for en vare indleveret af en kunde til reparation. Hvis varen bliver væk eller stjålet, så har forretningen ikke erstatningspligt over for kunden. Gode råd (kilde: Forbrugerrådet):

 • Forlang et skriftligt indleveringsbevis ved indlevering af varen.
 • Gør forretningen opmærksom på varens værdi.
 • Politianmeld sagen hvis varen forsvinder.
 • Anmeld tabet til dit eget forsikringsselskab.


  Sure smileyer gemmes væk
  Der findes totale plattenslagere og fedtspillere i alle brancher. Og den slags uhyrer vil man helst undgå under et restaurantsbesøg. Derfor har man oprettet smiley-ordningen med en rapport over Fødevarestyrelsens bedømmelse af landets spisesteder. Denne rapport har ejerne pligt til at hænge op i fuld offentlighed et tilgængeligt sted. Så kan forbrugerne læse om svineriet og fravælge møgsvinenes forretninger.
  Men hvordan opretholder restauranterne, pizzarierne og pølsevognene et totalt svineri med forretningens madvarer med »glade smileyer« i vinduet? Man gemmer bare årets »sure smiley« i baglokalet og erstatter den med sidste års glade smiley. Hokus pokus. Så snyder man kunderne. Den slags foregår hver dag året rundt på mange madsteder. Og det giver en alt for lille bøde på omkring 2.000 kr. ved opdagelse.
  Som forbruger har man naturligvis ret til at spørge ind til en smiley. Og før eller under besøget kan man altid tjekke madstedets smiley på Fødevarestyrelsens website. Her indtaster man navn eller adresse på stedet. Vupti - så kan man kontrollere smileyens status og evt. konfrontere ejeren med fuskeriet. Og naturligvis melde stedet til Fødevarestyrelsen. Husk at tage et billede af den falske smiley med mobilen.


  Sygehus  Frit sygehusvalg
  Tid er penge. Spar tid og penge ved at få den hurgtigste udredning og behandling på sygehuset. Information nedenfor:

 • Danske statsborgere har »frit sygehusvalg« i hele landet (undtagelse: Rigshospitalet).

 • Når du skal henvises til undersøgelse eller behandling, så bed om at blive henvist til det sygehus, der har den korteste ventetid. Din praktiserende læge har pligt til at hjælpe dig med dette.

 • Når du har accepteret sygehuset og ventetiden, så sender lægen henvisningen afsted. Du skal herefter vente på svar fra sygehuset mhp. tid og sted for fremmødet.

 • Hvis der er mere end en månedes ventetid på forundersøgelse eller behandling på sygehusene i dit amt, så har du ret til behandling på et andet offentligt sygehus eller et privathospital i Danmark eller et sygehus i udlandet. Det kaldes »udvidet frit sygehusvalg«. Ring til Patientkontoret i dit amt og bed dem om at finde det behandlingssted, der har den korteste ventetid.

 • Hvis din egen læge har mistanke om, at du har en kræftsygdom, så må der maksimalt gå 2 uger fra henvisning til forundersøgelse. Herefter må der maksimalt gå 2 uger fra samtykke til operation eller medicinsk behandling. Man har desuden krav på at komme til stråle- og efterbehandling inden for fire uger. Det kaldes »behandlingsgaranti«. For hoved-, hals- og lungekræft har man pr. 1. oktober 2007 krav på påbegyndt udredning inden for to hverdage. Dette kommer til at gælde for alle kræftsygdomme i løbet af 2008.
  Hvis sygehuset ikke kan overholde tidsgrænserne, skal der henvises til et andet sygehus. Hvis det heller ikke kan lade sig gøre, så skal sygehuset kontakte Sundhedsstyrelsen.

  Få mere udførlig information på flg. websites:

  Vælg læge
  Praktiserende læger er travle folk. Der sidder altid en stor flok mennesker i venteværelset. Og de synes alle, at netop deres problem er det vigtigste. Lad derfor være med at spilde lægens tid. Fremsæt dit problem klart og tydeligt. Lægen er ikke interesseret i at høre din livshistorie. Og alle dine evindelige småskavanker er ligegyldige. Så kan næste patient også komme til at tale med lægen.

 • Man kan frit vælge sin praktiserende læge. Det er dog en betingelse, at denne har åbent for tilgang af nye patienter. Desuden kan lægen afvise dig som patient, hvis afstanden mellem din adresse og konsultationen overstiger 15 km.

 • Man kan uden henvisning gå til en speciallæge i øre, næse, hals- og øjensygdomme. Speciallægevurdering kræver i øvrigt henvisning fra din egen læge. Når man har fået henvisningen, så kan man frit vælge speciallæge.

 • Tandlæger kan vælges frit.  Medicinpriser
  Ifølge apotekerlovens paragraf 11 har et apotek pligt til at oplyse alle kunder med en recept om det billigste lægemiddel med den samme virkning. Pligten er gældende, selv om apoteket ikke har det billigste lægemiddel på lager. Nogle apoteker snyder sig uden om loven.
  Sædvanligvis er det billigst for forbrugeren at købe store pakninger med medicin. Nogle medicinfirmaer er imidlertid ude på at fuppe dig. Hvis du køber deres pakning med 50 piller på apoteket, så koster den eksempelvis 100 kr. Hvis du køber den samme medicin i en pakning med 100 piller, så koster den måske 900 kr. Hvis din egen læge udskriver en recept på 100 piller, så udleverer apoteket pakken til 900 kr. Det er for at score dine penge. De har ikke pligt til at oplyse dig om det billigere alternativ. De kunne i stedet sælge dig to pakker med hver 50 piller, således at du slap med at betale 200 kr.
  Undersøg medicinpriser på:
  Bedemanden
  Gribbene står parate, når vi dør. Så skal rovet deles mellem arvinger, bedemand og skattevæsen. De afterladte står ofte i en svær situation. Og det udnytter bedemanden. Landets bedemænd har pligt til at skilte med deres priser ifølge markedsføringsloven. Men det gør de ikke. Det er for at udnytte de pårørendes svære situation til egen økonomisk fordel. Når de efterladte står i forretningen, så kan de færreste få sig til at spørge om priser. Desuden er der altid et vist tidspres. Begravelsen skal foregå en uges tid efter dødsfaldet.
  Man kan vælge at betale sig fra det hele. Det koster typisk knap 23.000 kr. Og det vælger mange at gøre, fordi de ikke orker at forhandle med bedemanden og undersøge markedet. Man kan dog spare op til 16.000 kr. ved at tænke sig lidt om. Prisen på bedemænd varierer mellem 23.000 kr. og 6.380 kr. (kilde: Ekstra Bladet, 12. juni 2010). Gode råd:

 • Efter dødsfaldet skal man som pårørende selv kontakte en bedemand. Mød op i forretningen og hør om de forskellige ydelser (kiste, ligklæde, blomster, urne, transport, traktement, papirarbejde mv.). Priserne har bedemanden pligt til at oplyse. Prisen stiger, desto flere ydelser man tilvælger. Der kan være tusindvis af kroner at spare ved at undvære simple ting. Hvis totalprisen er for høj, så gå et andet sted hen. Kig eksempelvis på websitet: • Når man har valgt en bestemt bedemand, så bør man forlange et skriftligt tilbud med specifikation af prisen på de tilvalgte ydelser. Så kan bedemanden ikke efterfølgende komme og forlange flere penge end aftalt.

 • En af de billigste bedemænd i landet er GDS Begravelse i Hillerød. De basale ydelser kostede pr. 2010 ca. 6.380 kr. (kilde: EB).

 • Hvis man mener sig snydt af bedemanden, så kan man klage til Ankenævnet for Bedemandsbranchen: anfb.dk

  I 2011 fik brancheorganisationen Danske Bedemænd en bøde på 400.000 kr. af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen for ikke at overholde reglerne om fri konkurrence. Men det var de kolde over for. Pr. 2011 skiltede kun 11 ud af 150 bedemænd med priserne på deres websites.


  De Danske Bedemænd
  De fleste bedemænd er organiseret i De Danske Bedemænd. Denne brancheorganisation henstiller til medlemmerne, at de ikke skilter med priserne. Det skal man ifølge markedsføringsloven. På denne måde forsøger de at snyde kunderne. I 2010 fik foreningen en »næse« af Konkurrencestyrelsen for at overtræde reglerne.
  Hårde hvidevarer  Når du køber nyt køkken
  Folk er villige til at betale op til 300.000 kr. for et nyt køkken. Det har noget med livsstil at gøre. Folk iklæder sig deres nye køkken og viser det frem til gæsterne. I den forbindelse bør man måske kigge på websitet: peterspris.dk
  Gode råd nedenfor:

  1. Læs teksten der står med småt i købsaftalen.

  2. Få indføjet en aftale om dagbøder i købsaftalen, således at køkkenfirmaet betaler dig et beløb for hver dag den aftalte tidsfrist overskrides.

  3. Få indføjet i købsaftalen at køkkenfirmaet skal betale for udsættelse af håndværkere, hvis køkkenelementerne ikke leveres til tiden.

  4. Betal aldrig køkkenets fulde pris i forvejen. Start med at betale eksempelvis 10 pct. i depositum. Når køkkenet er leveret/installeret til din tilfredshed, kan du betale restprisen.

  5. Gem alle kvitteringer og nedskrevne aftaler.

  6. Hvis der opstår problemer, så forsøg at løse dem mundtligt el. skriftligt med køkkenfirmaet. Hvis dette ikke er muligt, så klag til: byggerietsankenaevn.dk
  Internet-TV  Se TV på din computer
  I Danmark skal man ifølge lovgivningen betale medielicens på ca. 2.150 kr. årligt. Det gælder, hvis man ejer et TV eller et andet apparat, der kan modtage TV-signaler - eksempelvis en computer eller en mobiltelefon. Det er naturligvis totalt latterligt. I de fleste andre lande betaler man ingen licens og får bedre TV.
  Se TV på internettet med din computer. Det kræver, at du har en bredbåndsforbindelse med over 3.5 Mbit/sek. Desuden skal computeren have en medie-player installeret. Forbind computeren til dit TV-apparat, hvis du ønsker en større skærmoplevelse. Kig på følgende websites:
  Frameld medielicens
  Hvis man ikke længere har behov for at betale den danske tvangslicens, så kan man framelde sig på DR´s website: dr.dk


  Køb af TV-medie
  En forretning har pligt til at anmelde en købers navn og adresse til licenskontoret. Derefter kommer licensopkrævningen - hvis man ikke i forvejen betaler medielicens.
  Nogle forretninger er mere nidkære end andre. FONA anmelder altid deres kunder. De er mere afslappede hos MERLIN og ZITECH. I øvrigt kan man jo altid spørge først - og evt. gå et andet sted hen. Desuden er det ikke ulovligt at købe et TV-medie til sin onkel: A. Napoleon, Snevej 1, 1000 Antarktis.


  Fladskærm
  Fladskærmene bliver billigere og billigere. Gå på internettet og sammenlign priserne. Vær forsigtig med at købe en fladskærm uden at have undersøgt billedkvaliteten i en forretning først. Vær opmærksom på følgende:

 • Billedkvaliteten (billedet skal være skarpt og uforvrænget med naturtro farver)
 • Apparatet skal helst have flere HDMI-stik. Det giver mulighed for at tilslutte spillekonsol mv.
 • Apparatet skal være HD-ready som et minimum. Den nyeste og bedste standard hedder Full HD.
 • Undersøg lydkvaliteten. Medbring og afspil evt. en af dine egne film.


  Sluk for strømmen
  De fleste elektroniske apparater er strømforbrugende, selv om de er slukkede på »stand-by«. Man skal slukke for strømmen på vægkontakten for at undgå dette. En familie på to voksne og tre børn kan spare op til 4.000 kr. om året på denne måde. Desuden er det brandfarligt at lade et apparat stå med strøm. Efter nogle år indeholder apparatet støv. Det tiltrækker fugt. Dermed kan støvet kortslutte elektriske kredsløb og selvantænde.
  Bankforretninger, kreditforeninger  Bankerne
  En bank er en forretning, der skal tjene penge til aktionærerne, medarbejderne og de højtlønnede direktører. Der er ingen andre primære formål. Og pengene skal fiskes op af dine lommer. Bankvirksomhed er uhyggelig enkel. Man låner nogle penge af andre banker eller almindelige mennesker til lav eller ingen rente. Efterfølgende låner man pengene ud til en højere rente. Og lægger en masse gebyrer oveni. Så strømmer pengene ind. Enhver idiot kan tjene penge på den måde.
  Der er dobbelt så mange ansatte i den danske bankbranche end i samme branche i eksempelvis Norge og Sverige. Danske banker er således overadministrerede med alt for store lønomkostninger. Og bankdirektørerne får alt for meget i løn. I nogle tilfælde op til 20 millioner kr. årligt. Ved frivillig fratrædelse eller fyring forærer man dem millioner af kroner i al hemmelighed. Ingen mennesker er så meget værd i kroner og ører.
  I 2008 havde inkompetente bankfolk i primitiv grådighed lånt så mange penge ud til svindlere og plattenslagere på boligmarkedet, at mange banker gik konkurs. Nu talte man om »finanskrise«. Og det var naturligvis forkert. Krisen var udelukkende en »bankkrise« forårsaget af velklædte pengegriske fæhoveder på jagt efter en hurtig gevinst. Skatteyderne måtte efterfølgende sætte bankerne på socialhjælp i form af de såkaldte »bankpakker«. Da renteniveauet efterfølgende faldt, undlod bankerne at reducere udlånsrenten for kunderne. I stedet hævede de gebyrerne på udlån. Derved skovlede de endnu flere penge ind og gennemførte store lønforhøjelser. Bankfolkene klasker sig på lårene af grin. Skatteyderne betaler.
  Man skal generelt være meget tilbageholdende med at indlevere sine surt sammensparede midler i små provinsbanker. Man risikerer at tabe alle pengene. Bankbestyrelserne består ofte af lokale erhvervsfolk uden den fjerneste forstand på bankdrift. Autoforhandlere, fiskere og landmænd. Venner og bekendte, som man skylder en tjeneste. Uden den nødvendige faglige viden i bestyrelsen får bankens direktion frit spil med at overtræde reglerne og udlåne alle pengene til plattenslagere. I perioden 2007-2012 krakkede adskillige danske banker af denne simple grund. Man skal vælge pænt store velrenommerede banker. Og så skal man lægge sine investeringer i flere forskellige banker.


  Bankrådgiveren
  Man skal aldrig stole på en bankrådgiver. For det første er den typiske rådgiver næsten altid den yngste mest uerfarne person. I værste fald en banklærling. Vedkommende sidder altid med en skjult dagsorden. Den går ud på at sælge dig et produkt for at forøge bankens indtjening. Bankerne sender medarbejderne på kursus i at »forføre« den almindelige bankkunde til at aflevere pengene. Ca. 89 pct. af landets bankrådgivere er underlagt personlige eller kollektive salgsmål. I nogle banker (eksempelvis Danske Bank) holder man jævnligt vækkelseslignende møder om salgstal hos medarbejderne. Så er det klogt at kunne fremvise høje tal. De bedste sælgere modtager euforisk applaus og gaver. Og et trin op ad karrierestigen.
  En gennemsnitlig bankmand har ikke mere forstand på din økonomi og investering i værdipapirer end en gennemsnitlig abekat. Når han giver dig et godt råd, så forsøger han i virkeligheden at »tage dig i røven«. Han anbefaler netop de produkter, der giver banken den største fortjeneste. På din bekostning. Husk på det, næste gang du sidder over for den velklædte smilende person på den anden side af skrivebordet.


  Betal for at have penge i banken
  Gennem de sidste omkring 20 år har bankerne ikke villet betale noget som helst i rente på en ganske almindelig lønkonto. Og i 2017 gav kun enkelte banker maksimalt 0,75 pct. i rente på en almindelig opsparingskonto. I 2016 talte flere bankdirektører om at forlange et gebyr for at sætte penge i banken. Direktøren for Jyske Bank foreslog i ramme alvor at forlange 4 pct. om året af enhver kundes indestående. Et beløb på kontoen på 300.000 kr. skulle derved koste 12.000 kr. årligt. Det er netop det beløb, en gennemsnitlig dansk familie i 2017 havde stående i banken. Og dermed dokumenterede direktøren at have røget en eller anden form for sjov jysk tobak. Et sådant gebyr vil nemlig få folk til at hæve pengene. Så kan de fine direktører forsøge at drive bank uden penge.
  I 2003 havde den danske befolkning omkring 400 milliarder kr. stående i danske banker. I 2017 var opsparingen steget til 840 milliarder kr. svarende til et indlån på ca. 300.000 kr. for en gennemsnitsfamilie. Disse penge danner selve grundlaget for den daglige danske bankdrift. Men det påskønnes ikke længere af bankerne i deres stigende grådighed. Med deres 0-rente og gebyrjagt giver de kunderne et tab. I 2017 mistede en gennemsnitdfamilie 3.000 kr. årligt på deres indestående i banken på grund af inflation, gebyrer mv. I øvrigt kan det ikke længere betale sig at investere sine penge i obligationer på grund af et lavt afkast og for store omkostninger. Investering i aktier er et veritabelt lotteri på kort sigt. Med andre ord. I 2017 var det en total underskudsforretning for en almindelig indlåner at have penge i en dansk bank.

  Spar penge - hæv pengene og put dem i en bankboks  Betalingskort
  Dankortet er det hyppigste (95 pct.) og billigste betalingskort for en forbruger i Danmark. I gennemsnit koster det 0,89 kr. pr. handel i en almindelig forretning. Butikkerne og bankerne deler udgifterne med ca. 319 millioner kr. årligt til hver. Overskuddet går til bankerne. Men tingene er ved at ændre sig.
  Bankerne har fundet ud af, at der er flere penge at tjene ved andre betalingskort. Eksempelvis MasterCard, EuroCard og Debetkort. Sidstnævnte koster ca. 0,3 pct. af beløbet - dog maksimalt fire kr. pr. handel. I forretninger, hvor man selv kan indscanne sine varer og betale med sit kort, koster denne handel op til 1,25 pct. af beløbet. Hos kassedamen koster det højest 0,75 pct. Fidusen er, at forbrugeren ikke kan gennemskue udgifterne. Og det er bankerne godt tilfredse med. Et flertal i Folketinget har desuden afvist at hæve udgiften direkte hos forbrugerne. Derved finder folk aldrig ud af, hvornår de betaler mere end normalt. Kortgebyrerne lægges nemlig på varerne.


  Misbrug af betalingskort
  Hvis man har brugt sit betalingskort på internettet eller i en svindelbutik, så kan man risikere at få sin bankkonto tømt for penge. Når man opdager svindelen, så skal man straks reagere. Gode råd:

 • Kontakt den erhvervsdrivende. Gem kopi af kommunikation. Nedskriv navne, adresser og telefonnumre mv. Hvis problemet kan løses umiddelbart, så behøver man ikke kontakte banken. Der er måske sket en simpel fejl.
 • Hvis problemet ikke kan løses med den den erhvervsdrivende, så skal man kontakte banken hurtigst muligt med krav om tilbageførsel af pengene. Banken kan afvise sagen, hvis der er gået over to mdr. Man bliver evt. bedt om at betale en selvrisiko.
 • Hvis banken ikke vil tilbageføre stjålne penge, så kan man klage til Pengeinstitutankenævnet.


  Investeringsforeninger
  Investering for almindelige mennesker i aktier og obligationer sker hyppigst gennem en bank via de såkaldte investeringsforeninger. Og her gælder der kun een eneste regel. Hiv så mange penge ud af kunden som muligt uden at blive opdaget. Banken tager sig betalt for rådgivning og provision for at formidle kontakt og føre pengene videre til investeringsforeningen. Og foreningen tager sig betalt med et hemmeligt årligt gebyr. Halvdelen af disse penge sendes tilbage til banken som »kick back«. Og det opdager kunden aldrig. Pengene hives nemlig ud af investeringen ved at justere på kurserne og afkastet. På en investering på 1 million kr. tager banken et gebyr på omkring 5-6.000 kr. Investeringsforeningen tager typisk et årligt gebyr på omkring 20.000 kr. Ud af disse penge sendes 10.000 kr. tilbage til banken. Kunden betaler for investeringen to gange. Det bliver til en udgift på 200.000 kr. på 10 år. Ved ophævelse af investeringen tager foreningen igen et beløb ved at skrue på kursen. Desuden tager SKAT omkring 50 pct. af afkastet og reducerer et evt. skattefradrag. Man skal investere ganske store millionbeløb, før det kan betale sig at investere. Småinvesteringer giver ingen gevinst og som regel et tab. Alle andre påstande fra bankerne er bondefangeri.
  Årligt betaler private investeringskunder ca. 2,3 milliarder kr. til foreningerne. Ca. 41 pct. af investeringskunder i Danmark lader banken ordne den slags forretninger. Kun 22 pct. ordner tingene selv. Og sparer derved en formue (kilde: Ekstra Bladet, febr. 2015).

  At investere i aktier er det samme som at investere i en lotteriseddel. Man skal kunne tåle at tabe alle pengene. Ellers skal man holde sig væk. Som udgangspunkt har bankfolk ikke mere forstand på aktieinvestering end en abe i Afrika. Det blev eftertrykkeligt bevist under den globale aktie- og finanskrise i 2008. Da Roskilde Bank krakkede i august 2008, havde uafhængige økonomiske eksperter 14 dage forinden rådet folk til at købe aktier i banken. Det råd blev efterfulgt af flere hundrede almindelige mennesker. De tabte alle deres sparepenge.
  I juli 2009 lavede PAXNET en konkurrence blandt aktieinvestorer i Sydkorea. Gennem seks uger investerede 10 professionelle investorer i fiktive aktier for at få pengene til at vokse mest muligt. Desuden lod man den femårige papegøje »Ddalgi« vælge nogle kugler, der hver især repræsenterede en aktie. Ved opgørelse af resultatet kom papegøjen ind som den tredjebedste investor med en gevinst på 13,7 pct.!!! Det vil kun de færreste danske bankfolk kunne matche.
  I 2012 satte man et hold børsmæglere, et hold skoleelever og katten Orlando til hver især at investere 5.000 Pund i aktier på den britiske børs. Katten smed sit yndlingslegetøj på en plade med numre med underliggende navne på virksomheder. Efter et år var kattens formue vokset til 5.542 Pund, børsmæglernes til 5.176 Pund og skoleelevernes til 4.840 Pund. Børsmæglerne var altså dummere end katten mht. aktieinvestering (kilde: The Observer).

  I 2016 lovede V-regeringen at gøre noget ved bankernes skjulte formidlingsprovisioner på omkring 4 milliarder kr. årligt. Nye regler med ikrafttræden den 1. juli 2017 skulle sætte en stopper for festen. Men den slags julepynt skider bankerne på. De gav bare gebyrerne et nyt navn og fortsatte sædvanlig praksis.
  I øvrigt kan man selv investere sine penge og spare de fleste gebyrer. Man opretter et depot i sin bank. Herefter køber man aktier eller obligationer eksempelvis via sin adgang til netbank. Ved køb af de såkaldte investeringsbeviser skal man købe indeksforeninger for at minimere gebyrerne. Og man skal naturligvis tænke på at sprede investeringerne på forskellige papirer for at minimere risikoen for tab.


  Gebyrgribbene
  Bankerne kom ud med et samlet overskud på 40 milliarder kr. i 2005. Gebyrerne udgjorde halvdelen af overskuddet svarende til 20 milliarder kr. I 2016 tjente 16 af de største danske banker i alt knap 40 milliarder kr. på gebyrer. Det var en stigning på 37 pct. over fem år. Når man ikke har forstand på at drive en bank, så kan man altid skabe profitten ved at dreje på gebyrskruen. Og gebyrerne er en ren profitmaskine. I 2017 havde bankerne opfundet i hundredevis af mærkværdige gebyrer. Pludseligt kostede det et gebyr at have en ganske almindelig lønkonto og adgang til netbank. Visa/Dankort og kontoudtog blev pålagt gebyrer. Hos Sydbank blev erhvervskunderne pålagt et klikgebyr ved klik og surfing rundt i netbanken!!! Og hos nogle af de grådigste banker kostede det 50 kr. at ringe op til en bankmedarbejder. Det er ikke løgn.
  De største banker har som regel de største gebyrer. Ifølge pengepriser.dk så niveauet for det gennemsnitlige årlige gebyr pr. bankkunde sådan ud i 2011:

 • Sydbank: 2.370 kr.
 • Nordea: 2.262 kr.
 • Jyske Bank: 2.123 kr.
 • Arbejdernes Landsbank: 1.940 kr.
 • Spar Nord Bank: 1.862 kr.
 • Nykredit Bank: 1.743 kr.
 • Danske Bank: 1.688 kr.
 • Alm. Brand Bank: 1.372 kr.
 • Ringkjøbing Landbobank: 1.039 kr.
 • Vestjysk Bank: 990 kr.


  Danske Bank
  Bank- of finanskrisen i 2008 og årene herefter opstod på grund af grådige inkompetente bankfolk. Herefter måtte skatteyderne yde socialhjælp til bankerne i form af flere såkaldte bankpakker. Hvad blev takken? Bankerne lukkede ned for lån og kredit til almindelige mennesker og små erhvervsdrivende. Udlånsrenterne steg og indlånsrenterne faldt. I 2017 var renten på indlån i en bank på 0 pct. og i nogle tilfælde negativ. Nu skulle man betale for at sætte sine penge i banken. Totalt skørt. Læs mere: Bank- og finanskrisen

  Danske Bank gik i spidsen ved at oprette et årligt abonnement på op til 480 kr. for kunder med indestående under 750.000 kr. Det svarer til at skulle betale et abonnement hos købmanden ved køb under et bestemt beløb. En total vanvittig idé. På den måde får de fleste mennesker et underskud ved at have en ganske almindelig lønkonto i banken. Abonnementet blev indført mandag den 21. januar 2013 med fuld gemmemslagskraft i september 2013. Kunderne blev herefter opdelt i Ung, Studie, Basis, Ekstra, Eksklusiv og Eksklusiv+. Efterfølgende forlod omkring 100.000 kunder banken svarende til en tabt markedsandel på ca. to pct. Herefter blev den øverste direktør udskiftet.

  I perioden 2008-2012 med den skatteyderbetalte socialhjælp fik cheferne i banken en lønstigning på 83 pct. En gennemsnitlig årsløn for en direktør i banken lå på 10,4 millioner kr. (kilde: Børsen). I september 2013 fyrede man den administrerende direktør »kolde Eyvind« efter kun 19 måneder i jobbet. Han fik en årsløn på 11,6 millioner kr. og en fratrædelsesgodtgørelse i 18 mdr. på i alt 20 millioner kr. Med 19 måneders løn kom det eventyr til at koste banken (læs: bankkunderne) 44 millioner kr. Det er ikke løgn.

  I 2013 ønskede Danske Bank at indføre en ny låntype. Men der var et problem. De fleste danske boligejere havde et billigt F1-lån. De afdragsfrie lån havde bankerne tidligere indført for at narre flere mennesker til at købe ejerbolig uden egne penge. Det ønskede banken nu at afskaffe. I den anledning opfordrede de politikerne til at afskaffe lånet. Efterfølgende afslørede Ekstra Bladet bankens administrerende direktør i at have optaget et F1-lån i sin villa i Gentofte i 2011. Altså rent hykleri.

  I februar 2014 sigtede Bagmandspolitiet Danske Bank og seks bankmedarbejdere for »kursmanipulation under særligt skærpende omstændigheder«. I marts 2009 og perioden herefter skulle de have snydt flere kunder ved at have brugt en opskruet kurs i handel med obligationer i Realkredit Danmark. Herved fik banken en uretmæssig gevinst på anslået 2,1 millioner kr. i handler for omkring 662 millioner kr. Kursmanipulation kan give ubetinget fængsel for en medarbejder og stor bøde til banken (bøder henter man ind på gebyrerne til kunderne).

  I marts 2017 blev Danske Bank og Nordea Danmark afsløret i at have medvirket til 1.700 transaktioner af omkring syv milliarder kr. til skuffeselskaber i England med konti i Moldova og Letland formentlig tjent på kriminalitet i Rusland i perioden 2011-2014. »Vi har ikke haft styr nok på den her type kunder.....« - lød undskyldningen fra Danske Bank i København. I Nordea gik man i flyverskjul og truede med at flytte forretningen væk fra de nordiske lande (farvel og tak).

  I september 2017 var den gal igen. Nu blev Danske Bank (estiske afdeling) afsløret i ulovligt at have hvidvasket omkring 18 milliarder kr. i 16.000 transaktioner i perioden 2012-2014 gennem fire mystiske selskaber med tilknytning til regimet i Aserbajdesjan. Pengene skulle være tilgået korrupte politikere, embedsmænd og journalister i EU, USA og FN fra det aserbajdesjanske politiske styre som tak for at have positive holdninger i forhold til styret. Eksempelvis skulle en præsidentkandidat i et EU-land, en tysk politiker, et italiensk Europarådsmedlem og ægtefællen til chefen for UNESCO have modtaget penge. Efter afsløringen stillede bankfolkene i København sig op og beklagede sagen. »Vi har ikke været opmærksomme nok.....« - lød den sædvanlige undskyldning. Og det var naturligvis en falsk forklaring. »Så store ulogiske pengestrømme, som der er tale om her, skal en bank ganske enkelt opdage.....« - udtalte en seniorrådgiver fra Aalborg Universitet. »Danske Bank bryder alle grundlæggende regler i hvidvask-loven med den her sag.....« - udtalte en direktør hos Revisorjura til Ekstra Bladet. Bankfolkenes grådighed havde igen overhalet deres sunde fornuft. Igen var de blevet taget med bukserne nede om hælene. Bankens bestyrelse risikerede et retsligt efterspil ved at have svigtet deres tilsynspligt.

  Danske myndigheder forlanger, at man har en lønkonto i en bank. Hvis det giver et underskud, så bør man naturligvis skifte bank. Og man bør overveje at hæve sine penge i stedet for at have dem stående i banken. Man kan snildt have dem liggende i en bankboks.


  Skift bank
  Mange mennesker kan spare tusindvis af kroner hvert år ved at skifte bank. Eller ved at tage de bedste tilbud fra flere banker. Man kan nemlig være kunde i lige så mange banker, man ønsker. Spar penge ved at sammenligne bankernes tilbud. Kig på flg. websites:  Nogle råd nedenfor:

 • Få NemId og Netbank. Derved sparer man nogle gebyrer. Hvis man kun bruger banken sjældent, så er gebyrerne vel ligegyldige.

 • Hvis man har mange forretninger samlet i samme bank, så bed om rabat. Alle gebyrer og rentesatser er til forhandling. Tal med en bankrådgiver. Vær ikke bange for at lægge pres på.

 • Shop rundt mellem bankerne. Du kan sagtens være kunde i flere pengeinstitutter. Vælg den billigste vare i hver bank. Det kan betale sig.

 • Skift bank hvis din bankrådgiver ikke vil give den mindste rabat. Ofte er der gode tilbud for nye bankkunder.

 • Overvej at få en konto i en udenlandsk bank.

 • Hvis du føler dig snydt af din bank, så forsøg i første omgang at tale eller skrive dig til rette med banken. Spild ikke tiden på at diskutere med en uvidende gås. Din bankrådgiver er måske en klaphat. Bed om at tale med chefen. Hvis tingene går i hårdknude - så klag (kontaktinformation nedenfor). Man skal være opmærksom på, at en bank ikke har pligt til at følge ankenævnets afgørelse. Landets banker afviser 25-30 pct. af de afgørelser, som går dem imod. Det sker typisk ved de såkaldt »snævre afgørelser« uden eenstemmighed i nævnet. Derefter må man sagsøge banken hos domstolene. Hvis man har råd.

  Pengeinstitutankenævnet
  Østerbrogade 62, 4 sal
  2100 København Ø
  Tlf. 35 43 63 33
  Internet: pengeinstitutankenaevnet.dk

  Finanstilsynet
  Gl. Kongevej 74 A
  1850 Fr.Berg C
  Tlf. 33 55 82 82
  Internet: finanstilsynet.dk  Rykkergebyr
  Hvis man ikke overholder en økonomisk forpligtelse over for sin bank, så kommer der med garanti en såkaldt »rykker«. Det er en påmindelse om, at man skal gøre noget ved sagen. Det betyder ekstra arbejde for banken. Derfor har de lov til at kræve et rykkergebyr. Gode råd nedenfor:

 • En bank må som udgangspunkt kun opkræve et rykkergebyr, hvis den kan bevise, at påkravet er kommet frem til kunden. Hvis man aldrig har modtaget bankens påkrav, så har man naturligvis ikke pligt til at betale reykkergebyret.
 • Et rykkergebyr må højest være på 100 kr. pr. gang.
 • Der skal være mindst 10 dage mellem hver rykker.
 • Hvis banken forsøger at snyde, så henvis dem til §9b i »Lov om renter ved forsinket betaling mv.«
 • Få flere oplysninger på Forbrugerstyrelsens website: Ren besked om gebyrer
 • Hvis du mener, at banken har snydt dig, så klag til Pengeinstitutankenævnet (se ovenfor).


  Banklån
  Rent økonomisk kan det aldrig betale sig at optage et banklån. Det vil altid være billigere at spare pengene sammen og betale kontant. Der er principielt ingen forskel på en bank og en brugtvognsforhandler i denne henseende. De er ude på at score dine penge. Hvis du optager et banklån på 500.000 kr. over 20 år med sikkerhed i andelsboligen, så kan der være over 500.000 kr. at spare ved at vælge den billigste bank (kilde: Ekstra Bladet 29. juli 2006). Gode råd ved låntagning nedenfor:

 • Der er utallige låntyper. Og vær sikker på, at banken forsøger at sælge dig det dyreste lån. Helt generelt er man bedst tjent ved at optage et traditionelt fastforrentet obligationslån.

 • I efteråret 2003 blev det muligt at optage 30-årige afdragsfrie lån med 10 års afdragsfrihed. Efter 10 år kan man indfri lånet og optage et nyt lån med 10 års afdragsfrihed. I den afdragsfri periode betaler man kun renter af lånets fulde beløb. I den tid bliver gælden ikke nedbragt. Friværdi i en bolig finanseret med afdragsfri lån opstår kun på baggrund af stigende boligperiser. Hvis man vil eje sin bolig, så skal man sørge for at høvle af på afdragene. Det gælder især i en tid, hvor renten er lav. Der går en forholdsmæssig større andel af ydelsen nemlig til at nedbringe selve lånet.

 • Når man låner eksempelvis 1 million kr. i en bank, så koster det månedligt en ydelse afhængig af låntype. Læs nedenfor (kilde: B.T., februar 2011):

  F1-lån uden afdrag: 1.225 kr.
  F1-lån med afdrag: 3.500 kr.
  Fastforrentet lån uden afdrag: 3.150 kr.
  Fastforrentet lån med afdrag: 4.375 kr.

 • Kontakt flere forskellige banker og få deres priser på låntagning. Ofte får man de billigste lån i små omegnsbanker. Hvis banken ikke vil oplyse om priserne, så glem dem. Lav et grundigt forarbejde og bliv bekendt med udgifterne. Prøv at sammenligne bankpriser på websitet: mybanker.dk

 • Når du sidder overfor bankrådgiveren, så skal du forhandle lånets pris. Den vigtigste parameter er lånets rente. Jo lavere rente, jo billigere lån. Vær opmærksom på, at nogle banker tilbyder lave renter for til gengæld at hæve gebyrerne. Pres rådgiveren ved at fortælle om andre bankers billigere tilbud. Tilbyd evt. at samle alle dine bankforretninger i banken. Hvis man ikke vil forhandle renten, så overvej at skifte til en billigere bank. Der kan være hundredetusindvis af kroner at spare.

 • Lånets stiftelsesomkostninger er bankens gebyr for at oprette lånet. Ifølge et lovkrav skal alle banker have gebyroversigter liggende tilgængeligt for deres kunder. Disse udgifter kan også forhandles. Et lån på 500.000 kr. koster typisk 1.000 - 11.000 kr. i gebyr. Nogle banker hæver gebyrerne og sænker renterne. Så tror folk, at lånet er billigt. I virkeligheden er det måske dyrere. Læg pres på rådgiveren. Bed om en specifikation af alle lånets gebyrer.

 • Lånet bliver pålagt en statsafgift. Dette kan også forhandles. Man betaler 1.5 pct. i afgift til staten af den del af lånet, som banken vil have sikkerhed for. Prøv at presse dette beløb i bund.

 • Lånets tinglysningsafgift kan ikke forhandles. Det koster typisk 1.400 kr. ved lånoptagelse på 500.000 kr.

 • Og så det vigtigste. De årlige omkostninger i procent (ÅOP) er lånets årlige pris i renter og gebyrer. Bed om dette tal. Så kan man sammenligne omkostningerne mellem forskellige lån. Brug eventuelt mybanker.dk eller pengepriser.dk til at udregne ÅOP.
  I perioden 2009-2012 eksploderede gebyrerne for boliglån i realkreditinstitutterne under bankerne. Udlånsrenterne var faldet til et meget lavt niveau. Derfor hentede bankerne profitten ind på gebyrer. I 2012 udgjorde gebyrerne 0,73 - 1,056 pct. af et fastforrentet lån. Hos eksempelvis Realkredit Danmark hævede man i 2012 gebyrniveauet tre gange. På et afdragsfrit flekslån på to millioner kr. kom man nu til at betale 21.150 kr. i årligt gebyr.

 • De fleste mennesker lader sig »forføre« af den velklædte og flinke bankrådgiver. Hvis du skriver under på papirerne, så klapper fælden. Bagefter får tonen altid en anden lyd.
  Lad være med at skrive under på dokumenterne med det samme - med mindre du har fået et virkeligt godt tilbud. Bed om bankens bedste pris og tag papirerne med hjem. Skriv tingene ned og tænk over det. Vær opmærksom på, at de største banker ofte er de dyreste (Danske Bank, Nordea, BG Bank og Jyske Bank). Man får ofte det bedste tilbud i en lille omegnsbank eller sparekasse (Agri-Egnens Sparekasse, Basisbank, SkandiaBanken, Sparekassen Sjælland mv.)


  Bankkrak
  Under finanskrisen i 2008-2011 måtte flere danske banker lukke. Fæhoveder havde udlånt alle pengene til andre fæhoveder. En masse almindelige mennesker og småinvestorer mistede deres penge. Finansiel Stabilitet (skatteyderne) overtog fallitboene.
  Når en bank får alvorlige økonomiske problemer, så holdes kortene tæt til kroppen. Tingene foregår nu bag lukkede døre. Kun de mest betroede medarbejdere får noget at vide. Direktører og andre storinvestorer forsøger at redde deres eget skind. Når krakket er en realitet, så piler alle medarbejdere væk som mus og rotter fra en synkende skude. Selve krakket foregår altid i weekenden. Og hvorfor nu det? Fordi banken er lukket. Hæveautomaterne lukkes. Så kan almindelige bankkunder ikke hæve og redde deres penge.
  Hvad er læren af dette?

 • Indsæt aldrig mere end 750.000 kr. i samme bank. Dette beløb er dækket af indskydergaranti. Pengene tilbagebetales til kunden efter et krak.
 • Spred opsparing og investering på flere store banker. Tag de bedste tilbud fra hver bank.
 • Hvis der opstår rygter om et krak, så hæv alle pengene. Overfør dem til en anden bank eller læg dem hjem under hovedpuden. Man kan altid sætte dem ind igen, når faren er drevet over.
 • I marts 2013 udnævnte erhvervsministeren (SF) seks banker til at være for betydende til at lade dem krakke. De kan med andre ord regne med socialhjælp fra skatteyderne. Nykredit Bank, BRF Bank, Sydbank, Nordea, Jyske Bank og Danske Bank var de heldige. I disse banker skulle man altså med en højere grad af tryghed kunne indsætte beløb over 750.000 kr.


  Kreditforeninger
  I perioden 2008-2013 faldt renten på boliglån til næsten 0. Så skulle man forvente billigere boliglån. Men det stik modsatte skete. Lånene blev dyrere. Og hvorfor nu det? Fordi kreditforeningerne indførte stadig større administrationsgebyrer for at forøge profitten.

 • Bidragssatsen er et gebyr for at formidle et lån. Det beregnes af restgælden på lånet. Gebyret er højere for et flexlån og på lån med afdragsfrihed end på et fastforrentet lån. I april 2013 var gebyret steget til gennemsnitligt 0,706 pct. Dermed betalte 1,5 million danske boligejere i gennemsnit 8.000 kr. årligt i gebyr svarende til 24 pct. af de samlede låneudgifter. Gebyret er fradragsberettiget. Dermed finanserer skatteyderne kreditforeningernes profit.

 • Kursskæring er et gebyr på refinansering af flexlån. Det var tidligere gratis. I 2013 var gebyret steget til 0,2 pct. af lånet. I 2012 blev der refinanseret flexlån for 767 mia. kr. Dermed tjente selskaberne 1,5 mia. kr. på gebyret. Gebyret holdes »skjult« ved at reducere obligationskursen med en resulterende højere rente på lånet. Dermed er man fri for at indrømme gebyret.

 • Gebyrerne bliver ved med at stige. Når man ikke kan hente profitten ind på renter, så henter man pengene på gebyrer. De steg eksplosivt i den korte periode 2010-2014:

  Realkredit Danmark: gebyrstigning på 67 pct.
  Nykredit: stigning på 61 pct.
  Nordea Kredit: stigning på 83 pct.
  BRFkredit: stigning på 8 pct. i perioden 2010-2013.

  Gebyrerne er mystisk identiske blandt kreditselskaberne. Man aftaler dem tilsyneladende indbyrdes. Det er ulovligt og strafbart ifølge Konkurrencelovens paragraffer.


  Plattenslagere i jakkesæt og kjoler
  Bankfolk går rundt i pænt tøj. Kjoler, jakkesæt og pæne sko. Dertil kommer velplejede negle og ditto frisure. Der tales desuden pænt. Og hvorfor nu det? Fordi det giver et godt indtryk og ingyder tillid. Det er alfa og omega i bankforretninger. Men kan man altid stole på det pæne ydre? Selvfølgelig kan man ikke det. I banken går ydre korrekthed hånd i hånd med simpel svindel. Og de almindelige små bankkunder trækker altid det korteste strå.
  Et enkelt lille eksempel blandt mange. I 2008 krakkede EBH Bank i Nordjylland. Jakkesættene havde lånt alle pengene ud til plattenslagere i ejendomsbranchen. Omkring 10.000 småkunder mistede deres livsopsparing. I marts 2013 blev direktøren idømt fem måneders fængsel. Tre mellemledere fik hver tre måneders fængsel. En direktør i Sparekassen Himmerland blev idømt fem måneders fængsel. Alle havde deltaget i kursmanipulation ved at lade EBH købe aktier og derved holde aktiekursen kunstigt oppe i Sparekassen Himmerland. Efter dommene klynkede jakkesættene ynkeligt. Ikke på grund af de økonomiske tab for de mange små bankkunder. Men på grund af den velfortjente smerte på deres eget skind. De slap som sædvanligt for billigt. I USA havde de formentlig hver især fået 15 år bag tremmer.
  Læs i øvrigt: Bank- og finanskrisen  Køb og salg af bolig  Undgå plattenslagerne
  Der findes klamphuggere og plattenslagere i enhver branche. Således også i ejendomsmæglerbranchen. TV2´s forbrugermagasin BASTA den 14. august 2008 bragte to interessante beretninger fra det virkelige liv.

  En ung mand havde købt en lejlighed i Hvidovre for en million kroner. Ejendomsmægleren fra HOME havde i salgspapirerne skrevet, at ejendommen havde et fælles vaskeri i kælderen. Dette var vigtigt for køberen, idet han dyrkede meget sport. Under fremvisningen stod mægleren og pegede på den dør, der skulle føre ind til vaskeriet. Men nøglen havde han glemt. Da handlen var gået i orden, viste det sig, at vaskeriet slet ikke fandtes. Da TV2 gik ind i sagen, var mægleren pludselig villig til at give den unge mand 10.000 kr. i kompensation.

  Et ægtepar købte en lejlighed for 3,7 millioner kroner i Knabrostræde i København. De faldt for stedet specielt på grund af gårdhaven, der fulgte med. Det stod udtrykkeligt i salgspapirerne fra ejendomsmægleren hos EDC. Da handlen var gået i orden, mødte de viceværten. Og han kunne fortælle, at de slet ikke havde lov til at opholde sig i gården. Denne tilhørte nemlig naboejendommen. Plattenslageren fra EDC nægtede at have gjort noget forkert!!

  Det bedste råd må være at alliere sig med en god advokat i enhver ejendomshandel. Desuden skal man personligt tjekke og dobbelttjekke alle oplysninger. Man kan simpelt hen ikke stole på folk. Mæglerne forsøger at snyde på mange måder. Se nedenfor :

 • Udokumenterede udgifter. Mægleren kræver pludselig ekstra penge for mærkelige ting. Det kan dreje sig om udgifter til annoncer, markedsføring og indhentning af diverse attester. Bed om dokumentation for udgifterne. Hvis dette ikke findes, så forsøger mægleren måske at snyde dig.
 • Solgt eller gratis. Læs kontrakten grundigt igennem. Mægleren har lov til at tage betaling for de ting, der er nævnt i denne. Det kan dreje sig om annoncering og indhentning af attester mv. Læs alt det, der står med småt.
 • Solgt efter aftaleudløb. Mægler har ikke krav på et salær, hvis han gennemfører et salg efter udløb af formidlingsaftalen. Når denne udløber, så få den fornyet eller gør opmærksom på ophør.
 • Fejl og mangler. Undersøg selv alle de dokumenter, plantegninger, arealmål mv. som mægler finder frem. Nogle mæglere laver et skønmaleri over boligen. Boligarealet er måske sat for højt. Tjek altid BBR-ejermeddelelsen.
 • Forkert salgsbudget. Se udregningerne igennem. Mangler der tal, nuller, kommaer og punktummer? Brug en ganske almindelig lommeregner.
 • Forkerte boligudgifter. Mægler har pligt til at oplyse om de aktuelle varme- og fællesudgifter. Hvis de er urealistisk lave, så har mægler måske brugt gamle tal (med vilje?).
 • Deponerede penge. Mægler har ifølge loven pligt til at gå i banken med deponerede penge førstkommende bankdag. Gør han ikke dette, så forsøger han måske at snyde ved at score rentegevinsten.
 • Inhabilitet. En mægler må ikke repræsentere både sælger og køber. Hans salær bortfalder, hvis dette er tilfældet i en handel.
 • Nogle ejendomsmæglere kan finde på at afvise en køber, som har hyret en boligrådgiver (advokat) i en handel. Det er ulovligt. Disse mæglere kan også finde på at påstå, at der er større chance for en handel, hvis køber fjerner advokatforbeholdet. Man skal holde sig langt væk fra disse plattenslagere.
 • Mange mæglere fremkommer med påstande om, at boligen er meget eftertragtet, og at der en mange interesserede købere. Det er løgn.
 • Lad ikke mægleren bruge formuer på avisannoncer. Det er spild af penge. De fleste mennesker søger boliger på internettet.
 • Gå langt uden om piratmæglerne. Det er skumle plattenslagere med kriminelle hensigter. En rigtig ejendomsmægler skal være registreret i det offentlige mægler-register: datacvr.virk.dk
 • Gå på internettet og undersøg forholdene omkring ejendomsmægleren. Læs om evt. sager hos Klagenævnet for Ejendomsformidling og Disciplinærnævnet for Ejendomsmæglere. Hos disse instanser klager man over mæglerne.


  Ejendomsmægler - salær
  Når du skal sælge dit hus eller lejlighed, vil ejendomsmægleren score kassen på din bekostning. Salæret er totalt opskruet og ligger typisk mellem 100.000 - 150.000 kr. Det er helt ude i skoven. Det er ret utroligt, at folk står i kø for at blive snydt. Mægleren skal altid lige ud at se på ejendommen. I virkeligheden skal han ud at se på dig. Han vil undersøge, om han kan "tage sælger i røven".

  De fleste ansatte ejendomsmæglere er provisionslønnede. De får typisk 30 pct. af salæret ved en ejendomshandel. Så de er naturligvis kun interesserede i at skrue salæret op. Som regel "glemmer" de at fortælle, at der kommer 25 pct. moms oven i.

  Mæglerens papirarbejde ved en ejendomshandel kan klares på 20 minutter. Papirerne ligger allerede i computeren. Der skal bare indsættes nye navne og adresser i de tomme felter. Det største arbejde for mægleren består i at fremvise ejendommen. Det kan vist ikke kaldes hårdt arbejde. Der er absolut ingen grund til, at mæglers salær skal stige i takt med ejendommens prisstigning. Arbejdet er nøjagtigt det samme.

  Der er mange mæglere på markedet, og flere kommer til. Konkurrencen er stor. Det skal sælgeren naturligvis udnytte. Når man som sælger indleder kontakten med en mægler, skal man forhandle og prutte om salæret. Et rimeligt salær ved salg af et almindeligt familiehus, vil ligge på 15.000 - 25.000 kr. Hvis mægler ikke vil acceptere dit tilbud, så gå et andet sted hen.

  Undersøg din ejendomsmægler på internettet. Prøv at google hans navn og se hvad der dukker op. Undersøg om han har mange klagesager ved at indtaste hans navn på websitet: ejendomsmaeglernaevnet.dk
  Chek om mægleren har disciplinærsager, bøder og domme for grove overtrædelser på websitet: dnfe.dk
  Kig deuden på websitet keybo.dk og boligsiden.dk for at tjekke priser og popularitet mv.

  Sælg evt. din ejendom helt uden ejendomsmægler. Sæt huset til salg i avisen eller på internettet. Stå selv for fremvisningen. Få din bank og en god boligadvokat til at ordne papirerne. Det vil spare dig for 75.000-100.000 kr. (læs nedenfor).

  Hvis vi skal komme med en advarsel, så hold dig langt væk fra NYBOLIG. Vær opmærksom på, at Den Danske Bank ejer firmaet HOME og at Nordea ejer DANBOLIG.

  Hvis du føler dig snydt af en ejendomsmægler, så forsøg først mundligt eller skriftligt at ordne problemet. Du kan herefter klage til Klagenævnet for Ejendomsformidling.
  Kontaktinformation og relevante websites:

  Klagenævnet for Ejendomsformidling
  Islands Brygge 43
  2300 København S
  Tlf. 70 25 36 66
  Internet: ejendomsmaeglernaevnet.dk

  Relevante websites
  interbo.dk (Spar penge!!)
  boligpladsen.dk
  flere-penge.dk
  boligassistancen.dk
  boligtilbolig.dk
  bolighit.dk
  marketplace.dk
  netboligguiden.dk
  robinhus.dk


  Sælg din egen bolig
  Spar 70.000-120.000 kr. når du sælger din bolig. Det er ganske nemt. Det kræver bare, at du sætter dig ind i nogle få procedurer. I 2013 blev hver 20 bolig solgt ved selv-salg i Danmark. For solgte andelsboliger var tallet 20 pct. Læs nedenfor:

 • Lad 3-4 ejendomsmæglere vurdere dit hus eller din lejlighed. Det er gratis. Lad dem komme med deres forslag til en salgspris og deres eget salær. Sig herefter nej tak og farvel. Nu har du et udgangspunkt for din egen salgstaktik.
 • Slå op i telefonbogen el. på internettet og find en byggesagkyndig. Få ham til at lave en tilstandsrapport og et energimærke på boligen. Ring evt. til flere forskellige for at få den billigste pris.
 • Tag nogle gode billeder af din bolig med et digitalkamera. Beslut salgsprisen og lav en salgsopstilling. Sæt boligen til salg i avisen eller på internettet. Prøv flg. boligportaler: boligkontakten.dk | bolighandel.dk | robinhus.dk | dba.dk | bolighed.dk | myhousebook.dk
 • Så er det bare at vente på køberne. Vis selv boligen frem i nydelig stand og aftal købspris og overtagelsesdato med køber. Hav salgsopstilling, tingbogsattest og det kommnale oplysningsskema parat ved fremvisningen.
 • Køber og sælger kontakter hver sin boligadvokat. Ring til flere forskellige for at få det bedste tilbud. Sælgers advokat skal lave købsaftalen og give køber alle de lovpligtige informationer. Dette arbejde bør koste 5.000-7.000 kr. inkl. moms. Købers advokat skal nu berigtige handlen. Dette koster typisk 10.000-11.000 kr. for køber.
 • Husk at gemme alle papirer og tag kopi af vigtige dokumenter. Få flere oplysninger på: boligejer.dk


  Plattenslagerne
  Den 6. maj 2006 offentliggjorde Ekstra Bladet en opgørelse over de fem værste ejendomsmæglere i 2005. Sagerne er afgjort i Klagenævnet for Ejendomsformidling. Se nedenfor:


  Værste ejendomsmæglere 2005
  Mægler Erstatning
  pr. klage
  (kr.)
  Antal klager Tabte sager
  (%)
  Markedsandel
  (%)
  EDC 17.177 38 61 20
  Nybolig 11.213 34 59 18
  DanBolig 25.148 24 83 13
  Home 702 21 71 21
  Estate 22.400 15 60 5
  (kilde: Ekstra Bladet)  Erstatning for ejendomsmæglerfejl
  Mange ting kan gå galt under en bolighandel. Det kan betale sig at sætte sig ind i tingene. Som tommelfingerregel er ejendomsmægleren erstatningspligtig ved flg. fejl:

 • Åbenlyse fejl i mæglerens opgørelse af salgsprovenuet. Sælger kan kræve erstatning.
 • Mægler undlader at lave en skriftlig formidlingsaftale med sælger.
 • Mægler har ejendommen til salg, selv om formidlingsaftalen er udløbet.
 • Grove fejl i mæglerens oplysninger om ejendommen. Køber kan kræve erstatning.
 • Væsentlig fejlvurdering hos mægler af handelsprisen.


  Faldende priser
  I begyndelsen af 2007 slog væsentlige prisfald igennem i huspriserne i Københavnsområdet. Fra den 9. januar til den 9. februar sænkede ejendomsmæglerne priserne på 5000 boliger.
  Nogle personer oprettede derfor websites til overvågning og anskueliggørelse af prisfald og ledige boliger til fordel for køberne. På boliga.dk kan man se salgspriser på boliger siden 1. januar 2004:


  Men det ville Dansk Ejendomsmæglerforening (DE) ikke finde sig i. De blokerede nævnte websites fra adgang til oplysningerne på deres eget site (boligsiden.dk). Ialt 18 lignende websites blev udsat for samme behandling. Og mæglerne kunne ikke komme med en fornuftig forklaring på deres handling.
  Men det kan vi. Ejendomsmæglerne er bare ude på at fuske dine penge.


  Ejerskifteforsikring og retshjælpforsikring
  Ved en bolighandel kommer køber ikke udenom at tegne en såkaldt ejerskifteforsikring. Men i mange tilfælde er pengene smidt ud af vinduet. Hvis man får brug for forsikringen, så risikerer man at skulle føre en regulær retssag mod forsikringsselskabet for at få erstatning. Hvis man har tegnet sin retshjælpforsikring i samme selskab, så kan det gå helt galt. Et forsikringsselskab vil ikke finansere kundens retssag mod dem selv. Derfor skal man altid tegne retshjælpforsikringen i et andet selskab.

  Ifølge Ekstra Bladet den 10. august 2008 har »Dansk Boligforsikring« de fleste utilfredse kunder. Selskabet havde kun 10 pct. af forsikringerne i Danmark i 2008. Men de havde 28 pct. af klagerne i Ankenævnet for Forsikring. Og de tabte 40 pct af sagerne. Desuden beskrev avisen, hvordan selskabet beviseligt havde løjet i en konkret forsikringssag. Dermed fik huskøberen ikke sin erstatning.
  Efter afsløringerne overvejede Danske Boligadvokater at fraråde deres kunder at oprette forsikring i selskabet. Noget tyder på, at man skal holde sig langt væk fra Dansk Boligforsikring.
  Læs i øvrigt mere om ejerskifteforsikring på websitet: ejerportal.dk


  Ejerlejligheders boligareal
  Efter januar 2011 skal boligarealet ved salg af ejerlejligheder opgives som det areal, der står opført i BBR (Bygnings- og Boligregistret). Dette areal er ofte større end det hidtil anvendte tinglyste boligareal, fordi lejlighedens andel af fællesarealer tælles med. I gennemsnit vil arealet typisk stige med 5,72 kvm. Der er ingen effekt på prisen.


  Boliglån
  Økonomisk kan det aldrig betale sig at optage et boliglån, fordi man altid kommer til at betale mere end boligens reelle pris. De fleste mennesker gider ikke, eller har ikke evnerne til at spare noget som helst sammen. Derfor må de med hatten i hånden ned på knæ og låne. Dermed bliver de resten af livet smurt ind i bankernes profitjagt.
  I 2012 havde ca. 55 pct. af danske boligejere optaget et flekslån. Lånerenten var historisk lav. Ud over de sædvanlige låneomkostninger begyndte realkreditinstitutterne derfor at skrue op for gebyrerne. I 2012 lå niveauet typisk på 0,73 - 1,056 pct. af lånet pr. år. Gebyret for refinansering (kursskæring) var kommet op på 0,2 point. Et flekslån på to millioner kr. kostede typisk 20.000 pr. år i gebyr. Totalt vanvittigt. Læs i øvrigt: Banklån


  BBR-data
  Som bygnings- eller boligejer er man forpligtet til at sikre sig, at data om boligen i Bygnings- og Boligregistret (BBR) er korrekte. I 2012 viste det sig, at 25 pct. af alle danske enfamilieshuse er opmålt forkert med hensyn til antal kvadratmeter. Man har måske betalt for meget eller for lidt i ejendomsskat i mange år. En del af boligen er måske ikke forsikret. Boliglånet er måske beregnet på et forkert grundlag. Og ved salg af huset kan køber måske senere komme tilbage og forlange penge tilbage, hvis boligen er mindre end oplyst.
  Læs: bbr.dk


  Betal ikke dobbelt ejendomsværdiskat
  Ifølge lovgivning fra 2002 er en boligejer fritaget for at betale ejendomsværdiskat af en fraflyttet bolig. Hvis man har fremlejet sin bolig eller købt en ny, før den gamle er solgt, så skal man ikke betale boligskat af den fraflyttede bolig. Men SKAT skilter ikke med reglen. Der er ingen information om emnet på websitet eller nogen relevant rubrik på skatteskemaet. Man er nødt til at at kontakte dem via et brev eller kontaktformularen på websitet. I øvrigt har man ret til at bede SKAT genoptage en årsopgørelse fire år tilbage i tiden. Der kan være adskillige tusinde kroner at spare.
  Læs i øvrigt: Boligskat - fup og fidus
  Forsikring  Forsikringspriser
  Det gælder stort set for alle forsikringsselskaber. Ved den første kontakt lover de guld og grønne skove med et billigt tilbud. Så er kunden lokket ind i fælden. Efter et år stiger forsikrikringspræmien. Og året efter stiger prisen igen. Selskaberne regner ikke med, at folk gider skifte selskab. Men det bør man selvfølgelig gøre. Gode råd:

  1. Ring rundt til selskaberne og hør om priserne. Undersøg om fagforeningen har en rabataftale med et bestemt forsikringsselskab. Har venner og bekendte dårlige erfaringer med et bestemt selskab? Tjek selskabernes klagesager på websitet: ankeforsikring.dk

  2. Undersøg og sammenlign priser på websitet forsikringsguiden.dk og forsikringsluppen.dk. Kig desuden på: Comparo.dk, Findforsikring.dk, Samlino.dk, Forsikringsportalen.dk og Tjenestetorvet.dk.

  3. Ring evt. til samme selskab flere gange. Den første medarbejder er måske et fæhoved med tømmermænd. Hos en anden medarbejder er prisen måske faldet 1.000 kr. Start med at være venlig. Læg herefter pres på i en mere kontant tone.

  4. Ved tegning af flere slags forsikringer (indbo, hus, bil, båd mv.) hos samme selskab så reklamerer firmaerne med at ville give rabat på den samlede pris. Men det er oftest det rene bondefangeri. »Forbrugerrådet Tænk Penge« undersøgte denne problematik i 2016. Det viste sig, at flere af disse samlerabatter var mere bekostelige end den samlede pris på separate forsikringer i forskellige selskaber.

  5. Opsig aftalen og skift selskab når præmien stiger. Der er ofte et opsigelsesvarsel på 1-3 måneder. Når man finder et nyt selskab, så kan man igen få et godt begyndertilbud.
  Vær opmærksom på, at mange selskaber kræver et gebyr op mod 500 kr. pr. forsikring for flytning til andet selskab i det første år. Det kan komme til at koste flere tusinde kr., hvis man har samlet flere forsikringer i samme selskab.

  6. Man kan klage over sit forsikringsselskab ved uenighed. Mundligt eller skriftligt. Gem kopi af breve. Hvis dette ikke løser problemet, så klag til Ankenævnet for Forsikring. Besøg også websitet Forsikringsoplysningen.dk for generel information.

  Kontaktinformation:

  Ankenævnet for Forsikring
  Anker Heegaards Gade 2
  1572 København V
  Tlf. 33 15 89 00
  Internet: ankeforsikring.dk  Overpriser for skyldnere
  I 2013 var over 100.000 danskere under 40 år registreret som dårlige skyldnere i RKI. Hvis disse mennesker tegner en ny forsikring, så risikerer de at komme til at betale overpris - hvis de da overhovedet kan tegne en forsikring. Forsikringsselskaberne bryder sig ikke om deres selskab. Eksempler nedenfor (kilde: MetroXpress, juni 2013).

 • Alka: Pristillæg.
 • Alm. Brand: Kun lovpligtige forsikringer.
 • Codan: Individuel vurdering fra sag til sag.
 • Gjensidige: Afvisning eller pristillæg.
 • TopDanmark: Pristillæg el. højere selvrisiko.
 • Tryg: Pristillæg.


  Forsikringspriser
  I perioden 2000-2013 steg forbrugerpriserne med 30 pct. Prisen på forsikringer eksploderede med 56 pct. Indboforsikringerne steg med 83 pct. og bilforsikringer med 47 pct. (kilde: Danmarks Statistik).


  Forsikringssvindel
  Ifølge brancheorganisationen Forsikring og Pension blev der i 2015 begået forsikringssvindel for 488 millioner kr. i Danmark. Det er strafbart iht. lovgivningen med en strafferamme på op til otte års fængsel ved svindel af særlig grov karakter. Af denne grund har de fleste forsikringsselskaber oprettet efterforskningsafdelinger og anti-svindelenheder for at efterforske og politianmelde sagerne. Svindlerne kommer fra alle samfundslag og fra alle brancher. Nogle mennesker vil hjertens gerne risikere en bøde eller et ophold bag tremmer for svindel til 500 kr. Håndværkere i enhver afskygning og autoreperationsbranchen snyder og svindler forsikringsselskaberne systematisk til den helt store guldmedalje. Når skader og reparationer skal betales af et forsikringsselskab, så skrives der 50-100 pct. for meget på regningen. Det er en guldrandet forretning. Selskaberne betaler næsten altid uden problemer. Til gengæld stiger forsikringstagernes præmier vedvarende år efter år.
  Brillepriser  Snyd med synstest i brilleforretninger
  I oktober 2010 sendte Ekstra Bladet en journalist til synsprøve på privathospitalet Hamlet. Hans syn var perfekt. Efterfølgende fik han synet testet hos fem brilleforretninger. Og i tre ud af fem af disse forsøgte man at bilde ham ind, at han havde brug for briller!!! De tre snydeforretninger var City Briller, Louis Nielsen og Synoptik. Alle i København.


  Spar penge på briller
  Danmark har verdens højeste brillepriser. Brillebutikkerne scorer kassen. Service, moms og kvalitet kan ikke forklare prisforskellene. Det er de samme briller, der sælges i de forskellige lande. Laver optikerne ulovlige prisaftaler? Vi ved det ikke.

  Betal aldrig den pris der forlanges i en dansk brillebutik. Deres profit er så høj, at du sagtens kan forhandle og 'prutte' om prisen. Dette gælder især, hvis du køber en dyr brille.
  Brillebutikkerne har for vane at bede om dit CPR-nummer ved brillekøb. På denne måde kan de opføre dig i deres kartotek og tilsende dig reklamer og påmindelser om nye brillekøb. Men en brillebutik er en privat virksomhed. Den skal selvfølgelig ikke ligge og rode med dit CPR-nummer. Det kan i værste fald misbruges af ondsindede personer. Lad være med at opgive dit CPR-nummer.

  Gode råd, hvis man vil spare en masse penge på brillekøb:

 • Få en uvildig synsprøve hos egen læge eller øjenlægen (optikeren). Hvis synet bliver erklæret normalt herfra, så har man ikke behov for briller. Mange brilleforretninger reklamerer med gratis synsprøver. Andre forlanger under 100 kr. for en sådan. Men man kan ikke regne med resultatet. Forretningerne er bare interesserede i at sælge briller - uanset hvad. Nedskriv under alle omstændigheder resultatet på et stykke papir.
 • Besøg en brillebutik og afprøv forskellige stel. Når det rette stel er fundet, så nedskriv dets kode og farvenummer. Det står på brillestangen.
 • Køb herefter brillerne billigt på eksempelvis en ferie i udlandet. Husk resultatet af synsprøven samt stelnummeret. Eller køb brillen på internettet. Indtast de relevante oplysninger og betal med betalingskort on-line.
 • Vær også opmærksom på, at man kan købe udmærkede briller i indkøbscentre og tankstationer til 100-200 kr.
 • Websites med briller:
  Oversigt over gennemsnitspriser på en brille i Europa:


  Brillepriser i Europa
  Land Pris (kr.)
  Danmark 3288
  Norge 2805
  Schweiz 2790
  Sverige 2291
  Frankrig 2251
  Holland 2215
  Finland 2007
  Belgien 1870
  Tyskland 1833
  Østrig 1520
  Irland 1475
  Spanien 1438
  England 1210
  Portugal 1079
  Grækenland 741
  Italien 723

  (Kilde: Europ. Optical Industry Review)
  Auto  Klageinstanser for biler
  Bilkøb og bilreparation bliver ofte genstand for uenighed mellem parterne. På trods af, at købeloven også gælder for biler. Men der er mange plattenslagere i bilbranchen. Og mange mennesker har urealistiske høje forventninger til brugtbilskøb. Derfor er det vigtigt at tænke sig om og kende lidt til reglerne og mulighederne for at klage.
  Den 1. november 2012 blev »Ankenævn for Biler« godkendt af Erhvervs- og Vækstministeriet. Ankenævnets afgørelser gælder for alle autoforhandlere. Og afgørelserne er juridisk bindende. Hvis autoforhandleren nægter at efterfølge resultatet, så tager kunden bare forhandleren i Fogedretten mhp. på en ny reparation eller økonomisk kompensation. Betingelser for at klage:

 • Man er som privatperson ejer af bilen med gyldig registreringsattest eller har fuldmagt fra en ejer.
 • Bilen er en person- eller varebil med totalvægt under el. lig 3.500 kg.
 • Bilen har kostet mindst 10.000 kr. eller reparationen mindst 1.500 kr.
 • Man har forgæves forsøgt at løse problemet med forhandler el. værksted på egen hånd.
 • Man skal kunne dokumentere reparation el. køb (slutseddel) på papir.
 • Problemet skal være opstået efter den 3. december 2007.
 • Man skal have adgang til en e-mail.
 • Der tages et gebyr på op til 500 kr. ved en klage. Beløbet returneres ved medhold.
 • Klag på websitet: bilklage.dk

 • Bilkøb og autoreparation hos private
  Her skal man tænke sig om. Ved uenighed er man henvist til at kontakte en advokat og evt. tage sagen i Byretten


  Finansering af ny og brugt bil
  Ved bilkøb kan det altid bedst betale sig at spare pengene sammen og betale kontant. Så slipper for bøvl med låneomkostninger, renter og afdrag. Men der er andre muligheder.

 • Lån via autoforhandler
  Når man køber ny eller brugt bil, så tilbyder bilforhandleren ofte at ordne finanseringen gennem et billån med lav rente. Man skal bare være opmærksom på, at de kan finde på at tage et tårnhøjt gebyr. Et lån på 100.000 kr. kan være pålagt omkostninger på 12.000 kr. Og det står der ofte ikke noget om i reklamematerialet. Det er naturligvis rent bondefangeri.

 • Banklån
  De fleste bilkøbere ordner finanseringen med et lån i banken. Lånets rente varierer oftest mellem 6 - 10 pct. afhængig af udbetaling, kreditværdighed og engagement i øvrigt med banken. Typisk lader bankerne lånets løbetid være 10 år minus bilens alder. Den månedlige ydelse beregnes således, at gælden på ethvert tidspunkt er mindre end bilens værdi. Derved kommer man ikke til at stå med gæld, hvis man sælger bilen.

 • Kassekredit
  Ved finansering af bilkøb med en kassekredit slipper man for omkostninger ved at oprette et lån. Og man bestemmer selv tilbagebetalingstempoet. Det kan være udmærket, hvis man har en fast indtægt til at nedbringe trækket på kreditten. Renten på en kassekredit kan nemlig være tårnhøj.

 • Prioriteringskonto
  Nogle boligejere er begyndt at finansere bilkøb med en såkaldt prioriteringskonto. Fordelen er en lav rente. Banken får pant i boligens friværdi. Man skal sørge for at indbetale på kontoen i takt med at bilens værdi falder. I praksis fungerer ordningen som en slags kassekredit.


  Købeloven gælder også for biler
  En bilforhandler kan ikke fraskrive sig pligten til at overholde købeloven. Uanset hvad vedkommende finder på at fortælle og evt. skrive i en købskontrakt. Det hjælper således ikke at skrive »købt som beset«. Ved køb af ny og brugt bil har køber under alle omstændigheder to års reklamationsret over for uopdagede fejl og mangler, som var til stede ved købet. I de første seks måneder efter leveringen betragtes alle fejl og mangler som værende til stede ved købsdatoen. Herefter kan det blive umuligt at få ret.
  Købeloven og de to års reklamationsret gælder også ved bilkøb hos en privat sælger - med mindre man aftaler noget andet. Her kan man altså være dårligere stillet i forhold til købeloven. Hvis man accepterer, at sælger skriver »købt som beset« i slutsedlen, så har man fraskrevet sig retten til at reklamere.

  Hvis den nye bil købt hos en forhandler går i stykker, så skal man lige tænke sig om en ekstra gang. Skal man benytte garantien eller reklamationsretten? Man kan frit vælge. Men det kan få kostbare konsekvenser, hvis den første reparation går galt. Hvis man har benyttet garantien på et fremmed værksted, så kan sælger nemlig afvise købers reklamationsret.

 • Garanti
  Der medfølger altid en eller anden fabriksgaranti ved køb af ny bil. Desuden en evt. tillægsgaranti aftalt med sælger. Og denne foreslår ofte, at man benytter sig af garantien ved fejl på bilen. Man kan nemlig selv vælge værksted. Derved sparer sælger evt. udgifterne til transport og reparation på eget værksted. Og det er fint nok, hvis fejlen udbedres til købers tilfredsstillelse. Men hvis der opstår behov for yderligere reparation, så kan sælger afvise købelovens reklamationsret og købers ret til at kræve pengene tilbage, hvis reparationen er foretaget på et fremmed værksted.

 • Reklamationsret
  Køber har ifølge købeloven reklamationsret over for sælger ved fejl og mangler, der var til stede, da bilen blev købt. Sælger skal udbedre fejlen i løbet af 2-3 forsøg uden omkostninger for køber. Sælger kan henvise til andet værksted. Hvis fejlen ikke udbedres, så har køber ret til at få pengene tilbage. Denne ret kan tabes, hvis man har benyttet sig af garantien og ladet bilen reparere på andet værksted.


  Undersøg forhandleren
  Der er mange plattenslagere i bilbranchen. Og mange naive bilkøbere. Med nogle enkle værktøjer kan man forsøge at sikre sig mod de værste platugler:

 • Slå forhandlerens navn og firma op i Google.dk
 • Undersøg forhandleren på: firmatjek.dk
 • Undersøg, om forhandleren er nævnt på websitet: bilklage.dk


  Nye biler er gamle biler
  Når en dansk bilforhandler modtager en fabriksny bil, så har den været undervejs fra udlandet i 4-5 måneder. Herefter sættes den til salg - indendørs eller udendørs i al slags vejr. Ved et salg må forhandleren kalde bilen fabriksny, når den er under 12 måneder gammel. Og det gælder de fleste nye biler. I nogle tilfælde når bilen dog at blive flere år gammel, før den sælges. Og dette bliver køberen ikke altid informeret om. Forhandleren skriver bare »fakriksny« i købskontrakten. I virkeligheden har man købt en gammel halvrusten bil. Hvis bilen går i stykker, så risikerer man at fabriksgarantien ikke længere gælder.
  Derfor. Aflæs bilens stelnummer og undersøg fabrikationsåret ved køb af ny bil. Få desuden forhandleren til at notere bilens årgang i købskontrakten. Så hænger han på den, hvis han lyver.


  Demobiler
  Man kan spare tusindvis af kroner ved at købe en demonstrationsbil. Og sælgerne er overordentlig interesserede i dette. De skal nemlig ikke betale registreringsafgift til staten ved salg af en brugt bil. Derved har de større avance end ved salg af en ny bil. Og der er ingen faste regler om størrelsen af demonstrationsperioden.
  Nogle bilforhandlere fifler med demobilerne. De skriver »demobil« og et antal kørte kilometer på købskontrakten ved salg af en ny bil. Det er ulovligt. Men kunden kan ikke retsforfølges under forudsætning af at være i »god tro« (kilde: Ekstra Bladet).


  Bevar bilens værdi
  Nogle biler holder værdien bedre end andre. Brugtbilsværdien er generelt højest hos biler med nedenstående karakteristika:

 • Stationcar med dieselmotor
 • Farverne sort, sølvfarve eller mørkeblå
 • Regelmæssig ført og opdateret servicebog
 • Rustbeskyttelse fra ny
 • Anhængertræk og aircondition
 • Velholdt og rengjort ude og inde
 • Nysynet

  Når en ny bil kører over kantstenen fra forhandleren, så mister den 10.000 kr. i værdi!!!


  Slutseddel ved bilkøb
  Når slutsedlen ved et bilkøb er underskrevet af køber, så kan handelen ikke fortrydes. Derfor skal man gennemlæse papirerne grundigt inden underskrift. Slutsedlen skal som minimum indeholde:

 • Forhandlerens navn, underskrift, adresse og CVR-nummer samt dato for handlen.
 • Bilens model, årgang, farve og stelnummer.
 • Købspris og evt. betingelser for byttebil.
 • Oplysning om tidl. skader.
 • Antal medfølgende nøgler.
 • Leveringsdato.

  I øvrigt skal man ikke acceptere begrænsninger i reklamationsretten i en slutseddel. Sådanne aftaler er ligegyldige. En bilkøber kan aldrig stilles ringere end lovgivningen omkring forbrugerkøb.


  Rabat på bilkøb
  Det er svært at få rabat på billige biler. Det er derimod let at få en klækkelig rabat, når man køber en dyr bil i »firmaklassen«. Rabat på 50.000-70.000 kr. er almindelig. Man skal bare være fræk nok. Ofte kan man få rabatten ved at ringe sælgeren op og prutte om prisen. Evt. kan man forlange rabat i form af gratis ekstraudstyr (alufælge, aircondition, højttalere mv.).
  Ekstra Bladet bragte en interessant artikel den 17. september 2006. Avisen gik rundt til forskellige bilforhandlere for at købe ny bil. Og der var store rabatter at hente. Læs nedenfor:

  Nissan Note til 223.000 kr.: rabat 16.000 kr.
  Passat Variant 2.0 TDI til 440.000 kr.: rabat 30.000 kr. (på under 1 minut!)
  Toyota Avensis Stationcar 1.8 Sol til 366.000 kr.: rabat 55.000 kr.


  Lej og køb
  Hvis du vil have rabat på køb af ny bil, så gør evt. følgende:
  Kør i bilen i et par måneder som »leasing-bil«. Køb derefter bilen som »demo-bil« og få en rabat på op til 50.000 kr. Det er fuldt lovligt (kilde: Ekstra Bladet).


  Privat bilkøb
  Et bilkøb hos en privat person kan spare køber for tusindvis af kroner. Prisen ligger typisk et godt stykke under prisen hos en forhandler. Man skal bare være opmærksom på, at man er ringere stillet over for købeloven. Hvis sælger skriver »købt som beset« i købskontrakten, så fraskriver køber sig i princippet reklamationsretten. Når man har betalt pengene og fået en kvittering, så står man uden mulighed for at gøre krav mod sælger - med mindre man vil anlægge en privat retssag via en advokat.
  Det sikreste er at få bilen gennemgået hos en fagmand (brugtbilsattest). Desuden bør man sikre sig, at der ikke er gammel gæld i bilen (se oplysning om BILBOGEN nedenfor).


  Privat bilsalg
  Man kan med fordel sælge sin bil til en privat køber. Man får typisk en pris, der ligger 10.000 kr. over den pris, som en bilforhandler vil give. Retningslinjer:

 • Sæt bilen til salg med foto (indvendig og udvendig) på internettet el. i en avis. Beskriv bilen inkl. fejl og mangler. Hvor mange har ejet bilen? Har den haft en skade? Vær ærlig med oplysningerne. Så spilder man ikke folks tid.
 • Fastsæt en salgspris 5-10 pct. over den realistiske pris. Så kan man give et afslag. Det forventer alle købere.
 • Vask og rengør bilen før en evt. køber møder op.
 • Sælger bør sætte sig i passagersædet, når køber vil køre en tur i bilen. Gør man ikke det, så kan køber bare forsvinde med bilen uden at betale. Forsikringsselskaberne vil ikke erstatte bilen, fordi der i juridisk forstand ikke er tale om tyveri. Man har jo selv udleveret nøglen. Man kan anmelde sagen til politiet. Men det bringer ikke nødvendigvis bilen tilbage.
 • Når køber er klar til at handle, så bør man lave et stykke papir på aftalen med dato, navne, adresser og pris. Hvis man skriver »købt som beset«, så frasskriver køber sig i princippet retten til at reklamere efterfølgende. Forlang det fulde beløb i kontante penge. Man skal aldrig acceptere en check eller en afdragsordning fra en fremmed person. Man kan også gå i banken og få køber til at overføre pengene til sælgers konto. Køber skal herefter have en kvittering.
 • Afslutningsvis bør sælger og køber i fællesskab få bilen omregistreret til købers navn hos en af SKAT´s nummerpladekontorer. Det skal gøres senest tre uger efter handlen. Mere information kan hentes på internettet: SKAT/kontakt
  Hvis bilen ikke bliver omregistreret straks efter handlen, så kan sælger komme til at hænge på købers eventuelle parkeringsbøder mv. Desuden bliver sælger opkrævet vægtafgift indtil omregistreringen er foretaget.
 • I øvrigt bør man have kontaktet sit forsikringsselskab for at høre, hvordan man skal forholde sig til forsikringsskift. Køber kan køre på sælgers gamle ansvarsforsikring i højest tre uger.
 • I øvrigt kan vælge at skrotte sin gamle bil. Man skal henvende sig til en autoophugger. Ophugning koster primært ca. 250 kr. Efterfølgende får man 1.750 kr. i statslig skrotningspræmie iflg. »Miljøordning for Biler«.


  Gode råd ved køb af nyere bil
 • Check bilpriser hos forskellige forhandlere på internettet.
 • Undgå at købe bil hos forhandlere med et dårligt rygte. Slå forhandlerens navn og forretning op på internettet og firmatjek.dk.
 • Sælg din gamle bil privat. Det giver næsten altid en højere pris. Check brugtbilsprisen på internettet. Ring til en forhandler for at få hans prisforslag.
 • Gå uden om de helt nye bilmodeller. Den gamle model kan oftest købes med stor rabat. Forhandleren vil gerne havde de gamle modeller ud af forretningen.
 • Tag pænt tøj på og medbring en charmerende kvinde, når du handler bil.
 • Vær ærlig og smilende. Gør sælgeren opmærksom på, at du er seriøs og gerne vil gøre »en god handel«. Vær ikke agressiv og arrogant.
 • Vælg evt. en udstillingsbil. Det er et godt udgangspunkt for rabat.
 • Vælg en bil med kort leveringstid.
 • Få en bilkyndig til at se på bilen. Få en brugtvognsattest ved køb af brugt bil.
 • Tjek bilen for gammel gæld i Bilbogen (se nedenfor).
 • Hvis den gamle bil indgår i en bilhandel, så skal man ikke aflevere denne, før man står med den nye bil. Man risikerer at miste bilen, hvis forhandleren går konkurs.
 • Betal ikke noget som helst, før du står med bil og registreringsattest i hånden. Betal aldrig forud. Og betal aldrig et depositum. Pengene er tabt, hvis forhandleren går konkurs.
 • Betal kontant. Det sparer dig en masse penge i det lange løb. I øvrigt er det som hovedregel billigere at lade forhandleren formidle et billån end banken.


  Brugte biler
  Man kan blive snydt godt og grundigt, hvis man køber en brugt bil. Jo billigere og ældre bil man køber, jo større risiko er der for at blive snydt. En del af arbejdet kan gøres på internettet. Gode råd:

 • Undersøg brugtvognsforhandlerens rygte på internettet, før du handler med ham. Hold dig væk fra plattenslagerne og svindlerne. Tast hans navn og firmanavn ind på eksempelvis Google.dk og se, hvad der dukker op. Kig også på: bilklage.dk og firmatjek.dk
 • Tag en bilkyndig person med, når du kigger på brugt bil. Kør en lang tur i bilen. Hold ind på en øde parkeringsplads og undersøg den nøje. Lad evt. et værksted eller FDM undersøge bilen (brugtvognsattest). Betal aldrig noget for bilen forud. Læg mærke til følgende:
   Har bilen været skadet (farveforskel i lakken, flugter døre/motorhjelm/bagageklap, kan døre/klapper/vinduer åbnes og lukkes uden besvær?)
   Er der tydelige rustangreb? Undersøg undervogn/hjulkasser/motorrum/bagagerum og under måtter og tæpper.
   Undersøg motorrummet. Er der olie, kølervæske og bremsevæske på bilen? Er der oliespild i motorrummet? Drypper der olie fra motor el. gearkasse?
   Er udstødningen tæt? Blålig el. sort røg fra udstødningen tyder på en slidt motor.
   Dækkene skal være ens med mindst 1,6 millimeter jævn slidbane.
   Virker alle instrumenter i førerkabinen? Virker lys, vinduesviskere og klimaanlæg?
   Er der løse sæder og paneler?
   Tag en prøvetur i bilen. Gas op i omdrejninger. Tekniske fejl viser sig oftest ved en kold eller helt varm motor.
   Starter motoren med det samme uden mislyde?
   Virker hånd- og fodbremse? Slip rattet og brems ved 50-60 km. i timen. Fodbremsen skal virke senest, når pedalen er trådt halvt i bund. Bilen må ikke dreje til en af siderne, og rattet må ikke vibrere.
   Drej rattet mens du ser på forhjulene. Dækkene skal reagere på det mindste drej.
   Kan der skiftes gear uden besvær og uden mislyde?
   Virker koblingen uden mislyde, og uden at bilen rusker?
   Er der sære mislyde fra motor og undervogn under kørsel?
   Kører bilen ligeud under kørsel på lige og plan vej?
   Undersøg om stelnummeret passer med nummeret i registreringsattesten.
 • Når du har fundet en velegnet bil, så tjek om prisen svarer til sammenlignelige biler i samme årgang og med samme kilometerantal. Kig på: bilbasen.dk og biltorvet.dk og dba.dk
 • Undersøg bilens tidl. synsrapporter (fra 2005 og frem) på websitet: trafikstyrelsen.dk
 • Undersøg desuden bilen på websitet: autouncle.dk
 • Undersøg om der er skjult gæld, ejerforbehold eller pant i bilen, før du køber. Du kan komme til at hæfte for denne gæld og i værste fald miste bilen. Forhandleren er måske uvidende om gælden. Eller også lyver han mod bedre vidende. Nedskriv bilens stelnummer og kontakt tinglysning.dk eller BILBOGEN:

  Bil- og personbogen
  Retten i Århus
  Kannikegade 16
  8000 Århus C
  Tlf. 86 12 91 45

 • Køb aldrig en bil, der ikke er synet. Forlang at se synsattesten. Nogle biler får ulovligt kilometerantallet tilbagejusteret for at forøge prisen. Find oplysninger om syn, kilometerantal mv. på bilviden.dk
 • Undersøg om bilens papirer foreligger (registreringsattest, servicebog og synsrapport).
 • Hvis man stadig vil købe bilen, så er det tid til at underskrive slutsedlen og betale. Vær opmærksom på, at forhandleren ikke har ret til at forlange leveringsomkostninger ved brugtbilskøb. Læs slutsedlen grundigt igennem. Man skal ikke accepetere, at en privat bilsælger skriver »købt som beset«. Så står man dårligt ved en evt. efterfølgende reklamation.
 • Betal ikke noget som helst, før du står med bil og den originale registreringsattest i hånden. Og betal aldrig et depositum.
 • Man har altid 24 måneders reklamationsret ved køb af brugt bil. Det betyder, at man har ret til at klage til forhandleren over evt. defekter. I de første seks måneder efter købsdatoen, skal forhandleren bevise, at en fejl ikke var til stede, da bilen blev købt. Kan han ikke det, skal han udbedre fejlen. Efter de seks måneder, skal køber selv bevise, at fejlen var tilstede på købstidspunktet. Og det er oftest umuligt.
 • Når man køber en fabriksny bil, så gælder fabriksgarantien - forudsat at man overholder servicebetingelserne. Ved køb af en nyere brugt bil, så gælder fabriksgarantien måske stadig. Ellers er det helt frivilligt op til brugtvognsforhandleren at stille en eller anden form for garanti. Den kan dække hele bilen eller oftest visse dele heraf. Få garantiens bestemmelser nedskrevet på slutsedlen. Så er det juridisk bindende for forhandleren.
 • Gem slutseddel, registreringsattest og kvittering på et sikkert sted. Papirerne er det eneste bevis på, at du ejer bilen.


  Bilforsikring
  Nogle råd om bilforsikring:

 • Som en tommelfingerregel stiger forsikringspræmien med bilens pris og antal hestekræfter. For bilkøbere under 25-30 år kan en kaskoforsikring komme op i nærheden af 30.000 kr. årligt. På få år har man betalt bilens pris i forsikringsudgifter. Det er naturligvis totalt skørt. Man bør overveje at købe en brugt bil og nøjes med at tegne en ansvarsforsikring.

 • I mange tilfælde er det billigere at tegne kasko- og/el. ansvarsforsikringen direkte hos bilforhandleren.

 • Det er lovpligtigt at have i det mindste en ansvarsforsikring på sin bil. Den er næsten altid billigere end en kaskoforsikring. Hvis bilen er gammel eller købt brugt, bør man i de fleste tilfælde vælge en ansvarsforsikring.

 • Ring rundt til forskellige forsikringsselskaber og hør om priserne. Der kan være prisforskelle på flere hundrede procent. Få evt. rabat på præmien ved at samle flere forsikringer hos samme selskab. Undersøg om der gives rabat ved medlemsskab af din fagforening.

 • Forsikringsselskaberne må selv fastsætte priserne. Men de skal ærligt oplyse forbrugerne om disse.

 • Læs forsikringspolicen grundigt igennem, før du accepterer og betaler forsikringen. Læs også det der står med små bogstaver. Dækker forsikringen dine behov? Hvordan melder man sig ud igen? Kommer der en præmieforhøjelse efter en skade?

 • Hvis man laver en mindre skade på sin bil, så kan det i mange tilfælde betale sig at ordne det selv. Så slipper man for en præmiestigning.

 • Hvis den store skade er sket, så skal forsikringsselskabet sende et brev og oplyse om konsekvenserne af skaden og en evt. præmieforhøjelse. Herefter har man 14 dage til at vurdere, om man vil betale selv.

 • Som forsikringskunde kan man inden for en måned efter præmieforhøjelse opsige kontrakten og skifte forsikringsselskab.

 • Hvis man lader sine forældre eller bedsteforældre stå som forsikringstager hos forsikringsselskabet for at opnå en lavere præmie uden at angive bilens reelle bruger, så er det ulovligt. Det kan medføre store erstatningskrav.  Bilreparation og service
  Der er mange fuskere og klamphuggere i bilbranchen. Man bliver snydt, hvis man ikke ser sig for. Mange småreparationer kan man selv lave. Det kræver bare, at man køber en skruetrækker og en svensknøgle. I 2014 var der 2.278.000 privatbiler i Danmark og ca. 5.600 autoværksteder. Det giver mulighed for at presse priserne. Gode råd ved bilreparation og service:

 • Før 2002 bortfaldt garantien på en bil, hvis den ikke var blevet serviceret og repareret på et autoriseret værksted med originale reservedele. Efter 2002 har der været frit værkstedsvalg. Man kan frit vælge værksted - også et uautoriseret værksted. Man kan også vælge uoriginale reservedele. Garantien bortfalder kun i tilfælde af, at bilen ikke er behandlet efter importørens forskrifter med ikke godkendte reservedele.
 • Ring til forskellige mekanikere og hør om prisen. Brug evt. konkurrenternes billigere pris til at forhandle din sædvanlige mekaniker ned i pris. Autoriserede værksteder er altid dyrest men ikke nødvendigvis bedst. Mekanikere i små byer har næsten altid de billigste priser. Der kan være prisforskelle på flere hundrede procent. Undersøg evt. markedet på: autobutler.dk
 • Få altid tilbuddet på skrift hvis det er en større reparation. Tilbuddet skal specificere prisen, reparationens art og evt. datoen for færdiggørelse. Aftal evt. et maksimalt timeforbrug el. maksimal pris og bed værkstedet ringe ved overskridelse af disse ting. Giv altid mekanikeren dit telefonnummer, så han kan ringe og diskutere uforudsete problemer. Hent en standardblanket til aftale på websitet: fdm.dk
 • Din bil behøver ikke nødvendigvis originale reservedele. De er 3-4 gange så kostbare. Tal med mekanikeren om dette.
 • Hvid din bil er over 4 år gammel, kan du sagtens benytte et uautoriseret værksted.
 • Hvis din bil er ny, falder reparationen måske ind under garantien.
 • Hvis du ikke er under tidspres, så få bilen repareret i en periode, hvor mekanikeren ikke har travlt. Det giver måske en bedre reparation og en billigere pris.
 • Mekanikere er praktiske mennesker. De er til at tale med. Prisen kan altid forhandles. Pas på hvis du er kvinde og ikke har teknisk forstand. Hvis du bare accepterer mekanikerens første tilbud, så kommer du formentlig til at betale overpris.
 • Få evt. bilen repareret billigere på ferien i Sverige eller Tyskland.
 • Nogle værksteder kan finde på at lave reparationer og udskifte autodele uden ejerens tilladelse. Hvis man ikke betaler, så vil de ikke udlevere bilen. I en sådan situation kan det blive nødvendigt at tilkalde politiet for at få bilen tilbage. Om nødvendigt må værkstedet fjerne de ikke-aftalte dele og påsætte de gamle. Så kan de lære det.


  Rabat på benzin
  Mange virksomheder og foreninger har rabatordninger på benzin. Og denne rabat kan man i mange tilfælde også få som privatkunde (kilde: Ekstra Bladet, 24. marts 2007). Det kræver, at man ringer op til benzinselskabet og fremsætter sit krav. Desuden skal man have et benzinkort. Jo flere kilometer, man kører om året, jo mere rabat kan man forlange. Rabatten kan være helt op til en krone pr. liter. Frækhed belønnes.
  I øvrigt kan det bedst betale sig at købe benzin om formiddagen før kl. 10:00. På dette tidspunkt justerer og hæver benzinselskaberne deres priser. Lørdag, søndag og mandag aften skulle priserne også være lavere. Tankstationer i små byer og langs motorveje skal man holde sig fra. De skruer priserne op. Chek priser på: tjekbenzin.dk og fdmbenzinpriser.dk


  Spar benzin
  Ved at køre fornuftigt kan man spare penge på benzinforbruget. Forslag nedenfor:

 • Fjern unødig vægt fra bilen. 100 kg. koster 4 pct. ekstra brændstof.
 • En tagboks koster 15 pct. ekstra i benzinforbrug. Fjern den, hvis den ikke bruges.
 • Hold anbefalet dæktryk. Det koster 10 pct. ekstra benzinforbrug med en halv bar for lidt.
 • Kom hurtigst muligt op i højeste gear.
 • Kør jævnt og ikke agressivt. Tilpas farten til grønt lys. Undgå at holde stille i tomgang ved rødt lys.
 • Sænk farten. Jo højere hastighed, jo større benzinforbrug. Det koster 20 pct. ekstra benzin med en fartøgning på 20 km.
 • Brug også motoren til at bremse med (slip speederen).
 • Sluk for unødvendigt funny stuff (air condition, sædevarme, el-ruder mv).


  Falck-abonnement
  For nogle år siden tegnede vi et basisabonnement hos Falck til en almindelig personbil. Prisen var ca. 525,00 kr. for et år. Året efter steg prisen til 725,00 kr. To år efter var prisen oppe på 1.100,00 kr. I samme periode havde vi ikke haft behov for assistance. Vi opsagde skriftligt abonnementet med måneds varsel. Pludselig blev vi ringet op af en ung agressiv medarbejder fra Falck. Han ville vide, hvorfor vi opsagde aftalen. To dage efter ringede han os uopfordret op igen. Han forsøgte nu at presse os til at tegne et ambulance-abonnement.
  Nogle råd nedenfor:

 • Ved indmelding i Falck starter du med at betale en fornuftig startpris. Herefter stiger prisen!! Det bliver du ikke informeret om ved indmelding.
 • Hvis dit Falckabonnement er for dyrt, så meld dig ud i en periode. Meld dig herefter ind igen og begynd forfra med den billige pris. Hvis Falck ikke vil acceptere dette, så meld dig ind hos Dansk Autohjælp.
 • Falck er en privat virksomhed, der vil tjene penge. Læs betingelserne grundigt igennem, før du melder dig ind. De er ikke særligt flinke, når du vil melde dig ud igen.
 • Vær opmærksom på, at et Falckabonnement til bilen har en »minutgaranti«. Hvis hjælpen ikke er fremme inden for 45 minutter efter opkaldet, så har man ret til en kompensation på 100 kr. Man skal selv bede falckmanden om pengene på stedet. De oplyser nemlig ikke selv kunderne om rabatten. På denne måde snyder Falck kunderne for millioner af kroner hvert år (kilde: Ekstra Bladet).


  P - afgift
  Private parkeringsfirmaer skyder op overalt. Ofte er skiltningen med P-reglerne lavet så forvirrende, at det ligner bondefangeri. Det er naturligvis med vilje. Firmaerne vil bare score dine penge. Formentlig udsteder man med vilje forkerte P-bøder. Når folk får regningen og evt. en truende rykkerskrivelse, så betaler de udelukkende for at slippe for besværet. Der udstedes årligt ca. 100.000 P-bøder i Danmark.
  Nogle råd nedenfor:

 • En P-vagt skal observere bilen i fire minutter, før der må udstedes en bøde.

 • En P-bøde skal placeres på bilens forrude, før den er gyldig. Man kan altså køre væk og undgå bøden, mens P-vagten skriver.

 • Det er det private P-firma, der skal bevise, at du har fejlparkeret. Mange P-vagter er derfor begyndt at fotografere bilen. Sørg for, at P-billetten eller parkeringstilladelsen ligger synligt fremme i forruden.

 • Betal afgiften hvis den er berettiget. Det gælder også, hvis du har lånt bilen.

 • Hvis afgiften er uberettiget, så undlad at betale. Klag straks skriftligt til firmaet. Send klagen anbefalet og gem kopi af brevet. Herefter skal du i første omgang ikke foretage dig mere. Behold din P-billet til dokumentation. Læs P-firmaets svar grundigt, hvis du har klaget. Firmaet må ikke afvise klagen uden en begrundelse. P-firmaet må ikke sende rykkere og kræve rykkergebyr eller true med inkasso, så længe din klage er under behandling. Så længe man fastholder sin indsigelse (klage), kan P-firmaet ikke få penge ud af dig, med mindre de sender kravet i byretten. Og det gør de kun, hvis de virkelig er sikre i deres sag. Hvis P-firmaet afviser din klage med en begrundelse, du ikke kan acceptere, så send en ny anbefalet klage. Bliv aldrig nervøs over et truende og ubehageligt svar fra et P-firma. Hvis du virkelig har ret, så har du intet at frygte.

 • Hvis man har udlånt sin bil, så skal man ikke betale P-afgift ved fejlparkering på privat parkeringsplads. Det er låneren, der har problemet. Man har ikke pligt til at oplyse om lånerens identitet. Det må P-firmaet selv finde ud af. På offentlig vej er det bilejeren, der kommer til at hænge på regningen.

 • I marts 2008 faldt der i Landsretten dom for, at et P-firma ikke må tilsende en bilist en rykker og opkræve rykkergebyr, hvis denne ikke forinden har modtaget en opkrævning.

 • Vær opmærksom på, at man selv skal bevise sin uskyld, hvis parkeringsafgiften kommer fra et kommunalt P-firma. Og det kan være besværligt. Firmaet må sende rykkere og pålægge gebyrer og i sidste instans trække pengene i din løn.

 • Et privat P-firma må udstede flere bøder, hvis man ikke fjerner en ulovligt parkeret bil. Det må et kommunalt P-firma ikke. Ved ulovlig parkering på kommunal parkeringsplads må der altså kun udstedes en enkelt bøde uanset varigheden af parkeringen. Det faldt der dom for i Østre Landsret fredag den 21. september 2012.

 • I snevejr kan information på skilte og afmærkninger på veje være usynlige. Det fritager ikke en bilist for P-reglerne. Man har selv ansvar for at orientere sig og evt. rydde sneen væk.

 • Nogle P-firmaer og ejere af parkeringspladser deler P-afgifterne i porten. Ofte 40-60. Det gælder eksempelvis Coop Danmark. Disse virksomheder er altså positivt interesserede i ulovlige parkeringer for at tjene penge.

 • Nogle P-vagter er så forkert skruet sammen i hovedet, at de er begyndt at udstede bøder for overtrædelse af færdselsloven. Denne håndhævelse af lovgivningen må kun udføres af politiet. I 2014 måtte Landsretten give et privat P-selskab besked på at holde op med at udstede bøder for at have to P-skiver i forruden. Ganske utroligt.

 • Kig i øvrigt på websitet: Parkmedia.dk  CARPARK A/S
  Lørdag den 3. januar 2007 afslørede Ekstra Bladet, at parkeringsfirmaet CARPARK fusker med P-bøderne. Firmaet administrerer ialt 31.000 parkeringspladser i Danmark og tjener årligt ca. 50 millioner kr. på bøderne.
  P-vagterne udsteder bøder på 510 kr. til folk, selvom deres parkeringstilladelse ligger frit fremme i forruden. Når man efterfølgende klager, så truer firmaet med inkasso og retssag. Det skræmmer folk. Mange bliver bange og betaler bøden. Det skal man naturligvis ikke. Se gode råd ovenfor.
  Den administrerende direktør hedder Thomas Lindahl (kilde: Ekstra Bladet). Firmaets adresse er:

  CARPARK A/S
  Rosenkæret 13
  2860 Søborg
  Tlf. 70 25 72 12

  CARPARK A/S
  Klaregade 7
  5000 Odense C
  Tlf. 70 25 72 12  P-regler
  Parkeringsvagter skal følge visse regler for udstedelse af P-bøder. Eksempler nedenfor:

 • En parkeringsvagt skal observere en bil i fire minutter før udstedelse af en P-bøde. Det gælder ved ulovlig parkering og ved udløb af en P-billet.
 • En P-vagt må kun udskrive een P-bøde pr. bil pr. døgn på en specifik lokalitet. Hvis man har fået en bøde, så kan man bare blive holdende et døgn.
 • En P-bøde er først gældende fra det tidspunkt, den er færdigskrevet. Hvis man kører væk i bilen, før P-vagten har færdigskrevet bøden, så kan den ikke udstedes.
 • En P-bøde for skæv parkering og lign. skal af P-vagten dokumenteres med en tegning el. notat. Ellers er den ikke nødvendigvis gyldig. Forlang at se denne dokumentation.
 • Man skal parkere i en afstand af mindst 10 meter fra et vejkryds. I virkeligheden er det kun 8,80 meter.
 • En taxachauffør skal først ringes op af P-vagten, før denne kan udskrive en bøde for en ulovligt parkeret taxa.

  P-reglerne er offentligt tilgængelige på: kk.dk (søg på: P-regler).


  Bustransport
  Mange buschauffører kører som en brækket arm. Det er især slemt i hovedstadsregionen. Når folk er stået på bussen, så sætter chaufføren bare i gang med et ryk. Mange ældre mennesker falder og kommer til skade på denne måde. Det er i virkeligheden livsfarligt.
  Det er den tilskadekomne, der skal bevise, at han/hun har ret til erstatning. En godtgørelse kan komme på tale, hvis man kan sandsynliggøre, at chaufføren kørte uforsvarligt. Derfor skal man altid sørge for at få navne, adresser og telefonnumre på evt. vidner. Eventuelt kan man selv henvende sig som vidne over for den tilskadekomne.
  I øvrigt skal man sørge for at notere tidspunkt, bussens nummer samt navnet på chaufføren - hvis han vil udlevere det!! Desuden skal man en tur på skadestuen og have en skaderapport. Hvis ambulance bliver tilkaldt, så skal politiet altid optage en rapport.


  Kørekort
  Vi har modtaget, 8. august 2010:

  Tips til billigt kørekort
  Priserne på Kørekort svinger fra 6.500 til 14.000,- kr., så hvorfor betale for meget? Sammenlign køreskoler på http://www.kørekortportalen.dk og undgå at blive "snydt". Sammenlign også køreskolers biler, holdstart, undervisning og meget mere. Links:
  Dæk
  Man skal ikke spare på dækkenes kvalitet. Dårlige dæk giver dårlige køreegenskaber og dermed forringet sikkerhed. Men derfor kan man jo godt se sig om efter det billigste tilbud på gode dæk.
  På helt nye dæk skal der være en mønsterdybde på slidbanen på 7-8 mm. Når mønsterdybden er slidt ned til 1,6 mm, så skal dækket ifølge lovgivningen udskiftes. En optimal mønsterdybde på vinterdæk er over 4 mm.
  I Danmark er der ingen lovkrav om vinterdæk i modsætning til Norge og Tyskland. Hvis vinterperioden er tør og mild, og man kun kører lidt, så kan man sagtens undvære vinterdæk - og dermed spare udgiften. Hvis temperaturen falder til frysepunktet el. derunder, så tilrådes dækskift. Et vinterdæk reducerer nemlig bremselængden i vådt og koldt føre. Såkaldte pigdæk er kun lovlige at køre med i perioden 1. november - 15. april. Og de skal monteres på alle fire hjul. Der tilrådes skift til sommerdæk, når udendørstemperaturen overstiger syv graders varme.
  Dæk bør opbevares tørt, køligt og mørkt og lagt på siden eller ophængt på væg. Så undgår man deformering af gummiet. Desuden skal man huske at markere deres tidligere position på bilen.

  På ethvert kvalitetsdæk står der en kode. Eksempelvis: 217/65R17 96V M+S:
  217: dækkets bredde i millimeter
  65: dæksidens højde i procent af bredden
  R: radialdæk
  17: fælgens diameter i tommer
  96: belastningsindeks (dækkets maksimale belastning)
  V: hastighedsindeks (godkendt tophastighed)
  M+S: mud and snow (vinterdæk)


  Renoverede dæk
  Regummierede dæk skal man holde sig fra. De har ikke samme egenskaber som nye dæk. Hvis man alligevel tager risikoen, så skal man sikre sig, at de er mærket med DANSK STANDARD (DS 2168). Og alle fire dæk skal have ens karkasse.


  FDM solgte gammelt GPS-udstyr som nyt
  Forenede Danske Motorejere (FDM) praler af at hjælpe sine medlemmer i sager om snyd og bedrag ved bilkøb og bilreparation mv. Men hvordan står det til med foreningens egen moral?
  I september 2011 købte en ung mand en GPS Garmin Nüvi 1340 hos FDM. Udstyret blev solgt som nyt. Men det var brugt. Det fandt han hurtigt ud af, da han tændte apparaturet. Han kontaktede efterfølgende Ekstra Bladet. Her sendte man en journalist ud for at købe et lignende udstyr i FDM-butikken i Lyngby nord for København. Og det samme skete. Man solgte ham det brugte GPS-udstyr som nyt.
  Det viste sig, at firmaet GARMIN havde solgt 160 brugte GPS´er til FDM. Og nu videresolgte FDM apparaterne som nye til en stykpris på 699 kr. Da Ekstra Bladet kontaktede FDM-direktøren, nægtede han at kommentere sagen. Han krøb i flyverskjul. En salgschef måtte tage skraldet. Der var sket »en menneskelig fejl«. Det ville der »blive rettet op på med det samme.....«
  Menneskelig fejl. Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha! Ha ha ha ha ha ha ha! Går den, så går den. Platugler.


  Kørsel i udlandet
  Når man tager bilen med til udlandet, så skal man naturligvis overholde de pågældende landes trafikregler. Ellers kan det blive dyrt. Desuden bør man respektere følgende:

 • Bilens forsikringsforhold skal være i orden. Med den lovpligtige ansvarsforsikring medfølger det såkaldte »grønne kort«. Det er et bevis på, at bilen er forsikret med ansvar. Tidligere skulle man kunne fremvise det på stedet. Det behøver man ikke længere i EU. Men det skal man stadig kunne uden for EU´s grænser.
 • Man bør tegne abonnement hos Falck eller Dansk Autohjælp, hvis man bare har en ansvarsforsikring. Med en kaskoforsikring medfølger som regel garanti for hjælp hos SOS.
 • Man skal medbringe bilens originale registreringsattest. Man kan få en opdateret udgave hos SKAT. Attesten er beviset på bilens ejerforhold.
  Tandlægen  Tandlægepriser
  Danske tandlæger har de højeste priser i verden. I vores skandinaviske nabolande ligger priserne 40-50 pct. under de danske priser. Man må mistænke tandlægerne for at lave ulovlige prisaftaler. Under alle omstændigheder foregår der mystiske ting bag lukkede døre. Det afslørede Ekstra Bladet søndag den 13. december 2009.
  Tandlægeforeningen afholder hvert år 2-3 kurser - »Start i praksis« - for de nyuddannede tandlæger. Formålet er at lære dem at begå sig i privat praksis. Det vigtigste emne hedder »Tandlægeoverenskomstens ydelser«. Avisen havde sendt en under-cover-journalist med på kurset på Hotel Legoland i december 2009. Og det viste sig, at de unge tandlæger blev instrueret i, hvordan de kunne snyde så mange penge ud af patienterne som muligt.
  Eksempelvis opfordrede man dem til at operere tænder ud i stedet for at løsne dem før udtrækning. Altså opfordring til at påføre kunden et større unødvendigt traume for at få en højere profit. En flerfladet plastfyldning skulle per definition koste 1.000-1.500 kr. Det er opfordring til ulovlig prisaftale. Og når »Patientforsikringen Danmark« er involveret, så er der mulighed for at tage overpriser. Det er opfordring til forsikringssvindel. På et kursus i 2006 fortalte samme underviser, hvordan han smører lak på ømme tandhalse, men tager penge for en paradentosebehandling. Altså rent bedrageri. Tandlægeforeningen blev dengang advaret om forholdene. Men intet skete. I øvrigt bruger Sundhedsstyrelsen denne person som ekspert i vurdering af sager mod tandlæger i faglige og etiske spørgsmål.
  En tandlæge fra Kalundborg stod efterfølgende frem og fortalte, at tandlægerne i den lokale forening i årevis har mødtes en gang årligt for at aftale faste mindstepriser på forskellige ydelser. Han havde kontaktet tandlægeforeningen om sagen. En juridisk rådgiver forklarede, at det var et velkendt fænomen i yderområderne. Disse forhold bliver efterforsket af Bagmandspolitiet og Konkurrencestyrelsen.
  Formanden for danske regioner (A) kaldte i december 2009 tandlægeforeningens fremfærd for »grænsende til kriminalitet«.


  Tandlægebesøg
  Danske tandlægepriser er nogle af de højeste i verden. Og geografisk set er priserne påfaldende ens. Det kan man så undre sig over. Er der tale om ulovlige prisaftaler? Nogle informationer nedenfor:

 • Man har ret til selv at vælge sin tandlæge. Vælg en med et godt rygte. Slå vedkommendes navn op på Google for at tjekke for dårlig omtale og klager.

 • En tandlæge skal oplyse og skilte med prisen på de almindeligste behandlinger. Spørg om prislisten. Besøg evt. websitet sundhed.dk og undersøg priserne. Der kan være prisforskelle på op til 70 pct. i samme område. På websitet kan man se en liste over de tandlæger, som er under myndighedernes skærpede tilsyn pga. dårlig faglig standard. I øvrigt skal tandlægen mundtligt oplyse om prisen på ydelser uden faste priser før behandlingsstart. Man har ret til at få et skriftligt tilbud på prisen hos tandlægen, når behandlingen koster over 2.500 kr. Desuden kan man roligt prutte om prisen. Især ved meget kostbare behandlinger.

 • En tandlæge må ikke påbegynde en behandling uden informeret samtykke.

 • Nogle specielt pengegriske tandlæger tager sig betalt for såkaldt »individuelt forebyggende behandling« (IBF). Hvis man stiller dem et spørgsmål om tænder, så skriver de 140 kr. ekstra på regningen. Staten betaler yderligere 92,63 kr.

 • Ved en behandlingspris over 15.000 kr. hos en dansk tandlæge, kan det økonomisk betale sig at vælge en tandlæge i udlandet. Man kan derved spare tusindvis af kroner og i nogle tilfælde slippe med halvdelen af prisen. Man skal bare være opmærksom på, at kvaliteten af tandlægearbejdet kan være særdeles svingende. Man kan komme galt afsted. Brug kun en tandlæge med statslig autorisation. Og få et skriftligt tilbud samt en specificeret regning. Nogle behandlinger er tilskudsberettigede i Danmark. Vær desuden opmærksom på prisen for en evt. efterbehandling. Man er ikke omfattet af det danske klagesystem. Så erstatning kan være umulig at få. Læs evt. mere på forbrug.dk og forbrugereuropa.dk.
  Mange vælger en tandlæge i Sverige til samme kvalitet og en pris 30-50 pct. under den danske pris.

 • Danske tandlæger er underlagt dansk lovgivning. Det betyder, at man kan klage over behandlingen og søge økonomisk erstatning. Klagen skal inden to år fremføres til tandklage.dk. Klagen bedømmes herefter i det lokale Tandlægenævn. Resultatet af afgørelsen kan ankes til Landssamarbejdsudvalget eller Landstandlægenævnet, Bredgade 59, 1260 København K. Det er gratis at klage over en tandlæge. Klagen skal fremsendes skriftligt og dateret. Gode råd:

  • Forsøg primært at løse problemet med tandlægen med personlig dialog. Man kan måske få en prisreduktion eller en ekstra gratis behandling el. kontrol.
  • Opsøg ikke en anden tandlæge før klagen. En ny tandlæge kan ødelægge beviser.
  • Send klagen som både klagesag over selve tandlægen el. vedkommendes personale og som erstatningssag mhp. økonomisk kompensation.
  • Klagen skal indeholde nøjagtige data som navn og adresse på tandlægen, dato for behandlingen og oplysninger om selve klagens forhold.
  • Hvad er der aftalt (mundtligt el. skriftligt) med tandlægen?


  Ved klage over en offentlig ansat tandlæge skal man henvende sig til Styrelsen for Patientsikkerhed: stps.dk


  Kræftfremkaldende røntgen hos tandlægen
  I august 2010 blev en britisk undersøgelse af røntgen hos tandlægen offentliggjort i Acta Oncologica. Undersøgelsen tog udgangspunkt i interviews af 313 patienter i Kuwait. Den viste, at gentagne røntgenundersøgelser af tænderne forøger risikoen for at få kræft i skjoldbruskkirtlen. Fire til ni gange røntgen forøgede risikoen fire gange. 10 gange med røntgen forøgede risikoen 5,4 gange. Den forøgede kræftrisiko baserer sig på den kumulative stråledosis i hoved- halsområdet (kilde: Dr. Anjum Memon, Brighton and Sussex Medical School).
  Måske skulle man sige nej tak til røntgen næste gang. Danske tandlæger foretager rutinemæssigt røntgenundersøgelse af tandsættet med jævne mellemrum. Uden nogen som helst relevante symptomer. Og hvorfor nu det? For at tjene penge.


  Snyd med guldet
  I DR-udsendelsen »21 Søndag« den 29. august 2010 blev det afsløret, at der snydes med guldet hos danske tandlæger. Firmaet Oversea Labs i Silkeborg har i mange år leveret guldkroner og broer til tandlægerne. Materialerne bliver produceret i Kina. 21 Søndag bestilte fem højædelkroner hos firmaet. De skulle indeholde 75 pct. guld. Efter en test hos det uafhængige laboratorium Force Techonology viste det sig, at kronerne kun indeholdt mellem 27 og 54 pct. guld. Desuden indeholdt kronerne rester af de yderst sundhedsskadelige metaller nikkel og bly. Lægemiddelstyrelsen kendte ikke til firmaet Oversea Labs i Silkeborg. Og firmaets direktør var overrasket over afsløringen. Hun ville tage til Kina og kigge på leverandøren.
  Ja, ja. Selvfølgelig snydes der med guldet. Det siger sig selv. Det kommer jo fra Kina!!!
  Rejser  Billige rejser
  Som en tommelfingerregel er det billigst at købe en rejse 3-6 måneder før afrejsetidspunktet. Og det er generelt billigst at rejse midt på ugen og dyrest at rejse i weekenden. Fly- og rejseselskaberne vurderer løbende forholdet mellem udbud og efterspørgsel for at optimere indtjeningen. Og efterspørgslen er næsten altid størst i tiden lige op til afgang. Derfor stiger prisen.
  Søg på internettet hvis du vil spare penge, når du rejser. Du kan spare tusindvis af kroner - og få samme kvalitet. Kig på følgende links:
  Køb rejsen i Sverige
  Der kan være tusindvis af kroner at spare ved at købe ferierejsen via internettet i Sverige. Og man kan i de fleste tilfælde rejse ud fra Kastrup Lufthavn i Danmark. Gør følgende:

  Besøg flg. websites: TUI.se og apollo.se


  Klik dig frem på websitet med udrejse fra Kastrup Lufthavn og herefter destination. Klik dig frem til prisen. Gå ind på websitet valutakurser.dk og undersøg valutaforskellen mellem svenske og danske kroner. Undersøg den danske pris på rejsen på eksempelvis TUI.dk. Gå tilbage på fritidsresor.se og køb rejsen, hvis der er en besparelse. Besøg desuden websitet med sidste-minut-rejser på: sistaminutenresor.com


  Pludselig forøget billetpris.....!!
  Under søgning på flybilletter på internettet kan man opleve, at en tidligere pris på en bestemt billet pludselig er steget fra den ene time til den næste. Og hvorfor nu det? Fordi flyselskaberne installerer såkaldte »cookies« fra deres websites på forbrugernes computere. Ved hjælp af disse små spioner kan selskaberne følge med i forbrugernes surfing og interesse for en specifik billet. Efter gentagne opslag efter billetten skruer de prisen i vejret. Det sker helt automatisk.
  Hvordan forhindrer man det? Det gør man ved at slette de små cookies efter de første besøg på hjemmesiderne (start browser > funktioner > slet browserdata.....).


  Sammensæt selv din rejse
  Det bliver mere og mere populært at betale ferierejsen, hotelopholdet og flybiletten via internettet. Og som regel kan man spare nogle penge på denne måde. Men pas på. Læs betingelserne særdeles grundigt igennem før accept af betalingen med betalingskortet. Når man først har betalt, så fanger bordet. Man har ingen fortrydelsesret. Og man har næsten ingen klagerettigheder i mange lande.
  Ifølge lovgivningen skal selskaberne angive den totale billetpris på første side i bookingen. Og de må ikke narre folk til at bestille ekstra serviceydelser som eksempelvis rejseforsikring. Men det er mange af dem ligeglade med. Når man klikker sig gennem deres websites, så skal man aktivt klikke diverse ydelser fra. Ellers kommer man til at betale for ting, som er totalt overflødige. Det kaldes »negativ aftalebinding«.
  Lav et papirprint af al den information og e-mail, du modtager på computeren (rejseinformation, salgsbetingelser, booking-meddelelse, kvittering, e-ticket mv.). Vær opmærksom på, at nogle flyselskaber kræver en papirbillet ved check-inn i lufthavnen. Det er ikke nok at have et bookingnummer. Papirbilletten skal udprintes fra internettet eller fremsendes af rejseselskabet. Tag alle papirer med i lufthavnen.

  Gode råd ved hotelbestilling på internettet:
 • Kig på flere internetadresser, før du bestemmer dig for et bestemt hotel.
 • Undersøg hotellets egen internetadresse, før du booker. Det er måske billigere.
 • Læs købsbetingelserne grundigt igennem. Klik dig igennem hele hjemmesiden.
 • Man kan med fordel booke og betale for et hotelophold via internettet. Men man skal aldrig tilsende hotellet sine personlige data som kortnummer, kontrolcifre, navn og adresse via e-mail. Det svarer til at sende oplysningerne på et postkort. En e-mail kan lukkes op af alle på hotellet og overordentlig nemt hackes. Dermed risikerer man at få kontoen tømt før ferien!!!
 • Betal evt. med kreditkort via internettet over en sikker krypteret forbindelse. Banken har pligt til at tilbageføre pengene, hvis hotellet snyder dig.
 • Udprint al dokumentation og kvittering fra internettet. Medbring papirerne til hotellet.
 • Hvis du vil klage, så kig på websitet: forbrugereuropa.dk

  Kig på links nedenfor:


  Flybilletter mv.
  momondo.com
  Flyrejsen.dk
  Rejsefeber.dk
  Bookrejse.dk
  guidebogen.dk
  cheapfaresguide.com
  easyjet.com
  Hoteller
  billighotel.dk
  booking.com
  hotwire.com
  lastminute.com
  hotelclub.net
  hotel.de
  hotels.com
  hostelworld.com
  hotelconnect.dk
  hotelconnect.co.uk
  laterooms.com
  kyero.com
  in-Italia.dk  Husk et gyldigt pas
  Medbring altid passet ved rejser til udlandet. Vær opmærksom på, at nogle lande kræver en minimumsgrænse for passets udløbsdato ved indrejse. I Thailand, Egypten, Mexico og Goa kræver man, at passet skal være gyldigt i mindst seks måneder. I modsat fald må man tage flyet hjem igen. Hvis man mister sit pas på rejsen, så skal man straks anmelde sagen på en politistation og få en kvittering eller politirapport på anmeldelsen om tabet. Efterfølgende skal man fremskaffe pasfoto og kontakte den nærmeste danske ambassade. Her kan man udstede et såkaldt nødpas til brug på rejsen indtil hjemkomst.
  Undersøg reglerne på udenrigsministeriets website: um.dk


  Husk kvitteringen fra FOREX
  I 2015 købte en dansk kvinde indisk valuta hos FOREX i København. I det sydlige Indien handlede hun hos en skrædder. Pludselig mødte otte betjente op på hotellet. Nu blev hun anklaget for pengefalskneri og afhørt gentagne gange gennem de følgende ni dage. Pengene fra FOREX var falske. Hendes pas blev inddraget. Hun blev truet med fængsel. Og fik forbud mod at forlade landet. Efter at have hyret en lokal advokat og indblandet dansk politi og dermed Interpol fik hun lov at rejse hjem til Danmark. Et veritabelt mareridt. FOREX nægtede i første omgang at have gjort noget forkert. De ændrede først mening efter en tur i medierne. Den forulempede kvinde krævede derefter 100.000 kr. i erstatning for afholdte udgifter, svie og smerte.
  Man bør altid medbringe kvitteringer for indkøbt valuta på rejsen. Især efter at have handlet i FOREX.


  DSB
  Når du henvender dig til DSB for at købe en togbillet, så oplyser de dig kun om den dyreste pris. Du skal selv spørge om rabatbilletter. Hvis du rejser over Storebælt på visse tidspunkter, så kan du få rejsen til halv pris. Der er tale om de såkaldte "Orange billetter" (kendt fra reklamerne i TV2).
  Ekstra Bladet bragte 10 april 2006 et interview med underdirektøren for DSB. De spurgte ham om grunden til den mærkelige salgstaktik. Han svarede, at "salgsdialogen" med kunderne vil blive for lang, hvis man skulle oplyse om rabatbilletter!!
  DSB havde et overskud før skat på 993 millioner kr. i 2005. Nu forstår vi hvorfor. Go´daw do.


  EU-rettigheder ved aflysning og forsinkelse
  Ifølge EU-regler har man særlige rettigheder for økonomisk kompensation ved overbookning, aflysning og forsinkelse i europæiske lufthavne. Hvis man ikke sætter sig ind i reglerne, bliver man snydt. Flyselskaberne giver nemlig ikke selv besked på trods af oplysningspligt om kompensation, mad, drikke og hotelophold mv. ved aflysning/forsinkelse. Og man skal hive, slide og trække pengene ud af dem. Ud af 450.000 årlige passagerer med krav på erstatning i Københavns Lufthavn får kun 10 pct. erstatning. »På grund af usædvanlige omstændigheder gives der ikke erstatning.....« - lyder den hyppigste undskyldning for ikke at slippe pengene. Men »usædvanlige omstændigheder« dækker ifølge reglerne kun over krig, dårligt vejr, vulkanudbrud, strejke og pest. I sådanne tilfælde bliver flyselskaberne holdt erstatningsfri.
  Som en tommelfingerregel har man i EU krav på økonomisk kompensation ved en flyforsinkelse på mere end to timer eller aflysning under syv dage før planlagt afgang. I sådanne tilfælde har man ret til kompensation på 1.850 - 4.500 kr. afhængig af forsinkelsens længde og rejsens længde. Se nedenfor.


  Erstatning for aflysning og forsinkelse iflg. EU-regler (kr.)
  Planlagt ankomst Under 1.500 km 1.500-3.000 km Over 3.500 km i EU
  Over 3.500 km til/fra EU
  Aflysning med under 2 t. forsinkelse 937 1.500 1.500 2.250
  2-3 t. forsinkelse 1.875 1.500 1.500 2.250
  3-4 t. forsinkelse 1.875 3.000 3.000 2.250
  Over 4. t. forsinkelse 1.875 3.000 3.000 4.500
  (kilde: Ekstra Bladet, april 2014)

  Selskaberne har ikke erstatningspligt ved varslet aflysning over 7 dg. før afgang og erstatningsrejsen starter mindre end 4 t. efter det oprindelige fly.
  Fly fra et ikke EU-land til EU er undtaget fra reglerne. Alle fly fra EU til et ikke EU-land er omfattet af reglerne.


  Man skal selv tage initiativet ved at spørge flyselskabet om årsagen til forsinkelsen. Herefter skal man skriftligt anmode om erstatning ved at henvise til EU-forordning 261/2004 inden tre år. Man skal vedlægge relevant dokumentation for tilstedeværelse i lufthavnen, billetter, boarding-pas mv. Hvis selskabet afviser kravet med henvisning til »usædvanlige omstændigheder«, så skal de skriftligt kunne bevise disse omstændigheder. Ved forsinkelse på over 2 timer har man i øvrigt krav på mad og drikke. Man kan gemme kvitteringerne og senere få pengene refunderet. Eller man kan kontakte flyselskabet og få en madkupon til brug i lufthavnen.
  Hvis selskabet afviser kravet, kan man klage til Trafikstyrelsen. Hvis styrelsen accepterer kravet, skal flyselskabet pr. 1. januar 2014 imødekomme klagerens krav. Man kan også kontakte eksempelvis flyforsinkelse.dk eller starte en privat retssag. Læs mere på disse websites:
  Flydende væsker på fly
  Fra mandag den 6. november 2006 gælder der nye EU-regler ved medbringelse af flydende væsker i bagagen på fly i Europa. Man må maksimalt medbringe 1 liter væske fordelt på maksimalt 100 ml beholdere i håndbagagen. Beholderne skal opbevares i en gennemsigtig genlukkelig plastpose. Læs mere om dette hos Statens Luftfartsvæsen: slv.dk
  Slip for at tænke over de nye regler. Pak alle væsker i kufferten.


  SAS tager overpris
  Danmark er verdens dyreste land og SAS er verdens dyreste luftfartsselskab. En flybillet København - Madrid med SAS koster ca. 6000 kr. i Danmark. Samme billet i England koster ca. det halve.
  Gå på internettet og køb din SAS-billet fra England. Eller fravælg SAS og køb din flybillet on-line hos et billigere selskab. Se links til internettet i tabellen ovenfor.


  Skjulte gebyrer hos lavprisselskaberne
  Lavprisselskaberne præsenterer folk for en billig flybillet på deres websites. Men når man har klikket sig frem til betalingen, så er prisen ofte steget med 200-300 pct. i form af gebyr på bagage, brændstof og seating. Desuden kan de finde på at opkræve 150 kr. for betalingen med kreditkortet. Det er rent bondefangeri. De værste bondefangere er Ryanair, Easyjet, Norwegian og Cimber Sterling.


  Ubrugte billetter
  Hvis man ikke bruger sin flybillet, så er pengene som udgangspunkt tabt. Man har ingen fortrydelsesret på flybilletter. Man har dog krav på at få evt. skatter og afgifter retur. Flyselskabet har ret til at pålægge et administrationsgebyr på op til 100 kr. ved ekspedition af sagen. Man kan sikre sig mod denne situation ved at købe en afbestillingsforsikring. Man skal nøje sikre sig, at den dækker ens behov.


  Skadet og mistet bagage
  Alle har oplevet det. Flyveturen er vel overstået. Nu står man og venter på bagagen. Kufferten er skadet eller forsinket. Måske dukker den aldrig op. Satans osse. Ferien er ødelagt. Gode råd (se forbrug.dk):

 • Skadet bagage
  Hvis bagagen er skadet, og man ønsker at forfølge sagen, så skal man straks henvende sig til flyselskabet i lufthavnen for at få en PIR-rapport (property irregularity rapport). Skaden skal fremgå af rapporten. Indsend en skriftlig klage til flyselskabet med en kopi af rapporten senest syv dage efter modtagelse af bagagen. Selskabet har erstatningspligt op til maksimalt 9.800 kr.
  Evt. dækker en familie- eller rejseforsikring den ødelagte bagage. Under alle omstændigheder er det klogt at få en PIR-rapport.

 • Forsinket og bortkommet bagage
  Hvis bagagen ikke dukker op på transportbåndet i lufthavnen, så få straks en PIR-rapport hos flyselskabet. Med den i hånden kan man gå på indkøb i lufthavnen for at købe det mest nødvendige toiletgrej og tøj. Denne ret gælder kun på udturen. Man skal gemme kvitteringerne for indkøbene. Hvis bagagen bare er forsinket, så kan man senest 21 dage efter modtagelsen skriftligt afkræve flyselskabet erstatning. Hvis bagagen ikke er kommet frem efter 21 dage, så kan den betragtes som bortkommen. Flyselskabet kan herefter afkræves erstatning. Maksimumbeløbet for erstatning er i begge tilfælde 9.800 kr.


  Klag over din rejse
  Der er mange brodne kar i rejsebranchen. De er ude på at fuppe dig. Hvis du bliver fuppet, så er du naturligvis berettiget til at få penge tilbage. Gode råd nedenfor:

 • Forbered rejsen ved at surfe på internettet om oplysninger og kritik af rejsebureauet, rejsemålet og hotellet mv.
 • Ved konkurs får man kompensation af Rejsegarantifonden, hvis bureauet er medlem af fonden.
 • Medbring telefonnumre og e-mailadresser mv. på kontaktpersoner og rejsebureau på rejsen.
 • Klag straks til guiden, kontaktpersonen el. rejsebureauet ved problemer på feriemålet. Dette er en betingelse for senere økonomisk kompensation i en klagesag. Få en skriftlig kvittering på klagen. Dette sker automatisk ved henvendelse via mail. Måske kan problemet løses af guiden på feriemålet.
 • Tag billeder af svineriet på rejsemålet af hotellet, toilettet, sengene mv. Medsend evt. foto til rejsebureauet.
 • Gem alle relevante kvitteringer for udgifter afledt af problemet.
 • Hvis man stadig er utilfreds ved hjemkomst, så lav en skriftlig klage til rejseselskabet så hurtigt som muligt og inden en måned. Fremsæt et rimeligt dokumenteret krav om kompensation. Giv selskabet en svarfrist på op til 4 uger. Send en skriftelig rykker, hvis de ikke svarer (gem kopier af papirerne). Overvej at true med læserbreve og offentliggørelse i aviserne.
 • Hvis rejseselskabet ikke svarer på din henvendelse, eller ikke vil give penge tilbage, så klag til Pakkerejseankenævnet. Det koster ca. 275 kr. i gebyr. Gebyret tilbagebetales ved medhold i klagen. Ankenævnet behandler klager over rejser med transport inklusive hotel, camping, koncerter, fodboldkampe mv.:

  Pakkerejseankenævnet
  Røjelskær 11, 3. sal
  2840 Holte
  Tlf. 45 46 11 00
  Internet: pakkerejseankenaevnet.dk


 • Hvis man udelukkende vil klage over forsvunden bagage og transport (bus, tog, færge, fly mv.), så skal man klage til: • Overvej desuden følgende klagemuligheder:
  A. Ankenævnet for hotel, restauranter og turisme. Internet: hrt-ankenaevn.dk
  B. Ankenævn for feriehusudlejning. Internet: fbnet.dk
  C. Ankenævnet for forsikring. Internet: ankeforsikring.dk


  Gult og blåt sygesikringskort og privatforsikring
  I november 2013 vedtog S-R-SF-regeringen sammen med Venstre og Konservative at afskaffe brugen af det »gule sygesikringsbevis« ved alle udenlandsrejser. Hermed vil de spare 80 millioner kr. årligt fra 2015. Fra 1. august 2014 dækker det »gule sygesikringskort« kun sygdom under ophold i Danmark, Færøerne og Grønland. Ved rejser til andre EU-lande skal man anskaffe sig det »blå sygesikringskort« via Borgerservice. Det sidestiller kortets indehaver med befolkningen i det pågældende land under sygdom. Hermed kan man komme til at betale en stor del af regningen. I nogle lande skal man nemlig selv finansere dele af udgifterne (op til 40 pct.) eller i første omgang lægge pengene ud. Desuden dækker kortet ikke hjemtransport og transport til lægepraksis og sygehus. Og der er ingen dækning for behandling på privathospitaler. Det blå kort har en gyldighed på fem år. Herefter skal man have et nyt kort. Endvidere kan man ikke længere kontakte Sygesikringens Alarmcentral i Danmark for råd og vejledning. Derfor bør man også supplere med en privat rejse-sygeforsikring med henblik på hjemtransport. Læs: Gucci Helle forringede sundhedsvelfærden

  Ved rejser uden for EU skal man selv forsikre sig hos et privat sygeforsikringsselskab. Men pas på. Man risikerer unødvendig behandling på private klinikker og hospitaler. Nogle opfatter de private forsikringer som en blanko-check. I værste fald bliver man overbehandlet med medicin og opereret uden grund. Ved tilstedeværende kronisk sygdom skal man før hver rejse i dialog med selskabet for at få en godkendelse af rejseaktiviteten. I modsat fald risikerer man at stå uden økonomisk dækning under sygdom og ulykke i udlandet. Skader og ulykke i en brandert er måske ikke dækket af forsikringen. Erhvervsaktiviteter under rejsen kan måske medføre en afvisning af forsikringens brug. Det samme kan indtagelse af ikke-lægeordineret medicin. Husk endelig at medbringe telefonnummeret til selskabets alarmcentral på rejsen.
  Ved behov for lægehjælp i udlandet skal man tænke sig om. Man skal holde sig langt væk fra snuskede klinikker og forfaldne sygehuse i mystiske sidegader. Alarmklokkerne skal ringe, hvis lægerne begynder at undersøge for mærkelige ting. Hvis problemet er en forstuvet ankel, så er der vel ingen grund til at undersøge hjertet og hjernen!! Og underskriv aldrig mystiske papirer på et fremmed sprog. Gem alle kvitteringer, recepter mv. til dokumentation over for forsikringsselskabet. Og sidst, men ikke mindst - lad dem aldrig konfiskere dit pas. Gode websites i øvrigt:
  Penge på rejsen
  At stå uden en øre på lommen langt væk hjemmefra, er det værste mareridt. Vær opmærksom på, at de fleste betalingskort har et »pengeloft«. På et almindeligt VISA-kort kan man i udlandet kun hæve 2.000 kr. om dagen og maksimalt 20.000 kr. om måneden. Et MASTERCARD har et loft på 6.000 kr. om dagen og 30.000 kr. om måneden.
  Hvis man har brugt sit betalingskort til at betale rejsen med, så kan man risikere, at det bliver afvist som betalingsmiddel i udlandet. Man kan sikre sig ved at have to eller flere betalingskort med på rejsen. Og husk at medbringe telefonnummeret til spærring af kortene, hvis de skulle blive stjålet.
  Vær desuden opmærksom på, at PBS opkræver ca. 30 kr. til din egen bank plus 1-1,5 pct. af beløbet til den fremmede bank el. forretning ved hævning med betalingskort i udlandet.

  Vær opmærksom på, at der er grænser for hvor mange kontante penge, man umiddelbart kan udføre fra Danmark. Næsten dagligt bliver der konfiskeret penge fra udrejsende i Kastrup Lufthavn. De fleste bliver dog returneret. Men hvis man skylder i skat eller offentlige ydelser, så risikerer man at pengene ryger i statskassen. Og politiet kan blive involveret, hvis der opstår mistanke om kriminalitet.
  Fra sommeren 2007 kan man frit udføre 10.000 EURO svarende til ca. 75.000 kr. Hvis man ønsker at udføre større beløb, så skal man deklarere det i forvejen.


  Gode råd på rejsen
 • Scan pas, billet og sygeforsikring ind på computeren og send filerne til din egen e-mail før rejsen. På denne måde kan du altid udprinte en kopi af papirerne på feriestedet. Husk koden til din mail.
 • Læg aldrig pas, penge, flybillet og værdigenstande i samme taske. Opbevar pas, flybillet og en del af pengene i en boks på hotellet.
 • Gå ikke rundt og vift med værdigenstande, dyrt kamera og en masse pengesedler. Det inviterer folk med skumle hensigter.
 • Gå aldrig fra en drink på en bar for senere at vende tilbage og drikke af samme genstand. Nogen kan have puttet sovemiddel i glasset. Køb en ny forfriskning.
 • Gå ikke rundt på skumle steder. Og råb op hvis du bliver overfaldet eller bestjålet. Husk at anmelde evt. tyveri til det lokale politi. Få en kopi af anmeldelsen mhp. dokumentation over for dit forsikringsselskab.
 • Hvis kreditkortet bliver stjålet, så ring straks til din egen bank eller PBS for at spærre kortet.
 • Lad aldrig dit kreditkort ude af syne ved betaling i en forretning eller på restaurant. Kortet kan kopieres i bagbutikken.
 • Hvis flybilletten bliver stjålet, så kontakt straks flyselskabet. Hvis man kan dokumentere sin identitet og har betalt billetten, så kan selskabet udstede en nødbillet. Det koster ofte et gebyr.
 • Hvis passet bliver stjålet, så kontakt det nærmeste danske konsulat eller ambassade. De kan udstede et nødpas mod et gebyr. Find adresse og tlf.nr. på: konsulat.dk eller um.dk
 • Vær tilbageholdende med at drikke drinks med ren spiritus i muslimske lande. I 2011-2012 mistede tre turister livet i Indonesien efter at have drukket hjemmebrændt methanol (træsprit). Regeringen havde indført importskat på 380 pct. på spiritus. Man bør holde sig til øl i kendte mærker.
 • Undersøg kontoudtogene på kreditkortet for mystiske træk når du kommer hjem. Bestil evt. et nyt kort.


  Danmark er ikke populært
  I en rapport om gæstfrihed og imødekommenhed fra 2013 af World Economic Forum (WEF) havnede Danmark som nr. 117 ud af 140 lande. Sverige kom ind som nr. 21, Finland som nr. 31 og Norge som nr. 59. Det flinkeste folkefærd var islændingene.
  Vi ved det jo godt. Turisterne svigter Danmark. Danskere er et forkælet, småligt, kommunalt tænkende og konstant brokkende folkefærd. Vi har verdens højeste turist- og forbrugerpriser til en gennemsnitlig ringe kvalitet. I 1999 var det generelle danske prisniveau 30 pct. højere end gennemsnittet i EU. I 2011 var priserne 54 pct. højere i Danmark. Turisterne bliver naturligvis væk fra et hundedyrt land med dårligt vejr med kun to trækplastre. Den lille havfrue og Tivoli. Der er ikke andet at komme efter.
  Håndværkere  Første regel
  Betal aldrig alle pengene forud. Det kan ikke siges tit nok. En håndværker, der forlanger penge, før han påbegynder arbejdet, er formentlig en svindler. Hvis han efterfølgende forsvinder, så står du tilbage med håret i postkassen.
  Før man hyrer en håndværker, så bør man lige tjekke vedkommende på internettet. Kig på flg. websites:

  Uautoriserede håndværkere
  I 2009 blev 155 virksomheder inden for VVS, el, gas og kloakområdet politianmeldt for typisk at have ført sig frem som autoriserede håndværkere uden at være det. Hvis man lader en sådan svindler udføre arbejdet, så kan man komme rigtigt galt afsted.
  Man kan tjekke autorisationsforholdene for disse brancher i Sikkerhedsstyrelsens autorisationsregister. Søg på CVR-nummer, navn, adresse eller telefonnummer:  Hvis man vil klage over ulovlige forhold, så er her nogle gode råd:
 • Tag gode fotografier af evt. udført arbejde
 • Beskriv det udførte arbejde i detaljer
 • Hvor er arbejdet udført
 • Hvem har udført arbejdet (navn, adresse, telefonnummer mv.)
 • Hvornår er arbejdet udført
 • Send kopi af evt. avisannoncer, links til websites eller andet, hvis der er tale om misvisende / ulovlig annoncering


  Udenlandsk arbejdskraft
  Danmarks medlemsskab af EU har gjort det muligt at hyre udenlandske håndværkere. Der er masser af penge at spare. Gå til menuen Polsk arbejdskraft og kig på sagerne.


  Håndværker-tilbud
  Danske håndværkere har i øjeblikket så travlt, at det kniber med kvaliteten. Mange serverer en dårlig bøf og lever af eengangskunderne. Det sikreste er at hyre en håndværker, som man kender. Gode råd nedenfor:

  1. Man må indhente så mange tilbud, som man vil. Man må dog kun lave en aftale med et enkelt firma. Spørg til priserne. Søg på internettet. Hvilke oplevelser har venner og bekendte haft med bestemte firmaer? Bed evt. håndværkeren om referencer på tidligere udførte arbejder. Enmandsfirmaer er ofte billigere end store firmaer med mange ansatte. Undersøg, om håndværkeren har forsikring mod uheld og forkert udført arbejde. Vælg en håndværker, der er tilknyttet et ankenævn. Så har man senere mulighed for at klage og få erstatning. På flg. websites kan du se, hvilke håndværkere du skal undgå:


  2. Få altid en skriftlig bindende aftale om pris, dato og opgave ved det indledende arbejde. Det gælder også for evt. efterfølgende løbende aftaler. Husk på, at håndværkere tænker i priser uden moms. Og betal aldrig alle pengene forud. Download aftaleblanketten fra websitet: boligejer.dk

  3. Tag billeder af det, der skal repareres.

  4. Hold øje med håndværkerne og det arbejde, de udfører. Hold styr på deres fraværstid. Holder de pause hele formiddagen? Drikker de sig fulde? Disse ting er set før.

  5. Hvis håndværkerne ødelægger nogle af dine ting, så skal de naturligvis selv erstatte dem. Gør straks håndværkerne opmærksomme på problemet. Ring til firmaets hovedkontor. Tag billeder med kameraet.

  6. Udlån aldrig dit eget værktøj til håndværkerne. Du ser det formentlig aldrig igen.

  7. Hvis du er blevet udsat for sjusk eller snyd, så klag straks til håndværkerne eller mesteren. Måske kan problemet løses ved mundtlig aftale til alles tilfredshed.
  Hvis problemet ikke kan løses mundtligt, så lav en skriftlig klage til håndværkeren. Gem kopi af brevet. Hvis håndværkeren ikke svarer, eller I ikke kan blive enige, så overvej at klage via de officielle kanaler. Få gode råd og klagevejledning på Forbrug.dk eller Byggeriets Ankenævn (se kontaktinformation nedenfor):

  forbrug.dk

  Byggeriets Ankenævn
  byggerietsankenaevn.dk
  Tlf. 72 16 02 00

  8. Hvis klagenævnene ikke vil tage klagen, så er sidste udvej et civilt søgsmål ved en domstol. Det kræver bistand fra en advokat. Alternativet er at betale en kvalificeret håndværker for at lave tingene om - og komme videre med livet!

  9. Husk at spørge dit eget forsikringsselskab, om det udførte arbejde får konsekvenser for forsikringsforholdene.

  10. Kig i øvrigt på websitet: fagportal.dk


  Spar en håndværker
  Den 1. januar 2006 kom der en ændring af autorisationsloven på el- og VVS-området. Det betyder, at alle håndværkere må lave de el- og VVS-installationer, som du i forvejen selv har haft lov til at lave. En murer må eksempelvis udskifte en stikkontakt uden jordforbindelse under 250 volt og opsætte og nedtage belysningsarmaturer. Alle håndværkere må udskifte vandhaner, håndvaske, blandingsbatterier og hårde hvidevarer. Der bliver penge at spare!


  Spar 25 pct. på VVS
  Den 2. august 2005 lavede politiet og Konkurrencestyrelsen ransagning hos store VVS-firmaer flere steder i landet. Man havde mistanke om, at firmaerne laver ulovlige prisaftaler.
  VVS-direktørerne skulle have lavet et netværk med mobiltelefoner med taletidskort. Derved kan samtalerne ikke spores! Når store ordrer er i udbud, så aftaler direktørerne priserne indbyrdes og skiftes til at tage ordrerne. Herved har de kunnet tage overpriser på op til 25 pct. Dette er strafbart ifølge Konkurrenceloven.
  Laver de små VVS-firmaer også ulovlige prisaftaler? Vi ved det ikke. Under alle omstændigheder bør man ikke acceptere den pris, VVS-manden forlanger. Når du skal have lavet VVS-arbejde, så forlang et tilbud på prisen og få en skriftlig bindende aftale. Og som en tommelfingerregel: Bed om et afslag på 15-25 pct. af den pris VVS-firmaet forlanger.

  Man kan kun klage over VVS-arbejde, hvis prisen overstiger 3.000 kr. Under dette beløb må man prøve at tale sig til rette med VVS-manden. Eller lade en anden håndværker udbedre arbejdet. Der er to klageinstanser over VVS-arbejde ved priser over 3.000 kr.:

  Dansk VVS Garanti
  tekniq.dk
  Tlf.: 87 41 77 95

  Forbrugerrådet
  forbrug.dk

  Lejebolig  Undgå plattenslagerne
  Hvert år opstår et stort behov for billige lejeboliger hos nye studerende i de store byer - overvejende København og Århus. Det udnytter plattenslagerne. Den 1. august 2008 afslørede Ekstra Bladet tre websites til at snyde boligsøgende mennesker. På internettet reklamerede de med en masse billige lejeboliger. For at opnå kontakt til udlejerne skulle man betale op til 499 kr. for at få et log-inn på det pågældende site. Herefter kunne man afsende en e-mail til udlejeren. Herefter skete der ikke mere. I bedste fald fik man besked på, at lejligheden var udlejet. Mange af lejlighederne eksisterede ikke i virkeligheden. På den måde scorer ejerne af internetsiderne dine penge. De pågældende websites med næsten samme design ejedes af samme personkreds. Da Ekstra Bladet mødte op hos en af ejerne i Hornsyld i Østjylland, truede dennes kæreste med at smadre deres bil!! En sådan adfærd er plattenslagernes varemærke. De tre websites hed:

  boligmaxx.dk
  boligbasen.dk
  bolignu.dk


  Ved ønske om at leje en lejlighed bør man se lejligheden og sikre sig udlejerens identitet ved fremvisning af eksempelvis ID-kort med foto og oplysning om vedkommendes telefonnummer, privatadresse mv. Herefter kan man søge på navnet på eksempelvis Google. Og man kan henvende sig til ejendommens vicevært eller bestyrelsesformand for at få identiteten bekræftet. Herefter skal der foreligge en udlejningskontrakt i standardformat til underskrift af begge parter. Først herefter skal man betale de aftalte beløb. Hvis man i uforsigtighed vil betale penge til en skummel udlejer uden at have foretaget sig disse ting, så skal man bruge et betalingskort. Dermed kan man få sin bank til at returnere betalingen, hvis man bliver snydt. Man skal aldrig betale kontant eller i panik erlægge penge forud. En plattenslager vil som regel have hastværk med udlejningen og fremføre påstande om en masse interesserede lejere.

  Hvis man fremlejer en andelslejlighed el. lejelejlighed så bør man sikre sig beboerens identitet ved at se dennes egen lejekontrakt samt ID-kort med foto mv. Og man skal sikre sig vedkommendes fremlejningsret. Herefter skal der underskrives en fremlejekontrakt af begge parter. Og husk altid at tage billeder af lejligheden for senere at kunne dokumentere dennes stand eller mangel på samme. Som fremlejer har man ikke de samme rettigheder som en lejer. Hvis lejeren sættes ud af lejemålet, så ryger fremlejer formentlig samme vej. Og der er ikke noget at gøre rent juridisk. En »fremleje« er en leje af en andens lejebolig. Hvis man lejer en ejerbolig eller en andelsbolig, så er der tale om »almindelig leje«. Hvis man fremlejer en ejerlejlighed eller et hus, så kan man sikre sig ejerens identitet på websitet:  Kun i meget grove tilfælde af boligsvindel gider politiet efterforske sagen. Det er nemlig ikke ulovligt at bondefange folk. Og efterforskningen er meget ressourcekrævende. Det ved plattenslagerne. Man kan evt. true med at sætte en advokat på sagen.


  Mangler du bolig
  Skal du til at studere? Mangler du en studiebolig eller bare en lejebolig? Prøv at kigge på flg. websites:
  Huslejen
  De fleste udlejere prøver at få så meget i husleje som muligt. Det siger sig selv. Ifølge LLO (2016) betaler en tredjedel af lejere i private lejemål for meget i husleje. Som en rettesnor lå gennemsnittet for husleje i lejebolig i 2009 på flg. (kilde: Danmarks Statistik):

 • København: 117,72 kr. pr. kvm. pr. mnd.
 • Ålborg: 82,17 kr. pr. kvm. pr. mnd.
 • Århus: 91,68 kr. pr. kvm. pr. mnd.
 • Odense: 74,93 kr. pr. kvm. pr. mnd.

  Der er nogle ret enkle regler for husleje i Danmark. Se nedenfor.

 • Ikke moderniserede lejligheder (gammelt bad og køkken) fra før 1991:
  Ifølge lejeloven skal huslejen ligge mellem 550-650 kr. pr. kvm om året.
 • Moderniserede lejligheder fra før 1991:
  Ifølge lejeloven skal huslejen ligge mellem 1.000-1.100 kr. pr. kvm om året.
 • Lejligheder bygget efter 1991:
  Her må udlejer frit bestemme huslejen. Lejerne får sjældent ret i en klage.


  Lejeboligen
  Der mange bolighajer, boligpsykopater og svindlere på boligmarkedet. De er ude på at nuppe dine penge. Af samme grund har man lavet lovgivning på området. Som lejer har man en masse rettigheder: Lejeloven
  Gode råd nedenfor:

 • Undgå plattenslagerne. Betal aldrig penge forud uden en lejekontrakt. Tjek udlejers ret til at udleje lejligheden. Spørg i opgangen. Kontakt ejendommens bestyrelse. Undersøg vedkommendes navn på internettet. Spørg i LLO og chek på websitet: ois.dk
 • Hvis du skal fremleje en lejlighed, så forlang en skriftlig tilladelse til dette fra ejendommens ejer.
 • Nogle mennesker udlejer lejligheder via et firma. Dermed er man som lejer ikke beskyttet af lejeloven. Man kan smides på gaden uden varsel. Pas på med at leje en lejlighed gennem et sådant firma.
 • Pas på med hvor du sætter din underskrift. Skriv kun under på selve lejekontrakten. Man kan finde en standardlejekontrakt på internettet. Læs den godt igennem før underskriften sættes på den rigtige kontrakt. Få den evt. tjekket hos LLO eller en boligadvokat. Pengene til dette kan være givet godt ud.
 • Hvis man lejer et værelse i en privat bolig, så er der faste regler for, hvor høj lejen må være.
 • Vær forsigtig med tidsbegrænsede lejekontrakter. Hvis man fraflytter før tid, så hæfter man økonomisk for hele den aftalte periode.
 • Ved indflytning skal man sikre sig, at lejligheden er som lovet. Tag billeder af alle rum. Gør udlejer opmærksom på eventuelle defekter, skader, fejl og mangler skriftligt inden 14 dage. Send brevet som anbefalet post.
 • Hvis du betaler din husleje til tiden og overholder gældende husorden, så kan du stort set ikke smides ud af lejemålet. Hvis du ikke betaler lejen, så kan udlejer med fogedens hjælp sparke dig ud. Udlejer kan ikke selv foretage udsætningen. Det er ulovligt.
 • I forbindelse med et lejemål er 'sorte' penge mellem lejer og udlejer formentlig ulovligt. Lad være. Få kvittering på al betaling.
 • Overvej indmelding i LLO - se nedenfor.


  LLO
  Har du problemer med din udlejer? Stiger din husleje voldsomt? Er varmeregningen forrykt? Forlanger udlejeren 60.000 kr. ved fraflytning?
  Hvis du bor til leje, kan du meget let risikere at opleve ovennævnte ting. Udlejerne vil score kassen. Hvis du står helt alene, kan du let komme til at miste en masse penge. Overvej at melde dig ind i Lejernes Landsorganisation (LLO). Indmeldelsesgebyret er på ca. 450 kr. Kontingent pr. halve år er ca. 321 kr. Se kontaktinformation:

  Lejernes LO
  Vester Voldgade 9, 1
  1552 København K
  Tlf. 33 11 30 75
  E-mail: info@llo.dk
  Internet: llo.dk  Fraflytning af lejlighed
  Medbring egne vidner ved synet af lejligheden ved fraflytning. Man skal aldrig underskrive en »fraflytningsrapport«, hvis man er uenig i ordlyden og konklusionen. Hvis man som lejer har indbetalt forskud eller depositum, så har man ret til at vælge egne håndværkere til istandssættelse ved fraflytning. Man må også selv istandsætte lejligheden - uanset ordlyden i lejekontrakten. Hvis man overlader arbejdet til udlejeren, så risikerer man at blive præsenteret for en stor regning. Udlejers egne håndværkere har ofte en underhåndsaftale om overpris for senere at dele overskuddet med udlejer.
  Lad dig ikke skræmme af en brovtende agressiv udlejer. Lejeloven indeholder regler for næsten alle de ubehageligheder, man kan komme ud for som lejer. Gem alle papirer og tag kopi af din kommunikation med udlejer. Brug evt. mobilen til at optage lyd og video. Læs i øvrigt om rettigheder i lejeloven (link ovenfor).
  Flytning  Flyttemanden
  Så kommer problemerne med flytning. Det billigste er at leje et folkevognsrugbrød og få hjælp af vennerne. Man kan også prøve at lave en god aftale med en 3 x 34. Den dyreste løsning er flytning med et rigtigt flyttefirma. Hvis du vælger sidstnævnte, så følger her et par gode råd:

  1. Ring rundt til forskellige flyttefirmaer og undersøg priserne. Vælg kun firmaer, der er medlem af Dansk Møbeltransport Forening. Vær forsigtig med firmaer, der tilbyder »sort« flytning og påfaldende lave priser. Når de har hentet dine ting, så risikerer du, at prisen er steget til det dobbelte (se under advarsel nedenfor). Kig desuden på websitet: flytbilligst.dk

  2. Få altid et skriftligt tilbud med flyttedato og færdig pris eller et overslag, der kan svinge med 10 pct. Check, om alle aftalte ting er med i tilbuddet. Pris for evt. leje af flyttekasser og tiden du råder over dem, skal være med i tilbuddet. Flyttekasser kan i øvrigt købes billigt i SILVAN.

  3. Undersøg om flyttefirmaet forsikrer dit bohave under flytning. Forlang evt. at disse forhold er nævnt i det skriftlige tilbud. Vær opmærksom på, at forsikringen sædvanligvis ikke dækker de ting, som man selv pakker.

  4. Vær altid til stede når flyttemændene afhenter og bringer dit bohave.

  5. Hvis dine ting går i stykker, eller noget går galt under flytningen, så klag straks mundtligt til flyttemændene. Lav straks herefter en skriftlig klage til flyttefirmaet. Gem kopi af brevet.

  6. Hvis du ikke kan komme overens med flyttefirmaet, så klag til: Forbrugerklagenævnet

  7. Kig i øvrigt på websitet: flytteklar.dk


  Advarsel
  Ekstra Bladet har gentagne gange - senest torsdag den 4. oktober 2012 - advaret mod flyttemanden Jens Benny Sørensen. Han driver sine »forretninger« fra Lille Skensved ved Køge. Hvis man søger på hans navn på internettet, så får man sig et chock. Det vælter frem med bizarre fortællinger og klagesager over hans forretninger. I perioden 1991-2012 modtog Forbrugerklagenævnet mere end 100 klagesager på ham. I 2001 afslørede DR-TV i en dokumentarudsendelse med skjult kamera hans vanvittige arbejdsmetoder. Efterfølgende gik han i skjul i en periode. Den samme historie gentog sig i TV-programmet BASTA den 12. april 2007.
  I Ekstra Bladet den 4. oktober 2012 kunne man læse om et ægtepar, som havde fået flyttet deres møbler til opmagasinering for 6.250 kr. Efterfølgende skulle de betale 1.250 kr. pr. måned for magasinet. På et tidspunkt bad de om en pris for at få tingene leveret i Berlin. Det ville koste 46.250 kr. Det måtte ægteparret til sidst betale mod at få møblerne udleveret på en parkeringsplads ved Køge!!!!!
  »Når du flytter via Flyttecentralen, er du med til at støtte kræftsyge børn i Danmark ved, at Flyttecentralen giver et økonomisk bidrag til Børnecanserfonden« - lød det på hans website i 2012. Men det var plattenslageri. Børnecancerfonden afviste at have et samarbejde med flyttefirmaet.

  Firmaets fremgangsmåde er at give et billigt tilbud. Når flyttebilen kommer med møblerne på modtageradressen, så forlanger flyttefolkene pludselig en højere pris. Ofte 50-100 pct. mere end det oprindelige tilbud. Hvis man ikke betaler, så kører flyttebilen væk med møblerne.
  Hvis man lader firmaet opbevare sit bohave, så risikerer man at få ødelagt sine ting. Lagerhallen skulle være en fugtig beskidt garage med rotter og mus. Folk har oplevet, at møbler og tøj bare forsvinder.
  Ifølge avisen har folk oplevet at blivet truet med tæskehold og vold af ejeren. En kunde fandt alt sit bohave på en rasteplads på Sydmotorvejen. Hvis man klager personligt til manden, så råber og skriger han i telefonen. Da Ekstra Bladet i marts 2007 opsøgte ham på privatadressen på Gammel Køge Landevej, så mødte de et lokalt postbud. »Jeg vil anbefale jer at kontakte en advokat. Han er en rigtig svindler. Og det har han været i 20 år.......« - udtalte han til journalisten.

  Aktuelt står han bag eksempelvis flg. firmaer:

 • Scan-Service A/S
 • DK-flyt (dk-flyt.dk)
 • Flyttebureauet Scandinavia A/S
 • Scan Flytteservice A/S
 • Scan Property A/S
 • Dan-Uld Isolering og Tag
 • Euro-Service Aps
 • Brøndby Flytteforretning Aps (BF-flyt)
 • Danmarks Internationale Flytteservice Aps
 • Flytteservice Danmark Aps
 • JBS Service Holding Aps
 • Dansk Flytteservice
 • SCAN-flyt
 • DK Flytteforretning Aps.
 • Flyttecentralen Aps.
 • Skandinavisk Flytteservice Aps.
  Bøger, sko  Billige bøger
  Det er med bøger som med alle andre varer. De er dyrere i Danmark end alle andre steder i Europa. En dansk boghandler har i gennemsnit en profit på 40 pct. ved et bogsalg. Derfor kan man spare mange penge ved at købe sine bøger et andet sted.
  Ofte kan man købe billige bøger i diverse danske storcentre. Lærebøger kan med fordel købes på ferien eller konferencen i udlandet. Ellers kan man forsøge på internettet. Man skal have titel, forfatter eller ISBN-nummer parat. Kig på flg. websites:
  Løbesko
  Vi har modtaget den 6. oktober 2010:

  Hvis du søger billige løbesko, så tjek internettet før du stormer ud i butikkerne og køber. På internettet kan du også få gode råd, omkring hvilke forskellige løbestile, der passer til de forskellige sko. Lige nu er der gode tilbud på:
  Køb billige løbesko
  I 2012 havde flere amerikanske undersøgelser dokumenteret, at løbeskader er helt uafhængige af prisen på løbesko. De dyre giver lige så mange løbeskader som de billige. Det underminerer helt butikkernes forsøg på at hive penge op af lommen på kunderne. Når den karl-smarte sælger hiver dig op på et løbebånd for at sælge dig en dyr sko, så er det rent fup og fjolletobak.
  Kørekort  Danske kørelærere er nogle af de dyreste i verden. Og priserne er påfaldende ens. Det kan man så undre sig lidt over. Under alle omstændigheder skal man jo have et kørekort. I den anledning kan man spare tid og formentlig også penge, hvis man har øvet sig lidt og sat sig ind i tingene før første køretime. Det er lovligt at køre bil uden kørekort på privat grund.
  Gode råd:

 • Når du skal erhverve et kørekort, så ring rundt og hør om priserne. Slå firmaernes og ejernes navne op på internettet. Spørg venner og bekendte om deres erfaring med bestemte kørelærere. Vælg ikke altid det billigste tilbud. Og betal aldrig »sort«.
  Hvis man vælger en kørelærer, der er medlem af Dansk Kørelærer Union - dku.dk - så har man en vis garanti for kvalitet og etik. Desuden har man en klagemulighed. Gå ind på deres website og find medlemmerne. Besøg evt. firmaet og tal med kørelæreren før du bestemmer dig.

 • Når man har valgt en kørelærer, så få alle aftaler og evt. pakkeløsninger på skrift. Først derefter skal man betale for undervisningen. Gem alle papirer.


  MC kørekort
  Ifølge dansk lovgivning skal alle elever igennem flg. undervisning for at få et MC-kørekort (kilde: Ekstra Bladet):

 • 26 lektioner i teori
 • 12 kørelektioner på vej
 • fire kørelektioner på lukket vej
 • en kørelektion i mørke
 • fem kørelektioner på et køreteknisk anlæg
 • de teoretiske og praktiske lektioner skal være sammenhængende. Hvis undervisningen afbrydes i mere end tre måneder, så skal eleven begynde forfra.


  Advarsel
  Den 21. april 2007 advarede Ekstra Bladet mod firmaet MC TRAFIKSKOLE (mc-trafikskole.dk). Firmaet ejes af Johnny Fischer. Ifølge avisen går hans metode ud på at aftale undervisning til et MC-kørekort. Når man har indbetalt pengene, så forsvinder han sporløst. Vinterhalvåret tilbringer han i Thailand. Privatadressen er registreret i Sverige.
  Masser af mennesker er tilsyneladende blevet snydt gennem de sidste 10 år. Af samme grund skifter manden vedvarende lokaler. Så kan ofrene ikke finde ham. Skiftende medborgerhuse i Valby og Nørrebro har været brugt til formålet. Pr. april 2007 skulle undervisningen ifølge avisen foregå i Kulturhuset i Indre By.
  Advokat  Hvad er en advokat?
  En advokat er en person med en kandidatgrad i jura fra universitetet. Denne person kan man leje for penge til at repræsentere sig og sige næsten hvad som helst i en hvilken som helst sag. Uanset om det er rigtigt eller forkert.


  Retshjælp
  Hvis du får brug for juridisk assistance fra en advokat, så er gode råd dyre. Overvej i første omgang følgende muligheder:

 • Undersøg først om din indboforsikring, husforsikring, ulykkesforsikring eller bilforsikring dækker advokatomkostninger. Giv dig god tid. Find policen frem og læs alt det, der står med små bogstaver!!

 • Prøv at få fri proces eller få svar på dine spørgsmål via internettet - gratis!
  Henvend dig til: friproces.dk eller friproces.dk (Internettets gratis retshjælp)


 • Hvis din lønindkomst er under en bestemt grænse, så kan du få gratis juridisk rådgivning hos Københavns Retshjælp:

  Københavns Retshjælp
  Tietgensgade 31 c
  1704 København K
  Tlf. 33 11 06 78
  Internet: retshjaelpen.dk


 • KRIM tilbyder gratis retshjælp ved klager over politi og domstole (betal evt. et kontingent):

  KRIM
  Fiskergade 33 - 37
  8000 Århus
  Tlf. 70 22 22 42
  Internet: www.krim.dk


 • Kunstnere kan få gratis retshjælp hos Kunstnernes Retshjælp:

  Kunstnernes Retshjælp
  Vingårdsstræde 21, 1 sal
  1070 København K
  Tlf. 33 12 81 70 / 33 32 28 39
  Internet: www.kunstnernesretshjaelp.dk


 • Få gode generelle oplysninger på websiden: advokatsamfundet.dk  Advokatsalær
  Nogle advokater er bare ude på at score dine penge. Der kan være prisforskelle på flere hundrede procent hos forskellige advokater for den samme ydelse! Gode råd nedenfor:

  1. Ring rundt til advokaterne og bed om priser. Kig efter priser på deres websites. En høj pris er ikke nødvendigvis udtryk for den bedste ydelse. På den anden side skal man heller ikke altid vælge den billigste klamphugger.

  2. Hvis en advokat ikke kan eller vil oplyse om prisen, så vælg en anden.

  3. Når du har valgt en advokat, så bed om et gratis formøde. Ved dette møde skal du finde ud af, om advokaten har forstand på dit problem. Advokater kan specialisere sig og blive eksperter indenfor bestemte emner.

  4. Hvis du har tillid til advokaten, så aftal en pris på jobbet og lav en bindende skriftlig aftale. Vær sikker på, at aftalen dækker alle udgifter. Nogle advokater oplyser ikke om moms og afgifter til staten!! Hvis advokaten ikke vil lave en aftale om prisen, så vælg en anden.

  5. 1 maj 2005 lavede advokatsamfundet en ny etisk regel for advokater. Når du som almindelig forbruger har indgået en aftale om en ydelse hos en advokat, så skal han/hun automatisk give dig et skriftligt overslag over prisen på ydelsen.

  6. Hvis du føler dig snydt af en advokat, så kan du klage til Advokatnævnet.

  Advokatnævnet
  Kronprinsessegade 28
  1306 København K.
  Tlf. 33 96 97 98

  Pensionist  Ældresagen
  Hvis du er fyldt 50 år, så overvej indmelding i foreningen Ældresagen. Personligt medlemsskab koster 125 kr. pr. halvår. Der er penge at spare og hjælp at hente. Kontaktinformation:

  Ældre Sagen
  Nørregade 49
  1165 København K
  Tlf. 33 96 86 86
  Internet: aeldresagen.dk

  Telefon, internet, TV og elektronik  Mobiltelefon
  Mobilselskaberne er ikke anderledes end andre private virksomheder. De er ude på at score dine penge. Med vilje har de skabt en uoverskuelig jungle af såkaldt »gode tilbud«. Formålet er at skjule den egentlige pris. Når man møder op i butikken og skal betale for sit gode tilbud, så er der lige kommet 700 kr. ekstra på prisen. Og når man har tegnet abonnementet, så kommer chokket. De fleste mennesker betaler formentlig over 3.000 kr. for meget hvert år for deres mobilabonnement.
  Den billigste løsning ved et lavt forbrug er at købe sin mobil uden abonnement over eksempelvis internettet. Herefter skal man finde et billigt abonnement hos en teleudbyder med betaling for alt i »løs vægt« efter behov. Ved et stort forbrug er selskabernes pakkeløsninger formentlig billigere i det lange løb.
  Man kan ringe helt gratis fra sin mobiltelefon ved at downloade såkaldte apps med adgang til telefoni og SMS over internettet. Denne teletrafik går helt uden om teleskaberne. Kig efter: Skype, Viber, Rebtel, Plingm, Fring og Facebook Messenger.
  Roaming
  En mobiltelefon søger automatisk forbindelse til den nærmeste mobilmast (med mindre man har afbrudt denne funktion). Det kaldes roaming. Og prisen for dette varierede tidligere betydeligt i EU. Dermed skovlede mobilselskaberne urimeligt mange penge i kassen. Pr. 15. juni 2017 indførte EU-parlamentet derfor ensartede priser for roaming i hele EU. Dermed skulle prisen for mobilbrug være den samme i alle EU-lande (med mindre andet er aftalt med teleudbyderen). Men det er naturligvis for godt til at være sandt.
  Under ophold på en færge forbinder mobilen sig til færgens mobilnet. Og det kan koste kassen. Ved ophold i et EU-land tæt på grænsen til et ikke EU-land forbinder mobilen sig måske til en mobilmast i sidstnævnte. Det har folk oplevet under ferie i Grækenland tæt på Tyrkiet. Det kan koste kassen.
  Det sikreste under ferie i EU er stadig at afbryde »mobile data« på mobilen. Desværre.


  Telefonregningen
  Teleselskabet har ansvaret for at præsentere en korrekt og overskuelig telefonregning. Hvis regningen er påført en uforståelig udgift, så bør man straks kontakte selskabet for en forklaring. Hvis udgiften ikke kan forklares, så skal pengene ikke indbetales eller tilbagebetales. Selskabet må ikke kræve, at man selv henvender sig til andre instanser for at få en forklaring. Hvis de ikke vil annullere eller returnere åbenlyst uberettigede udgifter, så kan man klage til Forbrugerombudsmanden eller Teleankenævnet. I øvrigt har man ret til at pålægge teleselskabet et rykkergebyr ved manglende betaling af skyldigt beløb.


  TDC sælger dit telefonnummer
  Når man har købt et mobilabonnement hos TDC, så risikerer man at blive kimet ned af mystiske personer fra alverdens firmaer. De vil sælge alt lige fra baby-pudder til forsikringer. TDC sælger nemlig telefonlisterne til firmaerne, med mindre man frabeder sig den slags chikane. Eller også skal man som udgangspunkt bestille hemmeligt og unlisted nummer. Når et teleselskab benytter sig af den slags metoder for at tjene småpenge, så er de beviseligt økonomisk på røven. Så bør man overveje at skifte selskab.


  Mobiltelefoner er muligvis kræftfremkaldende
  I 2013 gennemførte elever fra fem 9. klasser i Nordjylland et forsøg, som ingen videnskabsmænd i hele verden aldrig havde tænkt på. De opstillede en bakke med karse i nærheden af en trådløs router og en bakke i normale omgivelser uden stråling. Karsen i den bestrålede bakke spirede næsten ikke. Karsen i den ubestrålede bakke spirede normalt. Resultatet gik verden rundt.
  I juni 2011 fremkom WHO med en advarsel om, at mobiltelefoner kan være skadelige og muligvis kræftfremkakldende. Den elektromagnetiske stråling ændrer hjernecellernes egenskaber, og reducerer dermed deres evne til at bekæmpe kræftceller. Man bør derfor vælge en telefon med lavest mulig stråling.
  En mobiltelefons stråling måles i SAR (specific absorption rate). Det er et mål for den mængde varme (watt pr. gram), som en telefon kan afsætte i en voksen krop. Grænseværdien i EU for SAR er 2,00 watt pr. kilo. Jo lavere SAR-værdi, desto mindre stråling.


  Mobiltelefoner skader sædkvaliteten
  Amerikansk og australsk forskning skulle vise, at den elektromagnetiske stråling fra mobiltelefoner kan skade DNA´et i sædceller og derved ødelægge arvemassen og reducere forplantningsevnen. Den skadelige effekt er højest ved opbevaring af telefonen tæt på skridtet. Eksempelvis i lommen. Amerikanske undersøgelser har vist, at brugere af mobiltelefoner har op til 40 pct. lavere sædtal. Danske mænd har den dårligste sædkvalitet i Europa.


  Fup med mobiltjenester
  Plattenslagerne er alle steder. Også på mobilen. Hvis man klikker på et tilforladeligt link, så risikerer man uden videre at blive opkrævet en regning. Det skal man ikke finde sig i.
  Teleselskaberne giver forskellige firmaer lov til at sælge tjenester på mobilnettet. Dermed har teleudbyderen ansvaret for disse firmaers gøren og laden i forhold til mobilkunderne. Et firma har kun ret til at opkræve penge for en tjeneste, hvis kunden har accepteret at betale. Hvis man uberettiget bliver præsenteret for en regning, så bør man kontakte teleudbyderen. Denne skal annullere regningen eller returnere betalte penge. Og standse firmaets fup.
  I øvrigt kan man kun blive opkrævet maksimalt 2.500 kr. pr. mnd for mobiltjenester.


  iPhone, Microsoft og Sony snyder
  IPhone er produceret af APPLE i dobbeltmoralens eget land USA. Man skal være opmærksom på, at firmaet udsætter visse internetsider for censur. Eksempelvis fik Ekstra Bladet besked på at bortredigere side 9-pigen på deres internetavis. Ellers ville APPLE blokere adgangen på iPhone. Og det er jo højest mærkværdigt. Ca. 90 pct. af al porno kommer fra USA. Vil APPLE også blokere for denne adgang?
  I 2016 begyndte en dansk iPhone-bruger i Taastrup at undre sig. Han havde modtaget en iPhone fra Apple som erstatning for den gamle defekte mobil. Ifølge dansk købelovgivning skulle han have modtaget en helt ny mobil. Men nu opdagede han, at den »nye« telefon var sammensat af gamle brugte dele. Han henvendte sig derfor til Apple. Her ville medarbejderne tydeligvis ikke have mere med sagen at gøre. Efter adskillige henvendelser indrømmede en medarbejder, at man ifølge sædvanlig praksis havde sendt ham en telefon med genbrugte dele. Det ville manden ikke finde sig i. Han forlangte en helt ny telefon. Forbrugerklagenævnet gav ham ret i dette krav. Så slæbte Apple ham i retten med krav om lukkede døre. Retssagen skulle altså være hemmelig. Det blev naturligvis afvist af dommeren. Og nu viste det sig, at Apple har oprettet en sideløbende halvt hemmelig industri til produktion af »genopretningstelefoner« til udlevering i den slags situationer. Man giver rutinemæssigt kunderne en »ny mobil« med gammelt indmad. Firmaets advokat argumenterede, at det jo stod på skrift i mobilens garantibevis. Men den slags skriverier kan ikke erstatte dansk lovgivning. Apple overtræder både købeloven og markedsføringsloven. I december 2016 gav byretten kunden ret. IPhone må ikke erstatte en defekt mobiltelefon med gamle eller genbrugte dele. Kunden skal have en helt ny telefon. I 2014 lavede Apple samme nummer med en iPhone-kunde i Holland. En defekt iPhone 6 Plus blev erstattet med en genbrugt model. Det ville kunden naturligvis ikke acceptere. I en retssag blev Apple dømt til at tilbagebetale pengene.
  I 2016 efter dommen i dansk byret kunne Ekstra Bladet ikke fremdrive en kommentar fra Apple. Det store milliardforetagende med hundredevis af højtlønnede advokater var gået i flyverskjul. Naturligvis fordi de sad med en total tabersag. I september 2017 havnede en intern iPhone-manual hos Business Insider. Her kunne man læse instrukser til medarbejderne til afvisning af klagesager, hvor kunderne har ret. Vor herre bevares. Dybt underligt at folk køber disse tabertelefoner. I øvrigt snyder både MICROSOFT og SONY også deres kunder med brugt erstatningselektronik stik imod dansk lovgivning. Altså en stor omgang plattenslageri.


  Spar på telefonregningen
  Danske telefontakster er nogle af de højeste i verden. Nu kan man spare en masse penge ved opkald til udlandet ved at installere et lille program på sin computer og bruge den som telefon. Ring eksempelvis til USA for 0.13 kr/minut og til Thailand for 0.37 kr/minut. Køb først et headset med mikrofon og øresnegl i en computerbutik (ca. 50-100 kr.). Læs nedenfor:

  1. Gå på internetadressen www.skype.com og download programmet. Det er gratis. Vælg et Skype-navn og et password når programmet er installeret.

  2. Tilslut headset til USB-indgang eller mikrofon/højtalerstik.

  3. Nu kan du ringe billigt til andre, som også har Skype installeret. Det kræver blot, at de er on-line. Desuden skal du kende deres Skype-navn. Efter et klik på navnet er der kontakt.

  4. Indsæt penge hos skype.com med dit betalingskort, hvis du vil ringe til almindelige fastnettelefoner og mobiltelefoner fra computeren.

  5. OBS: Sørg altid for at have den senest opdaterede version af Skype. Der er problemer med sikkerheden på de ældre versioner.


  Mobilt internet og bredbånd
  Vi har modtaget den 4. oktober 2010: Spar på Mobilt Internet og Mobilt Bredbånd.

  Spar penge på din internetregning ved at tjekke mobilt internet. Tjek evt. også om det kan spare dig, at skifte fra dit gamle mobilabonnement til enten mobilt bredbånd eller 4g mobilt bredbånd
  (M.A.)


  Teleankenævnet
  Hvis man føler sig snydt af sin teleudbyder, så bør man først forsøge at løse problemet telefonisk eller skriftligt. Selskabet skal behandle klagen inden for tre måneder. I denne periode må selskabet ikke opkræve en evt. regning, hvis den er genstand for klagen. Husk at gemme kopier af korrespondancen.
  Hvis man ikke kan komme overens med teleudbyderen, så kan man klage til Teleankenævnet. Det koster 150 kr. i gebyr. Pengene får man retur ved helt eller delvist medhold. Kontaktinformation nedenfor:

  Teleankenævnet
  Nørre Voldgade 48, st.
  1358 København K.
  Tlf.: 33186900
  Internet: teleanke.dk  Digital Alzheimer
  Hvis man ikke bruger sin hjerne, så bliver man dum. I 2012 begyndte hjerneforskere at anvende begrebet »digital Alzheimer« for svigtende hukommelse (begyndende demens) hos folk, som lagrer begivenheder, datoer, navne, telefonnumre og adresser mv. i mobiltelefonen i stedet for hjernen. Man ser disse stakkels mennesker overalt. Der er intet andet i deres liv end mobilen. Fuldstændigt hypnotiserede sidder de og stirrer i apparatet hvert andet minut. Nogle totale mobilfjolser gå rundt med propper og ledninger i ørerne for at være i vedvarende kontakt med deres eneste ven mobilen. Send dem dog til psykolog.


  Ingen fladskærms-TV i København
  Vareudbuddet i Danmark er generelt langt lavere end de omkringliggende nabolande Sverige og Tyskland. Udbudsmæssigt er lille Danmark et U-land. I februar 2016 ville en læser af vores website fra København købe et ganske almindeligt 24 tommers fladskærms-TV. Det var umuligt. Læs nedenfor.

 • I weekenden 19-21 februar 2016 stod jeg og skulle købe et 24 tommer fladskærms-TV til mit kontor. Hvor skulle jeg gå hen? Reklamerne med billige priser fra POWER er så store, at de knapt nok kan puttes i brevsprækken eller postkassen. Det måtte være et oplagt sted at købe et TV. Fredag formiddag den 19. februar tog jeg Metroen til POWER i Frederiksberg Centret. Her stod to vagter i nypressede lyseblå skjorter og skulede ved indgangen. Jeg fandt et TV, og kiggede mig omkring efter hjælp. Efter nogen søgen så jeg tilsyneladende forretningens eneste medarbejder. Han stod tydeligvis og talte privat i sin mobiltelefon. Og han kunne oplyse, at »TV er ikke lige mit område....« Modvilligt gik han med i TV-afdelingen og kiggede. Så forsvandt han ned bag i forretningen. Efter et par minutter kom han tilbage og oplyste, at »vi har ingen medarbejdere, der kan hjælpe med TV - desværre.....!!!« Jeg måtte forlade den store forretning uden et TV.

 • Så gik turen til FØTEX på Vesterbrogade. De reklamerede på deres website med et 24 tommer Philips-TV til omkring 1.500 kr. På første sal var der ikke en enste medarbejder. Efter henvendelse til Informationen i stuen kom der hjælp. Han kunne oplyse, at deres Philips-TV var udsolgt!! Igen måtte jeg forlade en forretning uden et TV.

 • Så gik turen videre ned ad Strøget til FONA. Og det er et totalt taber-firma. Masser af medarbejdere i fine hvide skjorter stod og hyggesnakkede med hinanden. Der var tydeligvis intet at lave. Ingen kunder. Og de kunne meddele mig, at FONA slet ikke sælger TV i den størrelse!! Jeg måtte gå uden et TV.

 • Dagen efter den 20. februar tog jeg turen til FIELDS på Amager. Her måtte man da kunne købe et TV. I den store TV-afdeling i EL GIGANTEN var der ikke et eneste TV i den størrelse. Og man kunne oplyse, at den næste sending TV først ankom i april 2016. Det er ikke løgn. Igen måtte jeg forlade en TV-forretning uden et TV.

 • Slukøret og skuffet gik turen til BILKA i centret. De reklamerede med Philips-TV i størrelserne 22-24 tommer. Og her kunne en medarbejder oplyse, at alt var udsolgt. Altså ingen fladskærms-TV i København. Kan nogen hjælpe mig med at finde et TV i København og omegn? Eller skal jeg til Sverige eller Tyskland for at finde et TV?

  Danmark er et håbløst lille bondeland  TV-licens
  I Danmark betaler vi verdens højeste tvungne TV-licens for verdens laveste sendetid. Licensen er naturligvis en svindelskat. I 2016 slukkede DR og TV2 for det analoge TV-signal. Dermed blev i tusindvis af billedrørs-TV ubrugelige og totalt værdiløse (med mindre man investerede i digitalbokse). Alligevel skal tvangslicensen betales. Hvis man ikke længere har behov for at betale denne svindelskat, så foretag framelding her: dr.dk


  Spar på el-regningen
  Siden 1979 er de danske el-regninger blevet pålagt den ene vanvittige afgift efter den anden. I 2012 udgjorde 70 pct. af en regning afgifter til el-selskabet og staten. Det reelle el-forbrug udgjorde 15 pct. Derfor kan der være penge at hente ved at skifte til en anden leverandør. På Energitilsynets website elpris.dk kan man indtaste sit postnummer og årlige elforbrug og se alternative selskaber og mulige besparelser. Vær opmærksom på, at nogle selskaber lancerer et billigt introduktionstilbud. Efter nogle måneder bliver man flyttet over på en standardpris, som måske er dyrere end den gamle. Læs desuden: El-regninger eksploderer
  Identitetstyveri  Hvad skal man gøre?
  Tegnebogen og passet kan tabes. Tasken kan glemmes på en restaurant. Og ethvert IT-system kan hackes. Derved kan personlige papirer og data komme i hænderne på en psykopat. Navn, adresse og CPR-nummer havner måske hos kriminelle et eller andet sted i verden. Pengene forsvinder fra kontoen. Varer for tusindvis af kroner bliver indkøbt i ens navn. Denne personlige terrorisme kan stå på i årevis. Så står man reelt alene. Danske myndigheder, politiet og domstolene gider oftest ikke have noget med sagen at gøre. Man kan selv forsøge at spore gerningsmanden via kontakt til forretninger, teleselskaber, banker og billeder fra overvågningskameraer. Herefter kan man selv tage affære og lave myndighedernes arbejde. Den specielle procedure vil vi ikke udpensle nærmere.
  Gode råd nedenfor:

 • Kontakt straks politiet efter tyveri af personlige identifikationspapirer. Kørekort og pas mv. skal gøres ugyldige. Få en kopi af politianmeldelsen. Den kan senere bruges som dokumentation i forhold til banker og kreditorer.
 • Et mistet sygesikringsbevis skal man erstatte med et nyt hos Borgerservice. Det gamle kort bliver herefter ugyldigt.
 • Et stjålet betalingskort skal straks spærres ved kontakt til banken. Banken hæfter herefter for evt. økonomiske tab. Få evt. råd fra bankens bedrageriafdeling. Hold øje med kontoudskrifterne.
 • Kontakt straks Folkeregistret ved pludselig adresseændring eller modtagelse af ukendt post. Identitetstyveriet bliver herefter noteret på CPR-nummeret.
 • Afvis at modtage ikke bestilte varer og pakker med henvisning til det foreliggende identitetstyveri. Returnér straks tilsendte varer til afsender med skriftlig besked om manglende kendskab til bestillingen. Kontakt straks afsenderen af opkrævninger skriftligt med besked om manglende kendskab til bestillingen og manglende modtagelse af varen. Tag kopi af alle relevante papirer. Hvis afsenderen nægter at anerkende situationen, så bed om skriftlig dokumentation for købsaftalens indgåelse.
 • Kontakt straks firmaer bag påståede indgåede aftaler skriftligt med besked om manglende kendskab til disse. Giv besked om, at du ikke vil betale på grund af identitetstyveri. Hvis firmaet fastholder et økonomisk krav, så bed om skriftlig dokumentation for aftalens indgåelse. Måske kan firmaet hjælpe med at identificere gerningsmanden.
 • Muligvis kan man indkredse den bank eller den butik, hvor tyveriet er foregået. Kontakt stederne og bed dem gemme film fra evt. overvågningskameraer. Billeder af gerningsmanden kan politiet bruge til efterforskning og sigtelse. Denne form for bedrageri kan nemlig let resultere i en tur i spjældet.
 • Kontakt evt. Borgerservice og en kompetent handlekraftig advokat for at få hjælp.
 • I visse grove tilfælde af identitetstyveri kan man via Det Centrale Personregister få tildelt et helt nyt CPR-nummer. Det kræver udførlig dokumentation for tyveriet. Derfor skal man gemme alle akter i sagen.

  Læs i øvrigt: CSC hacket og nem-ID
  Tjen penge  Tjen penge uden at lave ret meget
  Hvem har ikke brug for et par ekstra håndører? Der er mange muligheder for at tjene nogle penge uden den helt store arbejdsindsats. Ofte får man alle pengene udleveret. Herefter er det op til en selv at informere skattevæsnet. Læs nedenfor.

 • Sæddonor. Hvis man er 18-45 år kan man tjene ca. 300 kr. på en sædprøve. Hvis man afleverer fem prøver om ugen, så bliver det til nogle penge på et år (kæresten bør hjælpe med at udføre arbejdet - ellers får man ondt i armen). Det kræver en lægeundersøgelse samt godkendelse af sædprøven. En af sædbankerne hedder Nordisk Cryobank. Danmarks største sædbank hedder: Cryos International

 • Forsøgsperson. Man kan tjene en del penge ved at lægge krop til videnskabelige forsøg. Betalingen afhænger af forsøgets art. Se websitet: forsøgsperson.dk

 • Headhunting. Nogle virksomheder giver en dusør, hvis man kan skaffe en god medarbejder. Se websitet: spotajob.dk

 • Modermælk. Mælkecentralen på Hvidovre Hospital i København betaler ca. 185 kr. for en liter modermælk. Hvis man har mere mælk, end den nyfødte har brug for, så kan man fryse det ned og tjene nogle penge.

 • Dusørjæger. Nogle betaler penge for at få forsvundne cykler, kæledyr, stjålne biler mv. igen. Se websitet: crimecode.com

 • Flasker. I en storby kan man tjene hundredevis af kroner hver dag på at samle flasker og øldåser. Det kræver en forholdsvis stor arbejdsindsats. Flaskerne afleverer man bare i en tilfældig flaskeautomat. Skattevæsnet har ingen mulighed for at opdage indtægten!
  Diverse  Brækbøder i Taxa´er ulovligt
  En taxachauffør må ikke udbede sig et kontant gebyr, hvis en kunde kaster op i taxa´en. Det er ulovligt. Evt. må vognmanden eller selskabet involvere deres forsikringsselskab ved større skader. I den forbindelse kan det være relevant at tilkalde politiet for at få optaget en rapport på stedet.


  Spar på energien
  Vi har modtaget:
  Spar penge på din el-regning - spar miljøet og spar på produktet. Jeg snakker selvfølgelig om LED Spot. Danmarks billigste LED-forhandler når man ser på pris og kvalitet. Spar også på miljøet og elregningen ved køb af:  Ps. Tak for en super brugbar side (M.A.)


  Reklamer
  Pr. 2010 kan man undgå at modtage reklamer i sin postkasse ved at rekvirere et mærkat med »reklamer - nej tak« fra Post Danmark. Man kan bede om det på posthuset eller ringe el. maile til postvæsnenet. Så kommer det med posten 2-3 dage senere.
  Med den nye ordning er det forbudt at udsende reklamer til folk, der er tilmeldt ordningen. Hvis man alligevel bliver chikaneret med reklamer, så kan man bare klage til Forbrugerombudsmanden. Denne institution kan straffe firmaerne med bøder.


  Feriepenge
  Hvis du er lønmodtager med feriepengeordning, så husk at hæve pengene. Feriepenge udgør 12.5 pct. af din bruttoindkomst fra sidste år. Et typisk feriepengeår varer 12 måneder og løber fra maj måned det ene år til maj måned det efterfølgende år. Man optjener 2.08 feriedage pr. måned.
  Feriekortet skal stemples og underskrives af arbejdsgiveren. Hvis man er arbejdsløs eller studerende, så skal man have underskriften i A-kassen eller på socialkontoret. Når kortet er korrekt udfyldt, så lav en fotokopi. Det kan spare dig en masse besvær, hvid det går tabt hos postvæsenet. Man kan også aflevere kortet personligt hos arbejdsgiveren.
  Vær opmærksom på, at man har ret til at afholde ferie og få udbetalt feriepenge under en sygdomsperiode. Også selv om man får udbetalt fuld løn under sygdom. Det fastslog en dom i Højesteret i 2009.
  I 2005 glemte danske lønmodtagere at hæve feriepenge for ialt 76 millioner kr. Hvis man glemmer at hæve pengene, så ryger 50 pct. i statskassen. Resten går til Arbejdsmarkedets Feriefond. De fordeler herefter midlerne til en række forskellige godgørende foreninger og organisationer. Så pengene er ikke helt spildte.


  Ny navnelov
  Den 1. april 2006 fik Danmark ny navnelov. Man går bare op på sit lokale kirkekontor og får sit nye efternavn. Man kan også gøre det on-line på websitet: personregistrering.dk
  Man kan skifte sit gamle efternavn ud med et nyt, når over 2000 mennesker i forvejen har navnet. Et hvilket som helst mellemnavn kan man bruge som sit efternavn, selv om under 2000 mennesker har navnet. Og man kan overtage sin samlevers efternavn, når man har været samboende i over to år. Man skal selvstændigt søge om at overtage sin ægtefælles navn. Patronymnavne er tilladte (ex: Jensensdatter)
  Se iøvrigt mere om navne på: dst.dk


  Snerydning
  Ifølge lov nr. 140 af den 25. marts 1970 har en grundejer pligt til hurtigst muligt at rydde sne på fortov efter snefald. Nogle har også pligt til at rydde sne på deres halvdel af offentlig og privat vej. Sneen skal ryddes ind til hoveddøren og affaldsstativet af hensyn til post og renovation. Ifølge retspraksis gælder rydningspligten især i tidsrummet 07:00 - 22:00. Hvis man ikke overholder rydningspligten, kan man risikere et bødeforlæg. Kommunen har herefter ret til at rydde sne på boligejerens regning.
  Hvis en person falder og kommer til skade på et is- og snedækket fortov, så risikerer grundejeren at blive sagsøgt og dømt til at betale erstatning i en retssag. Desuden kan man evt. få erstatning fra sin egen ulykkesforsikring. Gode råd:

 • Som skadelidt skal man sørge for at fotografere fortovet el. vejen (gerne med dato og klokkeslæt på billeder)
 • Få navne, adresser og telenfonnumre på evt. vidner. Ambulancefolkene kan evt. være vidner.
 • Tag på skadestuen og få en kopi af skadesrapporten.
 • Kontakt grundejeren og forklar situationen. Bed vedkommende om at anmelde skaden til sit forsikringsselskab.
 • Hvis grundejeren ikke vil anerkende situationen, så kan man kontakte en advokat mhp. en retssag.

  Ryd din sne

  Plattenslagerne  Bondefangeri
  Det er ikke ulovligt i Danmark at bondefange folk og snyde dem for penge. Man kan ikke lovgive sig ud af naivitet og dumhed. Det bliver naturligvis udnyttet af plattenslagerne. De findes overalt i forskellige forklædninger. Nede på hjørnet i bagerforretningen. I storcentret, autoværkstedet og internettet. Måske også i den nærmeste omgangskreds.
  Hvis et tilbud lyder for godt til at være sandt - så er plattenslageren på spil. Man skal tænke sig om.


  HOTEL RUTH fik mad fra skraldebiler
  I sommeren 2017 kom Fødevarekontrollen på besøg hos nogle af landets virksomheder. Eksempelvis besøgte man det 5-stjernede snobsted HOTEL RUTH i Gammel Skagen. Her er forholdene og medarbejderne så fine, at gæsterne næsten ikke tør sætte sig ned. I medierne vises hotellet frem som noget af det ypperste i branchen. En fin fransk kok regerer enevældigt i køkkenet. Og mange af grønsagerne importerer man fra Frankrig. Men den »friske« fisk fra Skagen afhentes fra auktionshallen og leveres til hotellet med skraldebiler fra »Nordjysk Forretnings- og Industri Renovation«. Man brugte simpelt hen skraldebilerne til madtransport. Desuden havde skraldefirmaet oprettet et fiskefirma uden at registrere det hos myndighederne. Det afslørede Fødevarekontrollen efter et diskret tip fra en anonym person.
  Skraldefirmaet fik en bøde på 20.000 kr. Og RUTHS HOTEL fik en indskærpelse for ikke at have beskyttet levnedsmidler mod forurening, for 13 gange siden april 2017 at have modtaget hummere fra en skraldevogn og for at handle med en uregistreret leverandør. Den lille sag havnede naturligtvis i Ekstra Bladet. De udbad sig en forklaring fra hoteldirektøren. »Vi ser ikke, hvad der foregår på udendørsarealet.....!! - undskyldte denne sig. Man har altså ingen vinduer i hotellet. Man har ingen kontrol med hotellets udendørsareal. Og man hører intet til en stor larmende skraldebil ved levering af varerne. Milde moses. Går hotellets medarbejdere rundt i en konstant brandert?

  Madsvin  Totalt madsvineri i FØTEX
  Hos FØTEX under Dansk Supermarked med mange butikker rundt omkring i landet har man ikke længere styr på tingene. Man har ansat mange fremmedsprogede ungarbejdere til lav løn. Al ære og respekt for det. Problemet er den mangelfulde ledelse af disse unge med en anden kulturel baggrund. Om morgenen mellem kl. 08:00-09:00 løber de grinende og råbende rundt i butikken uden opsyn. I dette tidsrum undlader man desuden kassemedarbejdere i mange butikker. Kunderne henvises til selvbetjeningskasserne. Og her kan apparaturet ofte ikke opfange rabatterne og tilbuddene. Så må man hen til en skranke med en ung medarbejder uden indsigt i problemet. Totalt spild af kundernes tid.
  I april 2017 lavede Ekstra Bladet et kvalitetstjek af FØTEX-butikkerne i storkøbenhavn. Og alt sejlede i et totalt madsvineri. I samtlige undersøgte butikker fandt man varer inkl. kødvarer med overskridelse af sidste salgsdato. En stamkunde udtalte til avisen den 23. april 2017:

  »Jeg ved ikke, om det er ugidelighed eller uduelighed, men det er i hvert fald ikke fødevaresikkerheden, der er i højsædet i FØTEX. Det føles som om, at de er ligeglade med deres kunder - bare de får vores penge. Og så satser de på, at vi enten ikke opdager det - eller at vi ikke gider komme rendende tilbage for at bytte en vare..... ligegyldigheden er så stor, at selv om jeg har afleveret måske 80 gamle varenumre i Føtex-butikkens kundeservice, så kan jeg ugen el. måneden efter komme og finde et tilsvarende antal.....«

  Ekstra Bladet kontaktede ledelsen hos Dansk Supermarked. Men hverken salgsdirektøren eller kommunikationschefen turde stille op til et direkte interview. I stedet sendte man en e-mail med det sædvanlige snik-snak om »basisrutiner, der skal på plads« og »vi forsøger hele tiden at blive bedre«.
  Hos FØTEX kører man lige til grænsen og lidt over for at spare på udgifterne og forøge profitten. Det ender naturligvis i en inkompetent ledelse og et totalt svineri i butikkerne. Føj for satan.

  Bliv væk fra FØTEX hvis du har dit liv kært  Lyst brød farves mørkt
  Fuldkornsprodukter har tilsyneladende en beskyttende virkning mod eksempelvis sukkersyge, kræft og hjerte-karsygdomme. Derfor opfordres forbrugerne til at spise fuldkornsbrød. Det er dyrere at fremstille end hvidt udpint brød uden næringsstoffer. Og hvad gør producenterne så?
  De farver det lyse usunde brød mørkt med ristet malt. Det er forkullet korn med et højt indhold af det kræftfremkaldende akrylamid. Denne sygdomsfremkaldende fup-blanding kommer derved til at ligne fuldkornsbrød. Rent plattenslageri. Forbrugerne fuppes med myndighedernes velsignelse.


  Hestekød
  Når man har været henne om hjørnet og købe en pizza eller en burger og sætter tænderne i svineriet, så smager kødet ofte underligt. Og hvorfor nu det? Fordi kødet stammer fra en slagtet hest. Hvert år importeres tonsvis af hestekød til Danmark. En lille del af kødet ender i hundefoder. Men ingen aner, hvor resten bliver af. Men det gør vi. Det ender i maven på intetanende danske forbrugere.

  Ifølge Danmarks Statistik bliver der importeret tonsvis af ferskt og frosset kød fra heste, æsler, muldyr og mulæsler hver år. Læs nedenfor (afrundede tal):

 • 2012: 22 tons
 • 2011: 113 tons
 • 2010: 199 tons
 • 2009: 68 tons
 • 2008: 133 tons

  Den 16. januar 2013 afslørede de irske sundhedsmyndigheder, at flere britiske supermarkedskæder solgte oksekødsburgere med 29 pct. hestekød. LIDL, ALDI og TESCO måtte fjerne tonsvis af varer fra hylderne. Den 24. januar 2013 måtte Burger King i England fjerne millioner af hestekødsburgere fra hylderne. Den 7. februar 2013 måtte firmaet FINDUS destruere lasagne med 100 pct. hestekød. Samme dag skrev New York Times, at europæiske forbrugere i årevis har spist kød fra amerikanske væddeløbsheste med dopingstoffer. Den 9. februar 2013 måtte firmaet COMIGEL indrømme salg af produkter med hestekød til FINDUS i Frankrig. Kødet stammede fra det franske firma SPANGHERO, som havde fået kødet fra et rumænsk firma. Den 13. februar 2013 måtte man erkende, at store fødevarekæder i Danmark, Frankrig, Norge, Tyskland og Schweiz med stor sandsynlighed har solgt hestekøds-lasagne til forbrugerne. I Danmark drejer det sig om eksempelvis SPAR, SUPERBEST, GO´ON, KIWI, NÆRKØB, LETKØB og ELITE. Den 15. februar 2013 viste det sig, at Hårby Slagtehus i Skanderborg i årevis har solgt pizzakød bestående af hakket oksekød tilblandet 40 pct. hestekød til pizzariaer. I 2017 blev en dansker og to andre plattenslagere i England idømt tre et halvt års fængsel for at have solgt hestekød som oksekød.
  Naturligvis, naturligvis, naturligvis. Hestekødsplattenslagerne har haft kronede dage i årevis. Pengene i kassen klinger, når hestekødet ned i maverne springer. Velbekomme.

  Plattenslagere  Spis, betal og forsvind
  I København er flere restauranter begyndt at smide betalende gæster ud efter en bestemt tid ved bordet. Man får eksempelvis to timer til at spise, drikke og betale. Herefter er det ud af butikken. Bordet skal »lejes ud« til nye gæster. Den hundedyre restaurant MASH i det indre København benytter sig af metoden.
  Simpel grådighed kender ingen grænser. Man skal selvfølgelig helt afholde sig fra at besøge den slags fup-restauranter. Lad dem passe sig selv og forhåbentlig dreje nøglen om med et stort underskud og gæld til banken.


  Black Friday i El-giganten
  Amerikanerne har i mange år kaldt fredagen efter Thanksgiving for »black friday« på grund af folks travlhed med at handle ind med et resulterende totalt tafikalt kaos. I 2005 begyndte man at udnytte denne situation ved at sætte varer på tilbud på netop denne fredag. Nu kunne folk med en almindelig pengepung handle billigt lige op til jul. En totalt god idé. I 2014 lavede man derfor en dansk udgave af black friday. Men det er naturligvis ganske svært i et land med ikke eksisterende konkurrence og verdens højeste forbrugerpriser. En stor udfordring for den danske kræmmermentalitet. Et lille eksempel nedenfor.

  Fredag den 25. november 2016 var der black friday hos Elgiganten i Slagelse på Sjælland. En kunde gik ind i forretningen på jagt efter en billig computer. En medarbejder fremviste herefter et black friday-skilt på en computer som det billigste tilbud i forretningen. Men vedkommende kunne mærkeligt nok ikke finde før-prisen i IT-systemet. Kunden gik nu hen til computeren. Og her fandt han skiltet med før-prisen bag black friday-skiltet. Til nøjagtigt samme pris!!!!
  Kunden henvendte sig nu til en anden medarbejder med sagen. Og denne båtnakke reagerede på afsløringen ved at kalde kunden for en stor idiot, som ikke skulle komme i forretningen mere. Da kunden svarede at ville gå videre med sagen, tilbød de at sælge computeren for halv pris. Dagen efter havnede plattenslageriet i Ekstra Bladet. »Der er ikke andet at sige, at der er sket en klar fejl.....« - udtalte en salgschef fra Elgiganten til avisen.
  Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha! Ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha! Der er ikke sket en fejl. Elgiganten er blevet afsløret i totalt plattenslageri. Den er ikke længere. Mon ikke hovedkvarteret skulle afsende et par fyresedler til denne fupforretning, før andre kunder afslører endnu mere plat med priserne.

  Plattenslagere  JYSKE sætter priserne op, før de sættes ned
  Lars Larsen har et godt tilbud til dig. I 2015 kunne man i en weekend i JYSKE købe havemøbler og spare momsen på 20 pct. Sådan lød det i TV-reklamerne med otte »spar momsen-kampagner« i perioden 1. september 2014 til 31. august 2015. Efterfølgende afslørede Ekstra Bladet, at man bare sætter priserne op før et sådant tilbud. På den måde narrer man kunderne til at købe varerne i troen på et godt tilbud. I virkeligheden betaler man fuld pris. Ude på gaden kalder man den slags forretningsmetoder for bondefangeri og plattenslageri.
  Ifølge Markedsføringsloven skal en forretning have kørt med en normalpris i 4-6 uger, før man må lancere en tilbudspris. Men denne referenceperiode kan tilsidesættes ved tilbud af kun 2-3 dages varighed. Dette benytter man sig af i JYSKE ifølge firmaets pr- og kommunikationskoordinator (kilde: Elkstra Bladet).

  Lars Larsen har et godt tilbud: køb tilbudsvarer til fuld pris  FONA
  Forbrugerrådets blad TÆNK afslørede i 2010 og 2011 FONA i at sælge brugte elektronikvarer som nye. Det er ulovligt. I december 2012 var den gal igen. En forælder købte en tablet til spil (Elonex) til sin syv-årige datter for 1.299 kr. hos FONA i Fredericia. Juleaften tændte datteren udstyret. I en mappe fandt hun 268 billeder med hård porno!!! Hendes julegave var brugt.
  Ekstra Bladet kontaktede FONA. Så fik man den sædvanlige smøre. »Der er sket en fejl.... formentlig efter, at tableten har været til reparation«. Men det er løgn. Virksomhederne isætter med vilje brugt soft- og hardware i nyt elektronik for at score flere penge. Gammelt møg sælges som nyt.

  Plattenslagere  Viagogo
  På internetfirmaet Viagogo kan man som privatperson sælge og købe billetter til koncerter, festivaller, teaterforestillinger og fodboldkampe mv. Firmaet er repræsenteret i 25 lande med hovedkontor i London. I september 2012 afslørede Operation X på TV2, at det hele er svindel.
  Viagogo´s medarbejdere opkøber billetter hos koncertarrangørerne og sælger dem efterfølgende til overpris. Helt op til flere hundrede procent over den oprindelige pris. Eksempelvis hos LiveNation og det danske ICO. Man reklamerer med billetterne med kunstnernes navne og varemærker hos Google. Efter salget beholder Viagogo 10 pct. Arrangøren får 90 pct. Det er ulovligt i Danmark. Ifølge dansk lovgivning er det ulovligt og dermed strafbart at udbyde og sælge billetter til en højere pris end den oprindelige pris. Desuden undlader parterne at betale dansk moms af salget. Det er også ulovligt.
  Hvis Viagogo ikke kan få fat i billetter, så udbyder de og sælger falske billetter. Når folk har betalt overprisen og møder op til arrangementet, så bliver de afvist ved indgangen. Billetten kan ikke godkendes. Bad luck og lang næse!!
  Spar dig selv for at blive snydt og ydmyget. Lad være med at handle med disse:

  Plattenslagere  CAP HORN, Nyhavn
  Vi har modtaget:

  Lørdag den 1. september 2012 var vi to personer i Nyhavn for at spise frokost. Tilfældigvis var der plads hos Cap Horn. En sød servetrice i hvid uniform kom hen til vores bord for at modtage bestilling. Vi bestilte hver en sildemad til 65 kr. pr. stk. Den unge pige foreslog, at vi hver bestilte tre madder, fordi de var meget små!!! Altså ialt seks madder til en samlet pris på 390 kr. Det ville vi ikke. En sildemad til 65 kr. på et stykke brød måtte vel være nok. Dertil bestilte vi en øl og en vand.
  Lidt efter kom pigen tilbage. Nu ville hun høre, om vi kunne tænke os to snapse. Nej tak. Efter et stykke tid kom sildemadderne. De bestod af en kvart sild på et kvart stykke rugbrød med lidt krymmel. På en stor tallerken. Vi har aldrig set noget lignende. Et par turister ved et andet bord havde bestilt det samme. De kiggede forlegent på hinanden.
  De mikroskopiske sildemadder var hurtigt spist. Nu bad vi om regningen på 238 kr. Vi lagde 400 kr. foran servetricen. Så kiggede hun frækt på os, og begyndte at rode i sit pengebælte. Der var ingen byttepenge, undskyldte hun og blev stående. Jeg må først finde nogle byttepenge. Efter nogle minutter havde hun fundet de 162 kr. Dem ville hun have haft i drikkepenge. Herefter betalte vi og gik. For aldrig at vende tilbage.

  Plattenslagere  Bondefangeren Robbie Williams
  Lørdag den 16. juli 2011 var der planlagt koncert i PARKEN i København med det gamle boy band »Take That« inklusive Robbie Williams. Pet Shop Boys skulle varme op. Bandet var på verdensturné med »Progress Live 2011«. Billetter kunne købes næsten et år forud. Og de 45.000 pladser blev solgt på under fem timer. Folk fra Norge, Sverige og alle dele af Danmark planlagde turen med transport og evt. overnatning på hotel. Folk brugte masser af penge forud. Tusindvis af fans glædede sig til begivenheden. Interessen var så stor, at bandet i december 2010 stolt kunne meddele, at man ville give en ekstrakoncert i Parken fredag den 15. juli 2011. Også disse 45.000 billetter blev revet væk.
  Lørdag aften den 16. juli mødte man så op i PARKEN til koncerten. Store busser fra nær og fjern ankom med unge mennesker. Uden for kunne man købe øl til overpriser ved adskillige boder. Folk stod i lange køer foran indgangene. Og så hørte man pludselig skrig og skrål fra en kø ved B-indgangene. Efter nogle minutter begyndte nogle at forlade stedet. Unge piger stod stedvist og græd. Folk begyndte at tale i deres mobiltelefoner. Hvad foregik der? Der var ingen officielle meddelelser. Folk blev ved med at ankomme og stille sig i kø. Dyre fadøl blev købt ved boderne. Så masede man sig op til en af vagterne. Og han kunne fortælle, at koncerten var aflyst!!!! Med et lille smil på læben kunne han fortælle, at »den officielle forklaring var, at Robbie Williams havde fået maveforgiftning«. Værs´go´ at tage hjem igen. Ingen koncert. Da man gik hjem ad Blegdamsvej, ankom store busser stadig med forventningsfulde mennesker.

  Maveforgiftning. De er fulde af løgn. En time før den aflyste koncert tog en pige et billede af en storsmilende Robbie Williams i PARKEN. Han havde ikke »maveforgiftning«. Han var bare træt og bagstiv efter koncerten om fredagen. Nu ville han hvile sig og skide på de 45.000 mennesker, der havde brugt en masse tid og penge og købt billet til hovedkoncerten. Søndag den 17. juli forlod »Take That« hotellet ved Tivoli i København. Robbie Williams storsmilede stadig bag mørke solbriller. Ikke en eneste kommentar havde han til sagen. Ved koncerten i Hamburg et par dage senere hånede han de danske medier. »Knep jer selv. I er en flok kusser......!!!« - råbte han storskrydende og stiv fra scenen. Det klappede og grinede tyskerne af.
  I 2012 blev han far til en pige. »Da jeg fandt ud af, at vi skulle have en pige, blev jeg skuffet.....« - udtalte han. Lørdag den 10. november 2012 optrådte han med en ligegyldig sang i det danske »Voice« i studierne på Østerbro i København. Efterfølgende skrev han på Twitter, at han havde optrådt i Voice i Holland!!!!
  Aldrig mere »Fuckie Williams« - udtaler vi.

  Ynkelige lille plattenslager  SMS-lån
  I 2010-2011 oplevede flere mennesker at blive kontaktet af det finske lånefirma PDV Investment med krav om afdrag på SMS-lån, som de aldrig havde oprettet. Lånene oprettes via mobiltelefon med et kodenummer og indtastning af navn, CPR, adresse og kontonummer. Renterne er tårnhøje. De pågældende personer havde aldrig foretaget sig disse ting. Alligevel påstod firmaet at have et tilgodehavende.
  PDV opererer under flg. domæner: www.er.pengetrae.com, www.lk.snuplan.com, www.np.hverdagslan.com, www.lanehus.com og www.udgifterlan.com.
  Gode råd, hvis man bliver forulempet af disse platugler:

 • Betal ikke regningen, hvis lånet aldrig er oprettet.
 • Kontakt straks firmaet pr. mail eller brev med afvisning af gælden. Bed om dokumentation af låneoprettelsen. Tag kopi af henvendelsen.
 • Firmaet må ikke sende kravet til inkasso, når man har gjort indsigelse.
 • RKI må ikke registrere en person som dårlig betaler, når denne har gjort indsigelse og dermed rejst tvivl om gældsforholdet.


  Prissnyd
  Hver evige eneste dag svindler og fupper forretningerne med priserne. Følgende varehuse er under mistanke for at svindle:

  EL-GIGANTEN
  ELECTRONIC WORLD
  (ejerskab: FDB)
  MERLIN (ejerskab: en islænding!!)


  Iflg. Ekstra Bladet den 25. juni 2005 politianmeldte Forbrugerombudsmanden ovennævnte tre forretninger for pris-fusk. Når de har en vare billigt på tilbud, så reklamerer de med en højere »førpris« på skiltet. Man har mistanke om, at den angivne førpris er falsk, således at kunderne betaler mere end den oprindelige rigtige førpris. Ren svindel. Hvis forretningerne dømmes for fusk, så risikerer de bøder i millionklassen.

  I maj 2007 fik ELGIGANTEN en dom på 300.000 kr. for vildledende før- og nu-priser. De betalte bøden uden at protestere. De har altså dom for at være plattenslagere.

  Vær på vagt når du handler i disse forretninger. Vær meget kritisk overfor deres tilbud. Du risikerer at blive snydt. Vi advarer specielt mod at handle i EL-GIGANTEN. Hvis du køber en defekt vare i denne fupbutik, så er du ilde stedt. I bedste fald henviser de dig til at ringe til varens producent. Det må man ikke ifølge lovgivningen. I værste fald risikerer du at blive smidt ud af forretningen, når du kommer for at klage over varen. Det er sket for nogle kunder.
  Svindlerne  Nigeriabreve
  Vi har modtaget følgende i vores mailbox:
   NATIONAL LOTTERY
   Calle Granvia-17c
   P. O Box1779
   Madrid Spain
   (Customer Services)
   Ref: ES/9420X2/675, Batch: 074/05/ZY3653
   REPLY EMAIL TO: lottointer2005@netscape.net
   FINAL WINNING NOTIFICATION/ PROCESSING ADVICE:
   We happily announce to you the draw (#941) of the EL MASTER NATIONAL LOTTERY(Euromillion), online Sweepstakes International program held on November 12th, 2005. Your e-mail address attached to ticket number: 56675655345 178 with Serial number 5392/02 drew the lucky numbers: 04-13-17-11-32 (02-09), which subsequently won you the lottery in the 2nd category i.e. Match 2 and stars1 plus bonus. You have therefore been approved to claim a total sum of 795,579.50 (Seven hundred and ninety Five thousand, five hundred seventhy nine and fifthy Euros) in cash credited to file KTU/9023118308/03.
   This is from a total cash prize of Euros 6,000.000.00 shared amongst the Nine (9) lucky winners in this category i.e. Match 2 and stars 1 plus bonus. All participants for the online version were selected randomly from World Wide Web sites through computer draw system and extracted from over 100,000 unions, associations, and corporate bodies that are listed online. This promotion takes place weekly. Please note that your lucky winning number falls within our European booklet representative office in Europe as indicated in your play coupon.
   In view of this, you have therefore been approved to claim a total sum of : 793,579.50(Seven hundred and ninety three thousand, five hundred seventhy nine and fifthy Euros) which would be released to you by any of our payment offices in Europe. You money is now insured in your name under insurance bond policy. Our European agents will immediately commence the process to facilitate the release of your funds as soon as you contact them. For security reasons, you are advised to keep your winning information confidential till your claims is processed and your money remitted to you in whatever manner you deem fit to claim your prize. This is part of our precautionary measure to avoid double claiming and unwarranted abuse of this program. Please be warned.
   To file for your claim, please contact our fiduciary agent:
   MR JOHN RAPHAEL OR MARTHA BROOKER
   TEL. +34-697-434-571, FAX. +34-697-434-58
   Email: lottointer2005@netscape.net
   You must finalize on your claim before 12th Dec. 2005.
   Good luck and Congratulations once more from me and members of staff of the NATIONAL LOTTERY.
   Yours faithfully,
   CARLOS E. MENMDIATA
   Online coordinator for NATIONAL LOTTERY
   Sweepstakes International Program.
  Tjah. Nogen vil altså lige forære os 5-6 millioner kr. Hvis man ringer op til ovennævnte telefonnummer, kommer man til at tale med en abe, der vil svindle og bedrage. De beder dig om at overføre et gebyr for at udbetale gevinsten. Derefter vil de have dit kontonummer og andre personlige data. Derefter begynder morsomhederne. Dine penge forsvinder fra kontoen. Den store gevinst ser du aldrig.
  Advarsel: Besvar aldrig den slags mails. Hvis du vil gøre noget, så anmeld henvendelsen til politiet. Hvis fremmede mennesker vil forære dig penge, så er de forbrydere!!

  Tilbage til top